در حالی که امریکا مخالفت میکند
اروپا به دنبال همکاری با ایران علیه تروریسم
دیپلماسی ایرانی: اختلافات و درگیری ها و تضارب آرا بر عرصه فکری و سیاسی بنیادگراهای لبنانی و جهان عرب سایه انداخته است. عمده این اختلاف ها بر سر شبکه "داعش" است که به اعتقاد آنها همچنان علامت سوال هایی بسیاری بر سر آن وجود دارد. آنها همچنان درباره کسانی که این شبکه را راه انداختند و آنها را مورد حمایت قرار دادند و کمک می کنند تا در کارشان موفق شوند، می پرسند. در مورد عراق، آنها می گویند که فرار صدها اسلام گرای تندرو از زندان ابو غریب غیرممکن بود اما این اتفاق افتاد. یکی از دلایل آن این بود که در زمان فرار آنها شمار بسیاری از افسرها و سربازان در مرخصی بودند؛ و هنگامی که این افراد خواستند از زندان خارج شوند، هیچ مانعی برای آنها وجود نداشت. از آن جا به سوریه رفتند و به شبکه مذکور پیوستند که توانسته بود در میدان جنگ موفقیت های تازه ای به دست آورد، البته ضد دیگر مخالفان اسد نه علیه حکومت بشار اسد که دشمن بنیادین آنها محسوب می شود.
البته تندروهای اسلام گرای لبنانی بر این اعتقادند که اسد در ایجاد تشکیلات اسلامی تندرو برای قانع ساختن غرب سهیم بوده است برای این که غرب را قانع کند که آن چه رخ می دهد انقلاب مردمی اصلاح طلبانه نیست بلکه جنگ تروریست ها است که گروه های عقب مانده که مخالفان عقیده خود را نمی پذیرند به راه انداخته اند.
به اعتقاد اسلام گرایان تندروی لبنانی، اسلام گرایان سوریه دیگر نیازی به رقابت یا سرنگونی حکومت بشار اسد احساس نمی کنند برای این که به آن چه می خواستند علیه رقبای میدانی شان رسیدند به ویژه بعد از این که در عراق موفق به اشغال بخش مهمی از خاک این کشور شدند و مرزهای میان سوریه و عراق را برداشتند. برای همین است که واقعا به یک گروه خطرناک تبدیل شده اند که کاملا خطر آنها ملموس است.
آنها همچنین می گویند که این صحیح است که داعش تهدیدی استراتژیک برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود اما تهران نیز موفق شده وارد عمل شده و با استفاده از فرصت ها به کمک عناصر و نیروهای وابسته به خود آنها را از مناطق درگیری دور کرده و به این ترتیب استراتژی منطقه ای خود را دنبال کند و گسترش دهد. برای همین است که می بینیم سوریه اسد و ایران اسلامی از تلاش جهان عرب سنی برای بهره برداری از گسترش داعش نگران هستند به ویژه که تهدیدی برای اقلیت های مسلمان و غیر مسلمان منطقه محسوب می شوند.
به اعتقاد اسلام گرایان افراطی لبنانی طرح جامعه جهانی برای ایجاد پیمان بین المللی علیه داعش از نگاه ایران و اسد دروغی بیش نیست، و الا این جنگ از سال ها پیش آغاز شده در حالی که اعراب و جامعه جهانی تازه الآن به فکر مبارزه با آن افتاده اند و برای این که تلاش خود را جدی نشان دهند، سعی می کنند که در کار خود بزرگ نمایی کنند.
البته هنوز از ایران و سوریه برای نقش آفرینی در پیمان مبارزه با داعش دعوت نشده است اما اسلام گرایان لبنانی بعید نمی دانند که نقش ایران در این جنگ بسیار پررنگ باشد، به ویژه که اگر کشورهای اروپایی موفق شوند خواسته خود را پیش ببرند و ایران را به نشست مبارزه با تروریسم در پاریس دعوت کنند. از حکومت اسد برای شرکت در این کنفرانس دعوت نمی شود برای این که حاکمیت بر تمامیت ارضی کشور سوریه ندارد و هنوز نتوانسته بر سراسر سوریه اعمال قدرت کند. از سویی حکومت فعلی سوریه به پشتوانه حمایت ایرانی ها و روس ها و لبنانی ها و عراقی ها است که همچنان سرپا ایستاده است. در حالی که ایران کشور قدرتمند و بزرگ منطقه ای است که می تواند در مبارزه با تروریسم اسلامی کمک کند و با کشورهای دیگر منطقه در مبارزه با افراط گرایان اسلامی همکاری کند.
با این حال و با توجه به نشست جده همچنان اسلام گرایان لبنانی می پرسند چه کسانی از تروریسم در منطقه حمایت می کنند و پول در اختیار آنها قرار می دهند و اجازه عبور آسان از مرزها را برایشان فراهم می کنند؟
منبع: النهار / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :