نیشن:با اعمال تحریمهای بیشتر توافق ژنو را مختل نکنیم
روزنامه نیشن در گزارشی تحلیلی به توافق هسته یی ایران و گروه 1+5 پرداخت و تاکید کرد که آمریکا نباید با اعمال تحریم های جدید این توافق را تضعیف کند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه نیشن در این گزارش نوشت: توافق موقتی بین ایران و گروه 1+5 که در ماه نوامبر حاصل شد به سمت جلو حرکت می کند، ولی این باعث نشده است که اعضای کنگره آمریکا، لابی اسرائیل و نومحافظه کاران همیشگی برای تضعیف آن تلاش نکنند، به ویژه از طریق اعمال تحریم های جدید اقتصادی. از آنجا که اعمال تحریم های جدید علیه ایران بدون شک به تخریب این توافق می انجامد و باعث می شود ایران از توافق حاصله عقب نشینی کند، به سختی می توان تلاش برای اعمال تحریم ها را چیزی جز یک تلاش تعمدی توسط تندروهای ضدایرانی برای لغو این توافق دانست؛ گرچه آنها می گویند که معتقدند افزایش فشار به ایران در مرحله کنونی باعث می شود تهران برنامه هسته یی اش را به حالت تعلیق در آورد.
در ادامه این گزارش می خوانیم: اوضاع خود توافق رو به راه است. ایران و گروه 1+5 قرار است در سه هفته اول ماه ژانویه با یکدیگر به طور مداوم تماس داشته باشند تا اینکه اجرای توافق در 20 ژانویه آغاز شود. این تاریخی است که بر اساس آن ایران باید اقدامات فنی برای اجرای توافق نوامبر را که بر اساس آن با توقف غنی سازی 20 درصدی اورانیوم، تعلیق فعالیت ها در راکتور آب سنگین اراک و اجازه بازرسی های کامل از تاسیساتش موافقت کرده است، آغاز کند. ایران علاوه بر آن موافقت کرده است که ذخایر اورانیوم غنی شده اش را محدود کند و به گفته مقامات ایرانی و آمریکایی، مقدمه چینی های اولیه در این زمینه به خوبی پیش می رود.
در ادامه این گزارش آمده است: ولی این باعث نشده است که اعضای کنگره از جمله مارک کرک و رابرت منندز از ارائه طرحی برای افزایش تحریم ها که مورد حمایت 26 سناتور آمریکایی قرار دارد خودداری نکنند. منندز که یک دموکرات عالیرتبه و رییس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا است با مخالفت برخی دموکرات های دیگر روبرو شده است که از سناتور هری رید، رهبر اکثریت سنای آمریکا خواسته اند اجازه ندهند کار به رای گیری درباره این طرح برسد. (توافق موقتی ایران و 1+5 به طور مشخص هرگونه تحریم جدیدی در طول گفت وگوها را ممنوع می کند و باراک اوباما رییس جمهور آمریکا بدون شک چنین طرحی را وتو خواهد کرد).
در ادامه این گزارش می خوانیم: دلایل زیادی درباره مخرب بودن طرح تحریم ها ارائه شده است. یک نمونه آن نوشته کالین کال، یک مقام پیشین وزارت دفاع آمریکا در دوره اوباما است که در آن به این نکته اشاره شده است که حسن روحانی رییس جمهور ایران که در ماه ژوئن انتخاب شد آهسته در حال ایجاد یک اتفاق نظر ملی در داخل ایران در حمایت از توافق پایدار با آمریکا و غرب است و کال معتقد است که تحریم های جدید در این تلاش ها وقفه خواهد انداخت. پل پیلار، یک مقام ارشد پیشین سازمان اطلاعات جاسوسی آمریکا نیز معتقد است که تحریم ها به نفع توافق حاصله نیست. وی معتقد است که دیدگاه حامیان تحریم ها درباره اینکه اعمال فشار بیشتر به ایران باعث افزایش قدرت چانه زنی آمریکا در مذاکرات می شود درست نیست و تحریم ها هر نقشی را در بازگرداندن ایران به میز مذاکرات ایفا کرده باشند، چیزی که ایران را تشویق می کند تا به توافق درباره برنامه هسته یی اش دست یابد دورنمای کاهش تحریم ها است، نه افزودن آنها. پیلار تاکید دارد که منطقی نیست که تصور کنیم پس از اینکه ایران با اقدامات لازم برای نهایی کردن نقشه مشترک اقدام موافقت کرد «پاداش دادن» به تهران با فشار بیشتر و اقدامات تنبیهی شدیدتر باعث می شود ایران دست به مصالحات بیشتری بزند.
در پایان این گزارش می خوانیم: حامیان تحریم ها می توانند امروز با انعطاف پذیری تیم مذاکراتی روحانی سر و کار داشته باشند و یا شش ماه صبر کنند و بعد با فقدان انعطاف پذیری از جانب تندروهای ایرانی روبرو شوند. آنها این را می دانند و انتخابی که در روزها و هفته های آینده خواهند کرد، موضع شان را مشخص می کند.
نظر شما :