«هویت شیعه» ایرانیان را متحد کرده است
نشریه آمریکایی نوشت: مواضع ایران به عنوان تنها کشور مقاوم برابر آمریکا و صهیونیسم موجب بی اعتباری قدرت های سنی بی تاثیر یا متحدان سازگار با آمریکا چون عربستان می شود.
به گزارش فارس، نشریه «امریکن اینترست» در گزارشی تحت عنوان به «تعویق افتادن تغییر رفتار ایران» نوشت: به نظر نمی رسد که انتخاب شدن میانه روها در ایران تاثیر زیادی بر تصمیم گیرندگان واقعی چون «آیت الله احمد جنتی» روحانی فوق اصولگرا که هفته جاری به سمت ریاست شورای خبرگان رهبری انتخاب شد، بگذارد.
بر اساس این گزارش، آن چه که اینک در ایران انجام می پذیرد نشان می دهد که تقریبا نمی توان از این کشور رفتار صلح جویانه انتظار داشت و متاسفانه ارزش های اصولگرایانه و تندروی در بطن حکومت و سیاست خارجی ایران وجود دارد.
نشریه یاد شده نوشت: ایران کشوری چند قومیتی با اقوام کرد، عرب، آذری، بلوچی و برخی دیگر است که در قلمرو کشور با فارس ها که 60 درصد جمعیت را تشکیل می دهند اشتراک دارند اما در کل بخش عمده جمعیت ایران شیعه هستند. در این بین این کشور نیاز به هویت عقیدتی برای اتحاد کشورش دارد و «هویت شیعه» این ویژگی را دارد. هویت شیعه پیوند عقیدتی است که کشور را بیش از ملیت گرایی فارسی با هم متحد نگه داشته است و اگر ایران تعصب سفت و سختش به شیعه را قربانی نماید، آنگاه با شبه نیرویی مواجه می شود که بسیاری دیگر از کشورهای چند قومیتی چون اتحاد جماهیر شوروی و یوگسلاوی سابق را در دهه های گذشته چند تکه نمود.
رسانه یاد شده سپس می نویسد: اگر چه اتحاد در ایران با سیاست های تندروی شیعه در هم آمیخته و مواضع بین المللی این کشور در نفرت از اسرائیل یا آمریکا است و حتی شدیدتر شده، اما ایران می خواهد مبدل به یک قدرت بزرگ جهانی مسلط بر خاورمیانه غنی از نفت شود و متحدان و شرکای شیعه اش که درصد زیادی را از جمعیت ساکن اطراف خلیج فارس را شکل می دهند سربازان این کشور در این برنامه هستند که می توان به علوی های سوریه و حزب الله لبنان اشاره کرد که این آخری به حوثی های یمنی حامی ایران نیز کمک می کند اما باید گفت این امر (نفوذ ایران در منطقه) تنها با تعامل با شیعیان میسر نمی شود و در این میان ایران نیاز دارد تا حضورش در منطقه و کشورهای عمدتا سنی جهان عرب را مشروعیت بخشد و این البته مکانی است که رویکرد خشم نسبت به آمریکا و اسرائیل کارایی پیدا خواهد کرد.
مواضع ایران در ذات خود به عنوان «تنها کشور مقاوم در برابر امپریالیسم آمریکا و صهیونیسم تجاوز کار» مطرح است. موردی که موجب بی اعتبار شدن و از سکه افتادن قدرت های سنی و روحانیونی می شود که یا بی تاثیرند یا متحدان سازگار با آمریکا هستند و این اتهامی است که ایران به عربستان سعودی نسبت می دهد. اگر این کشور رویکرد ضد صهیونیست و ضد آمریکا را از سیاست خارجی خود دور کند، آنگاه مشروعیت لازم در تلاش برای جلب قلوب و اذهان مردم در خاورمیانه نوین را نخواهد داشت. بدون ایده های شیعه، ساختار سلسله مراتبی شیعه و ایده مقاومت اسلامی که بر پایه نفرت از آمریکا و اسرائیل بنا شده اند، ایران قدرت توانمند فرامرزی نخواهد شد.
در خاتمه این مطلب آمده است: البته این حقایق بدین مفهوم نیستند که باید از جنبه های تغییرات در ایران ناامید و سرخورده شویم و یا از نبرد اجتناب ناپذیر بین ایران و آمریکا صرف نظر نماییم. البته ما در دوره جنگ سرد یاد گرفتیم که می توانیم برخی اوقات توافق واقع بینانه با رقبای راهبردی خود داشته باشیم و دلایل موجهی برای آمریکا و ایران وجود دارد که می توانند از نبرد اجتناب نمایند حتی در صورتی که ما به سوی محدود کردن رویکردهای تجاوزکارانه منطقه ای ایران پیش رویم.
نظر شما :