توصیه زلمای خلیل زاد
حملات هوایی علیه داعش را تشدید کنید
دیپلماسی ایرانی: حملات هوایی که بخشی از استراتژی رئیس جمهور اوباما برای تضعیف و نابودی داعش است، بیش از دو ماه است که درعراق و حدود یک ماه در سوریه ادامه دارد. هنوز درباره تاثیر گسترش حملات در استراتژی رئیس جمهور ابهام وجود دارد و این بحث تشدید شده است که آیا ایالات متحده و متحدینش نیاز به اعزام نیروی زمینی دارند. قبل از این که به این سوال پاسخ دهیم در ابتدا باید بررسی کنیم که آیا این کمپین به طور موثر به وظایفش عمل کرده و به حداکثر اهدافش رسیده است. با دیدی دقیق به این حملات و تاثیر آن و واکنش های داعش می توان متوجه شد که هنوز نیاز به حملات موثرتر در مبارزه با داعش و حمایت از نیروهای زمینی محلی وجود دارد. همچنین می توان به بهبود کارآیی نیروهای ائتلاف کمک کرد.
تعدادی از روندها مشخص است. داعش در بعضی از مناطق عقب نشینی کرده است اما هنوز در دو منطقه با وجود حملات هوایی در حال پیشروی است. در حال حاضر حملات هوایی ایالات متحده و متحدینش در چند مورد مهم از لحاظ تاکتیکی موثر بوده است: جلوگیری از سقوط اربیل، بازپس گیری سد موصل، دفع حملات به سد حدیثه، نجات هزاران ایزدی گرفتار در سینجار و شکستن محاصره ی شهر ترکمن آمرلی. اما حملات هوایی فعلی، آن چنان که باید در سطح عملیاتی موثر نیست و نتوانسته توانایی جنگی ارتش تروریست ها را تضعیف کند، این درحالی است که آنها در حال گسترش منطقه ی خود در کوبانی، الانبار و چند منطقه ی نزدیک به بغداد هستند. حملات هوایی فعلی ایالات متحده دارای سه مشکل می باشد:
اول: از نیروی هوایی به منظور هدف قرار دادن داعش استفاده شده است. ایالات متحده و متحدینش تنها زمانی حملاتشان را تشدید کردند که داعش محاصره ی شهر را شکست. تصمیم حیاتی تجهیز مدافعان کرد از طریق هوا، اجازه دادن به کردهای عراق برای تجهیز از راه زمین و افرایش همکاری با کردهای سوریه برای فشار آوردن به داعش، زمانی گرفته شد که شهر در آستانه ی تاراج شدن قرار داشت. برای این که حملات هوایی موثرتر باشند، ائتلاف می تواند به جای این که وقتی نیروهای داعش به خیابان های شهر رسیدند، آنها را زمانی که در حال آماده سازی هستند، مورد حمله قرار دهد.
دوم: حملات ایالات متحده به داعش تاکنون همانند دیگر حملاتش نیست. جنگ یک فرآیند تعاملی میان طرفین درگیری است که به طور مداوم علیه یکدیگر اقدام می کنند و برتری با طرفی است که سرعت عمل بیشتری داشته باشد. فقدان حضور نیروهای ویژه زمینی ائتلاف، به داعش این امکان را می دهد که تحرکات بیشتری در حملاتش داشته باشد.
سوم: حملات هوایی اقدامی کافی در میدان جنگ نیست. به جز چند حمله ی موثر محدود به پالایشگاه ها و ساختمان های متعلق به داعش، کمپین حملات هوایی به صورت سطحی وسایل نقلیه و امکانات تسلیحاتی داعش را مورد هدف قرار داده است. حملات هوایی تاکنون نتوانسته در خطوط ارتباطی داعش میان سوریه و عراق اختلال ایجاد کند. به خاطر این سه عامل حملات هوایی تاکنون چندان موفق نبوده، اما تعدادی راهکار برای افزایش اثربخشی حملات هوایی ایالات متحده وجود دارد.
چابکی بیشتر: ما باید به دنبال اقداماتی باشیم که فرآیند صدور مجوز حملات علیه داعش را ساده تر کند. مدیریت های خرد سیاسی مانعی در برابر مبارزه ی موثر هستند. داعش در میدان جنگ نشان داده است که از چابکی زیادی برخوردار است. ما باید چالاک تر و منعطف تر از دشمن باشیم تا بتوانیم آنها را شکست دهیم.
همکاری بیشتر با نیروهای محلی: در اجرای استراتژی ای که آمریکا در آن قصد ندارد نیروی زمینی اعزام کند، ما باید از پتانسیل نیروهای محلی برای مبارزه با داعش استفاده کنیم. این مسئله به این معنا است که ایالات متحده و متحدینش نیازمند هماهنگی موثر با شورشیان میانه رو سوری هستند. همچنین باید به نیروهای محلی این فرصت را بدهند تا بتوانند بعد از انجام حملات برتری به دست بیاورند.
گسترش فعالیت های جاسوسی و شناسایی و افزایش حملات: ائتلاف باید به دنبال بررسی راه های نظامی و جستجوی اهداف به منظور افزایش تمرکز بر قطع خطوط ارتباطی داعش باشد. ما نیاز به ارزیابی مجدد فعالیت های جاسوسی و شناسایی خود داریم تا مطمئن شویم که حملات هوایی تمام مناطقی که مبارزین و تجهیزات داعش در آن قرار دارند، را تحت پوشش قرار می دهد.
منبع: نشنال اینترست/تحریریه دیپلماسی ایرانی/20
نظر شما :