پادشاه ابراز نگرانی کرد
وحشت ریاض از رد پای داعش در عربستان
دیپلماسی ایرانی: انفجار در مسجد شیعیان در شهر القدیح در استان القطیف، شرق عربستان سعودی که شبکه تروریستی داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت، وحشت ریاض را برانگیخته است. اکنون مسئولان عربستانی به روشنی می بینند آن چه برای دیگران مباح می دانستند، می رود دامن خود آنها را بگیرد. در عین حال ریاض خوب می داند اگر قطیف و استان های شیعه نشین دیگر عربستان متشنج شود چه تهدید بزرگ امنیتی ای متوجه آن خواهد شد. این ترس و نگرانی را از بیانیه ملک سلمان، پادشاه عربستان به روشنی می بینیم که در آن آمده است حتی با کسانی که تمایلی نسبت به داعش داشته باشند به شدت برخورد خواهد شد. در این بیانیه نگرانی از قدرت گرفتن داعش در درون عربستان به روشنی هویدا است. گروهی که اکنون مرزهای عربستان را بیش از هر زمانی در معرض تهدید قرار داده و علنا به متحدان عربستان مثل اردن تعدی کرده اند.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، دکتر انور عشقی، نویسنده و تحلیلگر اجتماعی عربستانی بیانیه ملک سلمان بن عبدالعزیز را که در آن آمده است که حتی کسانی را که به داعش ابراز تمایل کنند، مجازات خواهند شد، پیامی برای کسانی دانست که به دنبال تشدید فتنه طایفه ای و نژادی به اسم اسلام در عربستان هستند و تاکید کرد این بیانیه اتمام حجتی در راستای برخورد قاطعانه حکومت با هر گونه از مظاهر طایفه گرایی است.
پادشاه عربستان در بیانیه خود همچنین وعده داد همه کسانی را که در حادثه روز جمعه مسجد شیعیان در شهر القدیح دست داشتند که منجر به کشته شدن دست کم 21 نفر در خلال اقامه نماز جمعه شد را مجازات خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان در بیانیه ملک سلمان آمده است: "هر کس که در جنایت انفجار مسجد امام علی بن ابی طالب در شهر القدیح دست داشته باشد یا حمایت یا همکاری کرده یا نسبت به ارتکاب آن تمایل داشته باشد مورد محاسبه و مجازات قرار خواهد گرفت و به جزای آن چه مستحق آن است خواهد رسید."
دکتر انور عشقی که ریاست مرکز مطالعات خاورمیانه در جده را بر عهده دارد، همچنین گفت: «پیام پادشاه عربستان به طور ویژه متوجه جوانان عربستانی کم سن و سالی است که عمرشان به بیش از 16 سال نمی رسد که خیلی راحت می توان با ذهنیت آنها بازی کرد.»
وی در ادامه افزود: «شبکه های تندرو برای خود عالم و شیوخ دینی دارند که خودسرانه و از روی میل خود فتواهای دینی مطابق با ایدئولوژی افراطی ای که به آن تمایل دارند، صادر می کنند. باید با این گونه فتواها برخورد کرد و با توجه به نظرات صحیح اسلامی آنها را رد کرد.»
عشقی تاکید می کند، باید امور دینی به طور عمیق در شبکه های اجتماعی مورد بحث قرار بگیرند تا دیگر فضایی برای تغییر ذهنیت جوانان باقی نماند که عده ای خاص بخواهند از آنها برای استفاده در امور جهادی غیر عقلانی استفاده کنند.
پادشاه عربستان در بیانیه خود همچنین وعده داده است که بسیاری از افراد دینی تندروی متمایل به گروه های تروریستی را مورد بازخواست قرار خواهد داد و در این رابطه تمامی وسایل اجتماعی از قبیل یوتیوب و تویتر و همچنین سخنرانی روحانیون دینی در مساجد به دقت زیر نظر گرفته خواهد شد.
منابع امنیتی عربستانی می گویند در عربستان گروه های مختلفی هستند که از لحاظ فکری و عملی به انحای مختلف طرفدار گروه های تروریستی نظیر داعش هستند.
پیش از این و در طول برگزاری نمایشگاه کتاب ریاض گروهی از افراد دینی جوان گردهمایی های کوچک دینی در حاشیه نمایشگاه برگزار کردند که در آن حاضران از رفتارهای داعش در برخورد با آثار باستانی عراق اعم از ویرانی مجسمه ها و امکان باستانی و موزه ها به شدت انتقاد کردند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :