رویکرد جدید اسرائیل برای دوره پس از توافق
در شرایطی که در آخرین روزهای مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در وین، چشم انداز دستیابی طرفین به توافق نهایی از هر زمانی جدی تر شده، موضع گیری های رژیم اسرائیل علیه این توافق نیز روز به روز شدت می یابد. در این زمینه، یک روزنامه صهیونیستی از طرح این رژیم برای دوره پس از حصول توافق هسته ای سخن گفته است.
این روزنامه به نقل از منابع دیپلماتیک اسرائیلی می نویسد، از دید این رژیم، توافق پیش روی در موضوع هسته ای ایران، از آنچه در قالب متن تفاهم مقدماتی لوزان حاصل شده بود، «بدتر» بوده و قرار است این بار امتیازات بیشتری به ایران داده شود. در همین راستا، رژیم اسرائیل با قطعی دانستن امضای توافق نهایی، خود را برای نبرد در کنگره آماده می کند تا جلوی تصویب این توافق را بگیرد.
این منابع به یدیعوت گفته اند که قدرت های جهانی، با اعطای امتیازات بیشتری به ایران در موضوع تعداد سانتریفیوژها و همچنین تحقیق و توسعه هسته ای موافقت کرده اند؛ افزون بر این، طرف غربی با دادن امتیازاتی نیز در موضوع برداشته شدن تحریم ها موافقت کرده است.
مقامات اسرائیلی هنوز در تلاشند تا در دقیقه 90، تغییرات مدنظر خود را در متن توافق وارد کنند و به همین دلیل، یووال اشتینیتز، وزیر انرژی و زیرساخت رژیم اسرائیل طی روزهای اخیر با نمایندگان آلمان، فرانسه و انگلیس دیدار کرده و از آن ها خواسته متوجه «نقاط ضعف» موجود در توافق باشند.
اما از سوی دیگر و به موازات این روند، مقامات اسرائیلی خود را آماده اعمال فشار بر کنگره آمریکا برای جلوگیری از تصویب توافق می کنند. گفتنی است، در صورتی که متن توافق تا پیش از 9 ژوئیه به کنگره ارائه شود، نمایندگان کنگره 30 روز برای بررسی آن زمان خواهند داشت و در غیر این صورت، این مدت زمان به 60 روز افزایش می یابد.
بر همین اساس، مقامات اسرائیلی در حال اعمال فشار بر کنگره هستند تا آن ها را وادار سازند به توافق هسته ای ایران رأی منفی دهند. آن ها خواستار دستیابی به اکثریت دو سوم آرای نمایندگان هستند تا بدین ترتیب، راه وتوی اوباما را نیز ببندند.
مقامات تل آویو بر این باورند که اوباما از حمایت لازم برای به تصویب رساندن توافق در همان رأی گیری نخست برخوردار است، زیرا اعضای کنگره نگران اند، عدم همراهی آمریکا با شرکای اروپایی خود در زمینه تصویب توافق، دارای پیامدهای منفی باشد. با این حال، برخی از مقامات این رژیم نیز معتقدند نبرد هنوز به پایان نرسیده و با کار کردن روی اکثریت جمهوری خواه کنگره، می توان حتی در همان رأی گیری نخست، جلوی تصویب توافق را گرفت.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل، آماده است تا شخصاً با اعضای کنگره لابی کرده و آن ها را به جلوگیری از تصویب توافق متقاعد سازد. وی اخیراً نیز طی اظهاراتی ضمن طرح این ادعا که توافق هسته ای، راه را برای دستیابی ایران به سلاح هسته ای باز می کند، به انتقاد از رویکرد گروه 1+5 در مذاکرات با ایران پرداخت.
یدیعوت آحارانوت در ادامه مطلب خود اشاره می کند، هرچند هم رژیم اسرائیل و هم کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس با توافق هسته ای ایران مخالفند، عربستان و متحدان منطقه ایش چنین توافقی را به عنوان یک حقیقت پذیرفته اند و بر خلاف رژیم اسرائیل، به جای تلاش برای جلوگیری از حصول آن، به تقویت ساختارهای نظامی و دفاعی خود با همکاری آمریکا و دیگر کشورهای غربی روی آورده اند.
نظر شما :