تاثیر توافق اتمی بر تغییر توازن قوا در خاورمیانه

۱۷ اسفند ۱۳۹۳ | ۲۱:۱۱ کد : ۱۹۴۵۰۹۴ سرخط اخبار

دیلی تلگراف طی مقاله ای به چگونگی درگرگونی توازن قوا در خاورمیانه پس از توافق هسته ای ایران و آمریکا پرداخته و از احتمال واکنش اسرائیل و کشورهای عربی منطقه با تقویت جنگ نیابتی علیه ایران خبر می دهد.

به گزارش فرارو به نقل از دیلی تلگراف، مرد خاکستری مو مقابل نقشه ایستاده بود و مقامات مختلف خلاصه ای از حملات خود را برایش شرح می دادند. مانند همیشه لباسش فاقد درجه های طلایی است چراکه قاسم سلیمانی هیچ نیازی نمی بیند که در مورد جایگاهش به عنوان یکی از مشهور ترین فرماندهان نظامی تبلیغ کند. 

این مرد ۵۹ ساله که یونیفورم معمولی خاکی رنگی را به همراه یک «چفیه» سفید می پوشد، ماه ها است که مغز متفکر پنهان ضدحمله های عراق علیه داعش بوده است. 
 
حضو سردار سلیمانی در بغداد اغلب باعث شایعه پراکنی بوده اما هفته گذشته او از سایه بیرون آمد و در میان تحسین نیرو هایش زیر آفتاب با آن ها وقت می گذراند. شاید این مسئله مربوط به چندی پیش از زنجیره پیروزی های خارج از تکریت باشد که به نظر می رسد در آستانه بازپس گیری از تروریست های داعش قرار دارد. 
 
دیلی تلگراف در ادامه آورده: حضور ناگهانی سردار سلیمانی در عراق با اتفاق مهم دیگری در آن سوی جنگ ارتباط دارد. سه شنبه گذشته در واشنگتن، بنیامین نتانیاهو در مقابل کنگره ایستاد و به عنوان نخست وزیر اسرائیل توافق احتمالی هسته ای میان آمریکا و ایران را محکوم کرد. 
 
به طور کلی، نتانیاهو نگران است که این توافق هسته ای به بلندپروازی های ایران برای افزایش نفوذ و تضعیف گروهی از کشور ها در سراسر خاورمیانه دامن بزند- بلندپروازی هایی که نمادش حضور قاسم سلیمانی است که نوک پیکان انسانی آن ها محسوب می شود. 
 
ایران می خواهد این پیام موکد را بفرستد: حتی اگر دیپلمات هایشان برای رهایی از تحریم های اقتصادی، در مورد برنامه هسته ای مصالحه کنند، سردار سلیمانی و نیرو هایش این اطمینان را ایجاد می کنند که جمهوری اسلامی همچنان یک قدرت رو به رشد و مصمم به شکل دهی دوباره به خاورمیانه به دلخواه خود خواهد بود. همانطور که سلیمانی به رسانه رسمی در تهران گفت: «امروز شاهد نشانه هایی از صدور انقلاب اسلامی به سراسر منطقه- از بحرین تا عراق و از سوریه تا یمن و شمال آفریقا- هستیم.» 
 
و این دقیقا همان مسئله ای است که بیشترین ترس را در نتانیاهو و حاکمان سنی ایجاد می کند. آن ها معتقدند توافق هسته ای میان ایران و آمریکا یک تغییر اساسی در توازن قوای خاورمیانه ایجاد می کند. آن ها به طور اخص بر این عقیده اند که یک توافق برای حل و فصل مسئله هسته ای، به طور ضمنی بیانگر پذیرش تسلط ایران بر منطقه از سوی آمریکا است. 
 
در حال حاضر بازوهای ایران در منطقه رو به گسترش است؛ از لبنان گرفته تا یمن، عراق و سوریه شرایط به گونه ای است که برخی می گویند «بیروت، دمشق، بغداد و صنعا» تحت کنترل بالفعل ایران است. 
 
اگر تحت فشار سخت تحریم ها و دشمنی شدید ایران با آمریکا، چنین شرایطی شکل گرفته، پس اگر توافق هسته ای باعث لغو تحریم ها شود و به دشمنی ابرقدرت پایان دهد، چه اتفاقی ممکن است رخ دهد؟ 
 
دیپلمات های عرب در گفتگوهای خصوصی خود به این نکته اشاره می کنند که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا تنها نگران میراثی است که از خود به جای می گذارد. او می خواهد دشمنی ها را با ایران کنار بگذارد و مجبور نیست که پس از ترک کاخ سفید طی ماه ژانویه ۲۰۱۷ بار دیگر به ایران فکر کند. این کشورهای منطقه هستند که باید در همسایگی ایران به مسیر خود ادامه دهند. 
 
دیلی تلگراف در پایان مدعی شد: با این حال برخی کار شناسان معتقدند اسرائیل و عربستان در مورد قدرت ایران در حوزه اقتصادی و نظامی غلو کرده اند. اما واقعیت این است که چنین ترسی در میان آن ها وجود دارد و همین مسئله می تواند واکنش عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس به توافق هسته ای را به صورت جنگ نیابتی علیه ایران به دنبال داشته باشد.

کلید واژه ها: تلگراف خاورمیانه


نظر شما :