نگاه آسوشییتدپرس به ماراتن هسته ای
مذاکرات هسته ای تبدیل به مذاکره دو جانبه ایران - آمریکا شده است
دیپلماسی ایرانی: در ابتدا سه کشور با ایران بر سر برنامه هسته ای مذاکره می کردند، سپس به شش کشور رسید و در حال حاضر در اکثر اوقات به یک کشور رسیده و آن ایالات متحده است. واشینگتن تاکید دارد که مذاکرات ایران و شش قدرت به خوبی پیش می رود. اما در حالی که تنها هشت هفته به پایان مهلت مذاکرات باقی است، ایالات متحده به طور فزاینده ای به دنبال تغییر شکل مذاکرات از آن چیزی که در این پنج سال وجود داشته، به یک سری جلسات دو جانبه است. این مسئله نشان دهنده ی این است که دو کشوری که به دنبال تقویت روابط از دست داده شان در بیش از سه دهه ی گذشته هستند، بیشترین تمایل را به حصول توافق دارند.
این تغییر از سال 2009 آغاز شد. زمانی که ایالات متحده بعد از 30 سال- بعد از تسخیر سفارت ایالات متحده در تهران- به همراه دیگر کشورها بر سر میز مذاکرات هسته ای حاضر شد. این اقدامات با یک سری جلسات مخفی با موضوع هسته ای میان ایران و ایالات متحده در سال 2012 ادامه یافت و سال گذشته به تماس تلفنی 15 دقیقه ای باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با حسن روحانی رئیس جمهور جدید ایران منجر شد.
مقامات آمریکایی به طور منظم از طریق تلفن و ایمیل با همتایان ایرانی خود در حال مذاکره هستند. جان کری وزیر خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف، از سال گذشته تاکنون چندین دیدار درباره ی موضوع هسته ای داشته اند، که آخرین آنها روز جمعه به پایان رسید. درحالی که این ارتباطات بیشتر می شود، دو طرف به دنبال بحث درباره دیگر مسائل هستند. یکی از مقامات آمریکایی می گوید همه ی جلسات میان ایالات متحده و ایران شامل صحبت درباره ی رابرت لوینسون، مامور سابق اف بی آی، جیسون رضائیان، رونامه نگار و دیگر آمریکایی های گم شده و زندانی در ایران می شود.
این مقام که خواسته نامش منتشر نشود، همچنین می گوید درباره تهدید مشترک داعش هم بین دو طرف صحبت شده است. این تحولات نوید دهنده ی افزایش گفت و گوها میان ایران و آمریکا است که با پایان مهلت توافق هسته ای در 24 نوامبر روبه رو هستند. گری سیمور، مذاکره کننده سابق ایالات متحده در این رابطه می گوید حتی زمانی که گفتگوها محدود به مسئله هسته ای است، باز هم امر خوبی است چون مذاکرات ساده میان دو بازیگر اصلی اجازه می دهد تا مذاکرات پیشرفت سریع تری داشته باشد.
براساس گفته ی سه دیپلمات که خواستار عدم افشای نامشان شده اند، همه ی طرفین این حس را ندارند و بعضی از نمایندگان کشورهای غربی احساس می کنند با افزایش نقش ایالات متحده، آنها در حاشیه قرار گرفته اند. اما سیمور که به مرکز بلفر در دانشگاه هاروارد رفته است، و هنوز از جزئیات مذاکرات باخبر می شود، می گوید با این که ایالات متحده رهبری مذاکرات را بر عهده دارد ولی چیزی را از متحدینش مخفی نمی کند و بین آنها رایرنی وجود دارد.
یک مقام آمریکایی اذعان می کند که «در زمان فعلی ایران خواستار مذاکره با ما است، چون ما سهم بیشتری در تحریم ها داریم» در همان زمان مقامات ادعا می کردند که تمام کشورها درگیر مذاکرات هستند و با مذاکره کنندگان تهران ملاقات های دو جانبه دارند. اگر از مایکل مان، سخنگوی هیئت اتحادیه اروپا بپرسید که آیا آمریکا مذاکرات را دزدیده است، وی در پاسخ خواهد گفت که رهبری مذاکرات بر عهده ی کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا است. حداقل به طور رسمی وی و دیگران هنوز در بازی قرار دارند.
در آخرین دور مذاکرات هسته ای که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک برگزار شد، وزرای خارجه ی روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان با ظریف درباره مسئله هسته ای گفتگو کردند. اشتون هم که به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات منصوب شده است، ریاست یک جلسه ی کامل شش کشور با ایران را بر عهده داشت. وی همچنین سه جلسه با ظریف و سه جلسه مشترک با ظریف و کری در این هشت روز مذاکرات داشت. اما سیمور با اشاره به مذاکرات هسته ای کره شمالی و پنج کشور این گونه استدلال می کند که نقش قدرتمند ایالات متحده در مذاکره با ایران ضروری است. وی می گوید در آن مذاکرات، ابتدا مذاکره دو جانبه مان پیونگ یانگ واشینگتن انجام می شد و بعد به اطلاع دیگر کشورهای می رسید، به زعم وی مذاکرات چند جانبه بیش از اندازه ضعیف و ناآزموده است.
منبع: آسوشیتد پرس/ ترجمه: تحریریه دیپلماسی ایرانی/20
نظر شما :