چرا تروریست‌ها فقط حرف دوحه را گوش می‌کنند؟

پاسخ آشفته وزیر امور خارجه قطر به یک خبرنگار

۱۲ مهر ۱۳۹۳ | ۲۱:۳۰ کد : ۱۹۳۹۱۳۵ اخبار اصلی خاورمیانه
چه مساله‌ای وجود دارد که باعث می‌شود شانس قطر در میانجی‌گری با گروه‌های تندرو بالا برود آن هم گروه‌هایی که از سوی جامعه جهانی تروریست شناخته می‌شوند در حالی که کشورهای دیگر وقتی وارد میدان می‌شوند، شکست می‌خورند؟
پاسخ آشفته وزیر امور خارجه قطر به یک خبرنگار

دیپلماسی ایرانی: سلسله موفقیت هایی که قطر در میانجی گری اش با گروه های تروریستی در آزادی گروگان ها داشته سوال ها و تردیدهایی را نسبت به عملکرد دولت قطر به وجود آورده است. بسیاری می پرسند چگونه است وقتی کشورهای دیگر پا در میانی می کنند همگی شکست می خورند اما وقتی که قطر وارد میدان می شود، موفق می شود؟

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، تا کنون قطر در بسیاری از میانجی گری هایش با گروه های تندرو و افراطی موفق بوده است در حالی که مشابه همان تلاش ها را وقتی که کشورهای دیگر انجام داده اند، شکست خورده اند.  

خالد العطیه، وزیر امور خارجه قطر در این رابطه از ارتباطات کشورش با گروه های مسلح تندرو در خاورمیانه انتقاد کرد و گفت که به کمک همین ارتباطات بوده که قطر توانسته بسیاری از گروگان ها را از دست آنها نجات دهد. وی در عین حال پرداخت هر گونه ما به ازایی در برابر آزادی این افراد از سوی قطر را رد کرد.

این سوال در یک نشست پرسش و پاسخ خبرنگاران از وزیر امور خارجه قطر در مرکز وودرو ویلسون در امور عامه و بین المللی در دانشگاه پرینستون در ایالت نیوجرسی امریکا پرسیده شد. سوالی که باعث دست پاچه شدن او شد و تلاش می کرد پاسخ هایی دهد که بتواند او را از مخمصه نجات دهد.

پرسش کننده وقتی پاسخ اولیه خالد العطیه را شنید، دوباره پرسید: چه مساله ای وجود دارد که باعث می شود شانس قطر در میانجی گری با گروه های تندرو بالا برود آن هم گروه هایی که از سوی جامعه جهانی تروریست شناخته می شوند و با آنها به عنوان یک گروه تروریستی برخورد می شود؟ به هر حال می بایست برای این مساله یک ما به ازایی وجود داشته باشد و الا چرا قطر موفق می شود اما دیگران موفق نمی شوند؟

روزنامه العرب می نویسد که وزیر امور خارجه قطر دائما تاکید می کرد که کشورش هیچ ما به ازایی به تروریست ها در قبال آزادی گروگان ها نداده است و اگر شانس آن در به موفقیت رساندن این مسئولیت بالا است به ارتباطات ارزشمندی باز می گردد که از آن برخوردار است و کشورهایی دیگر از آنها محرومند. وی همچنین گفت: «بار دیگر می گویم قطر بابت آزادی هیچ انسان یا نجات هیچ فردی پشیمان نیست و باز هم اگر بتوانیم جان کسی را نجات دهیم از این کار دریغ نمی کنیم.»

این فقط خبرنگاران نیستند که این سوال ها را مطرح می کنند و از جایگاه خاص قطر در این زمینه متعجب هستند. پیش از این یکی از وزرای دولت آلمان به صراحت قطر را متهم کرد که از شبکه داعش حمایت مالی می کند و نیروی انسانی مورد نیاز آن را تامین می کند. گرد مولر، وزیر کمک های توسعه ای آلمان که وابسته به جریان محافظه کار این کشور به رهبری آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان است در یکی از مصاحبه های تلویزیونی خود گفت: «اگر بنا باشد به همین منوال ادامه دهیم همچنان به وضعیت سابق باز می گردیم. چه کسی تروریست ها را کمک می کند و اجازه می دهد تا این اندازه قدرتمند شود. من فکر می کنم این کشور قطر است.»  

البته وی بعدا از ایراد این اظهارات پشیمان شد و حرف خود را پس گرفت، مساله ای که با انتقاد شدید مطبوعات آلمانی مواجه شد به گونه ای که او را متهم به پیروی از قطر و تسلیم فشارهای آن کردند و دولت مرکل را نیز متهم کردند که به دلیل مصالح اقتصادی با قطر تلاش می کند حقایق را از افکار عمومی پنهان کند.

ناظران و تحلیلگران نسبت به نیت و سیاست های دولت قطر تردید دارند و معتقدند این کشور با ارتباطاتش با گروه های تروریستی و حمایت های همه جانبه ای که از آنها می کند، انگیزه های سیاسی غیر مشروع و غیر انسانی دارد.

در سپتامبر گذشته دولت قطر برای آزادی 45 سرباز فیجی وابسته به سازمان ملل در بلندی های جولان با داعش و جبهه النصره میانجی گری کرد و توانست آنها را آزاد کند در حالی که پیش از آن تلاش های سازمان ملل در این زمینه راه به جایی نبردند. عطیه در این باره در این جلسه پرسش و پاسخ گفت: «فیجی ها به شکل بسیار خوبی با ما همکاری می کردند، آنها خودشان شاهد بودند که ما گام به گام پیش رفتیم تا توانستیم آنها را آزاد کنیم. ما اعتقاد به پرداخت پول در قبال آزادی افراد نداریم. این شیوه دیگری از حمایت است که شاید شما آن را کمک از در پشتی توصیف کنید، در حالی که ما هیچ وقت چنین کاری نمی کنیم.»

از جمله افراد دیگری که قطر در آزادی آنها از دست گروه های تروریستی نقش داشته است، پیتر تئو کرتس، شهروند امریکایی است که جبهه النصره او را دو سال پیش به همراه 13 راهبه دیگر در کلیسای رومی ارتدوکس ها به گروگان گرفته بود. 13 راهبه بعد از سه ماه و نیم در ماه مارس گذشته آزاد شدند اما شهروند امریکایی اخیرا با وساطت قطر آزاد شد.

در آزادی سربازان گروگان گرفته شده لبنانی در عرسال نیز لبنانی ها دست به دامن قطر شدند. چرا که تنها کشوری بود که می توانست میانجی گری با تروریست ها را بر عهده بگیرد و آنها را آزاد کند. عملا هم همین گونه شد، قطر میانجی گری کرد و دو سرباز لبنانی آزاد شدند.

گفته می شود در تمامی این میانجی گری ها تروریست ها پول مطالبه کرده اند و قطر به جای آن کشورها حاضر به پرداخت آن پول شده است و گروگان ها آزاد شده اند. مساله ای که مستقیما باعث تقویت جریان های تروریستی می شود.

با این حال شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در گفت وگو با شبکه سی ان ان اصرار کرد که قطر هیچ کمک مالی به گروه های تروریستی نمی کند. او در این مصاحبه گفت: «همان گروه هایی که شما در سوریه و عراق تروریستی می دانید ما هم آنها را سازمان های تروریستی می دانیم.»

با وجود این دوحه همچنان متهم به حمایت از جریان های تروریستی و خونریز است. قطر در حالی که به جزئی از پیمان بین المللی مبارزه با داعش تبدیل شده اما اتهام ها از آن زدوده نشده است به گونه ای که بسیاری مشارکت آن را در این پیمان تلاش برای مخفی کردن وجهه حقیقی اش در ارتباط با گروه های تروریستی می دانند.

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: قطر داعش جبهه النصره


نظر شما :