نباید از ظهور محور ایرانی-روسی غافل شد

۲۸ شهریور ۱۳۹۵ | ۱۵:۱۷ کد : ۱۹۶۳۲۱۳ سرخط اخبار

عضو تیم مشاوران وزارت خارجه آمریکا می گوید واشنگتن باید برای تضعیف حامیان محور ایرانی-روسی، نیروهای غربگرا را در ایران تقویت کند.

به گزارش فارس، «ولی نصر» رئیس دانشکده مطالعات پیشرفته بین المللی دانشگاه «جان هاپکینز» آمریکا روز شنبه در یادداشتی در روزنامه نیویورک تایمز، نسبت به ظهور آنچه وی آن را محور ایرانی-روسی خواند، هشدار داد.

این چهره نزدیک به دموکرات ها یادداشت خود را اینطور آغاز کرده است: «آتش بس نسبی در جنگ داخلی سوریه خبر خوبی است، اما این مسئله نباید یک تحول مهم را تحت الشعاع قرار دهد: ظهور یک محور نظامی روسی-ایرانی از دل این جنگ، که می تواند امیدها برای ثبات در خاورمیانه و مهار جاه طلبی های جهانی روسیه را بر باد دهد.»

وی با اشاره به استفاده روسیه از پایگاه هوایی نوژه همدان برای حمله به اهدافی در سوریه، نوشته است که هرچند این استفاده موقتی بود، اما هنوز هم احتمال از سرگیری آن وجود دارد. نصر افزود: «در واقع، اشتراک منافع میان روسیه ای که با غرب برای نفوذ راهبردی در خاورمیانه در رقابت است و تندروهای ایرانی که به دنبال چیرگی بر سیاست داخلی و خارجی هستند، موجب شده تا این دو کشور به سرعت به سمت ایجاد همکاری های نظامی پیش روند.»

عضو هیئت سیاست امور خارجی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه تا پیش از این تنها کشورهای غربی می توانستند از یک کشور در خاورمیانه برخاسته و در کشوری دیگر عملیات انجام دهند، نوشته است که اکنون روسیه هم به این توان دست یافته است. وی می افزاید: «هرچند که ایالات متحده و روسیه با جنگ سردی جدید فاصله زیادی دارند، اما از همه نظر به نفع آمریکاست که روسیه و ایران را از تلاش برای اتحاد جهت رقابت با غرب، بازدارد. اگر چنین ائتلافی به شکل گیری یک جبهه نظامی مشترک منجر شود، ایرانی غیرقابل مهارتر را شاهد خواهیم بود که قدرت خود را در خاورمیانه بیشتر بسط خواهد داد.»

نصر به همکاری فزاینده ایران و روسیه در منطقه قفقاز و همچنین سوریه اشاره کرده و نوشته جنگ در سوریه نیروهای ایرانی و گروه های همسو با این کشور را به جنگ جویانی مجرب بدل کرده است. به گفته وی «ایالات متحده برای مقابله با آن ها، فروش تسلیحات آمریکایی به رقبای منطقه ای ایران و در رأس آن ها عربستان سعودی را افزایش داده است. اما همین مسئله هم جواب عکس داده و به بهانه ای دیگر برای تندروهای ایرانی جهت تقویت روابط نظامی با روسیه، بدل شده است.»

وی به مشکلات اقتصادی در ایران اشاره کرده و گفته که می توان از کمک به رفع این مشکلات اقتصادی، به عنوان اهرمی برای تقویت «نیروهای میانه رو» در ایران استفاده کرد، که حامی گسترش روابط با غرب و مخالف همکاری با روسیه هستند.

نصر با بیان اینکه برای حرکت به این سو باید ابتدا به جنگ در سوریه پایان داد و مسکو را متقاعد کرد که ادامه درگیری در سوریه به اقتصاد روسیه اجازه احیا نخواهد داد، نوشته است: «به همین ترتیب، سیاستمداران میانه رو در ایران هم برای آنکه منطق همکاری با غرب را رد کنند، باید نتایج اقتصادی توافق هسته ای سال گذشته را به ایرانی ها نان دهند. بنابراین، آمریکا باید در قبال تعهد محکم ایران به اینکه خاک یا بنادر خود را برای عملیات های نظامی در اختیار روسیه قرار ندهد، برای ایران منافع اقتصادی ملموسی ایجاد کند.»

وی در پایان می نویسد: «با فعال شدن دوباره دیپلماسی در جنگ داخلی سوریه، آمریکا باید از منافع اقتصادی توافق هسته ای برای تقویت موضع کسانی که آینده ایران را در همکاری با غرب و نه کرملین می بینند، استفاده کند.»

کلید واژه ها: خاورمیانه


نظر شما :