پدیده‌ای که تعریف دقیقی از آن نیست

در دنیای کنونی، تروریسم یعنی چه؟

۱۱ اسفند ۱۳۹۴ | ۱۱:۳۰ کد : ۱۹۵۶۸۴۰ اخبار اصلی خاورمیانه
جنگ سوریه شیطان‌های بسیاری را بیدار کرد. خطرناک‌ترین آنها تروریسم بود. بعد تازه‌ای به این پرسش قدیمی داد که: تعریف تروریسم چیست؟
در دنیای کنونی، تروریسم یعنی چه؟

دیپلماسی ایرانی: جنگ سوریه شیطان های بسیاری را بیدار کرد. خطرناک ترین آنها تروریسم بود. بعد تازه ای به این پرسش قدیمی داد که: تعریف تروریسم چیست؟ تروریست ها کیستند؟ این سوال در پایان سال پنجم جنگ سوریه موجب جدل های بسیاری میان امریکایی ها و روس ها شده، که احیانا این جدل ها به مرکز ذره بین رسانه ها هم تبدیل شده است. درباره جزئیات آن می توان گفت که این موضوع برای کشورهای متعدد عربی سرنوشت ساز است.

سازمان ملل از ابتدای دهه هفتاد قرن گذشته میلادی از نزدیک برخوردهایی با تروریسم داشت. تشکیلات گروه های تروریستی با نام های مختلف و جریان های گوناگنون متحول شده است. جدای از این که فعالیت های سازمان ملل روزبه روز محدودتر شده است، اما با این وجود شورای امنیت تصمیم های مهمی را از سال 1999 تا کنون با قطعنامه 1267 بر سر تروریسم گرفته است. تلاش های بسیاری برای یافتن تعریفی از تروریسم شده که تا کنون همگی آنها ناکام مانده است. سازمان ملل نمی تواند زمینه لازم ایجاد کند تا حقوق و کارهای مشروع برای آزادی از استعمار و مقاومت در برابر اشغال را از تروریسم و جنایت های سازمان یافته جدا کند.  

اسرائیل تمامی ویژگی های تروریسم را تا آنجا که در توان داشت انجام داد و تلاش کرد سرزمین های فلسطینی را با تروریسم سازمان یافته خود از هر گونه عربی پاکسازی کند. با این وجود آنها موفق نشدند که دنیا را قانع کنند که تلاش هایشان تروریسم دولتی نیست.

ظواهر و اشکال تروریسم از کشورهای عربی آغاز شده است. القاعده از مظلومیت های اعراب و مسلمانان در ابتدای قرن بیست و یکم سوء استفاده کرد و تلاش کرد با انتشار دیدگاه های افراطی خود، سازمان بندی جدید و جایگاهی در میان جهان عرب ایجاد کند. حملات 11 سپتامبر 2001 به ایالات متحده آغاز تاریخ جدید است. این آغاز عصر تازه ای از تروریسم بود. جهان همچنان با مخاطرات و عناوین مختلف آن در همه جا برخورد دارد. مساله فقط محدود به بنیانگزاران القاعده، یعنی اسامه بن لادن و ایمن الظواهری و دیگر جهادی ها که ارتش سرخ را در افغانستان شکست دادند، نیست.

شورای امنیت همچنان به تلاش خود برای اتخاذ تصمیم هایی علیه تروریسم ادامه می دهد. کمیته ای ویژه برای مبارزه با القاعده و همه افراد و گروه های وابسته به آن تشکیل داده است. در حالی که شامل گروه ها و سلول های تروریستی پراکنده در سراسر جهان نمی شود.

داعش وحشی ترین و گسترده ترین گروه تروریستی وابسته به القاعده است که بیشترین ابزارها را برای مبارزه با وسایل به کار گرفته شده علیه آن در اختیار دارد. سوریه و عراق زمینی بارور برای ریشه دواندن این گروه تروریستی است. منطقه ای که نه ثبات دارد نه مرز. دست اندرکاران می دانند که موضوع مبارزه با داعش و جبهه النصره در عراق و سوریه به این زودی ها پایان نمی گیرد.

حکومت اسد تلاش بسیاری کرد که همه مخالفان خود را تروریست جا بزند، و همه گروه های مخالف را به طور یکسان تروریست معرفی کند. در نبود توافقی بین المللی برای تعریف تروریسم و این که چه کسی تروریست است، هر کس به تشخیص خود تعریفی از تروریسم ارائه می دهد.

این روزها شاهدیم که روسیه – میراث دار اتحاد جماهیر شوروی – به جای ایالات متحده و غرب مشغول مبارزه با گروه های تروریستی است. همچنین می بینیم که کشورهای منطقه نیز بی اعتنا به عملکرد امریکا و غرب خود به مبارزه با تروریسم برخواسته اند. با این وجود اختلاف ها بر سر بسیاری از جزئیات مربوط به تروریسم بسیار است.


منبع: النهار / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: تروریسم سوریه


( ۱ )

نظر شما :