توضیحات شرمن از توافقات ژنو در سنا

۲۲ آذر ۱۳۹۲ | ۰۰:۴۸ کد : ۱۹۲۵۹۴۴ سرخط اخبار

معاون وزیر خارجه آمریکا و سرپرست تیم مذاکره کننده این کشور در گفت وگوهای هسته ای بین ایران و ۱+۵ مقابل کمیته بانکی سنا حاضر شد و درباره توافق ژنو توضیحاتی ارائه داد.

به گزارش خبرگزاری فارس، وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا و سرپرست تیم مذاکره کننده این کشور در مذاکرات هسته ای بین ایران و کشورهای 1+5 در یک جلسه استماع مقابل «کمیته بانکداری، مسکن و امور شهری» مجلس سنا حاضر شد.

خانم شرمن در این جلسه استماع تحریم ها را عامل آمدن ایران پای میز مذاکره عنوان کرد، اما گفت که در این میان آزمودن نیت ها و مقاصد ایران هم اهمیت دارد.

وی در ادامه گفت که در این جلسه درباره حقایق توافق هسته ای ژنو صحبت خواهد شد تا نمایندگان بتوانند خودشان درباره مزایای آن قضاوت کنند.

این مقام آمریکایی برخی از مفاد «طرح اقدام مشترک» ژنو که مورد توافق ایران و 1+5 قرار گرفت را بر شمرد و گفت که این طرح راه را برای یک توافق جامع با ایران باز می کند.

شرمن گفت که این طرح وقتی از چند هفته دیگر به اجرا درآید پیشرفت برنامه هسته ای ایران را متوقف می کند، آن را در برخی از جنبه های مهم به عقب باز می گرداند و نظارت های بی سابقه ای را بر برنامه هسته ای ایران اعمال خواهد کرد.

معاون وزیر خارجه آمریکا در ادامه افزود: «در کل، این اقدامات توانمندی ایران برای ساخت سلاح هسته ای را محدود کرده و اعتماد ما به توانایی مان برای کشف هر گونه حرکت به سمت انحراف برنامه ایران به سمت یک برنامه مخفی بالا می برد.»

این مقام آمریکایی گفت جزئیات طرح اقدام مشترک نشان می دهند که چرا ایران نمی تواند در برنامه اش به سمت مقاصد مخفیانه پیش برود. به گفته وی تعهد ایران مبنی بر تعلیق غنی سازی اورانیوم، عدم ساخت تجهیزات جدید غنی سازی، توقف تمامی فعالیت های غنی سازی بالای پنج درصدی، خنثی سازی ذخایر اورانیوم 20 درصدی و موارد دیگری از این دست از جمله مفاد این طرح هستند که جلوی نظامی شدن برنامه هسته ای ایران را می گیرد.

شرمن در ادامه گفت: «اما برخی به درستی پرسیده اند چرا ما باید به ایران اعتماد کنیم که به این تعهدات پایبند می ماند؟ همان طور که آقای کری گفته طرح اقدام مشترک مبتنی بر اعتماد نیست، بلکه مبتنی بر راستی آزمایی است ـ و مکانیسم های راستی آزمایی مطرح شده در این طرح بی سابقه هستند.»

وی به عنوان نمونه ای از این مکانیسم های راستی آزمایی به اجازه دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازرسی از تأسیسات نطنز و فوردو اشاره کرد و ادامه داد: «این مکانیسم های نظارتی خواهند توانست در سرتاسر چرخه سوخت هسته ای هشدارهای بیشتری از انحراف تجهیزات ایران به سمت مقاصد نظامی فراهم آورند و آنها بدون توافق به دست آمده در ژنو امکان پذیر نبودند.»

خانم شرمن در ادامه به تعهدات کشورهای 1+5 در برابر ایران اشاره کرد و گفت که این کشورها در قبال این اقدام های ملموس، کاهش محدود، موقت و برگشت پذیر تحریم ها را در نظر گرفته اند؛ این امتیازات، به گفته شرمن، در حالی اعطا می شوند که معماری نظام تحریم ها پابرجا می مانند: «و ما با قدرت اجرای این تحریم ها و تمامی تحریم های موجود را ادامه خواهیم داد.»

شرمن گفت: «برآورد ما این است که این کاهش محدود تحریم ها معادل تقریبا بین 6 تا 7 میلیارد درآمد برای ایران خواهد بود.»

این مقام وزارت خارجه آمریکا ممانعت آمریکا از افزایش صادرات نفتی ایران را مورد تأکید قرار داد و گفت: «بگذارید صریح بگویم. ما اجازه نخواهیم داد صادرات نفتی ایران افزایش یابد و با متحدان بین المللی مان همکاری خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که آنها می دانند که هر نوع افزایش در خرید نفتی از ایران مشمول تحریم خواهد بود.»

شرمن در ادامه توضیحاتش درباره تحریم های ایران گفت که آمریکا به ایران اجازه دسترسی به 4.2 میلیارد دلار از اموال مصادر شده اش را خواهد داد اما این کار را به صورت ماهیانه و پس از راستی آزمایی اقدامات ایران درباره پایبندی به تعهداتش انجام خواهد داد.

سرپرست تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا سخنانش را اینطور ادامه داد: «به خاطر داشته باشید، ایران همچنان ماهانه 4 تا 5 میلیارد دلار را به خاطر تحریم های نفتی ما از دست خواهد داد بنابراین این دسترسی به منابع مالی کمتر از یک ماه ضررهای ایران است.»

شرمن ادامه داد تعلیق تحریم های مربوط به طلا و فلزات گرانبها و صنایع خودروسازی ایران هم معادل تقریبا 1.5 میلیارد دلار درآمد برای ایران خواهد بود.

معاون وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: «علاوه بر این، فقط به خاطر کمک به دانشجویان ایرانی تحصیل کننده در خارج از کشور ما دسترسی به حسابهای خارجی ایران برای انجام معاملات انسانی را تسهیل می کنیم. ما حتی قبل از طرح اقدام مشترک هم هیچوقت قصد نداشتیم مردم ایران را از کالاهای انسانی نظیر دارو و غذا محروم کنیم. در واقع، کنگره به طور آشکار انجام این معاملات را از تحریم ها معاف کرده است.»

وی افزود: «بعضی ها به غلط گفته اند که میزان کاهش این تحریم ها بیش از این بوده است بگذارید بار دیگر تأکید کنم. کل تخفیف در نظر گرفته شده در طرح اقدام مشترک به 6 تا 7 میلیارد می رسد و این مبلغ هرگز 20 میلیارد دلار یا 40 میلیارد دلار که برخی گزارش داده اند نیست.»

شرمن ادامه داد: «کل تخفیف در نظر گرفته شده برای ایران در طرح اقدام مشترک، بخش نه چندان زیادی از 100 میلیارد دلار ذخائر ارزی این کشور خواهد بود که به خاطر تحریم های مداوم ما دسترسی به آنها غیرممکن یا محدود شده است.»

وی همچنین تأکید کرد که ظرف این 6 ماه هم همچنان فشار بر اقتصاد ایران از طریق اجرای تحریم ها ادامه خواهد یافت.

معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی در ادامه سخنانش ضمن تأکید بر اینکه دولت درباره تخطی از قوانین تحریم ها «گوش به زنگ» خواهد بود گفت: «در صورتی که ایران نتواند تعهدات مورد توافقش در ژنو را به اجرا درآورد، ما آماده خواهیم بود تا با همکاری کنگره تحریم ها را افزایش دهیم. در چنین موقعیتی ما آماده خواهیم بود تا تأثیر تحریم ها را افزایش دهیم زیرا ما احتمالاً حمایت جامعه جهانی که برای افزایش فشار ضروری است را هم خواهیم داشت.»

وی، علی رغم این گفت: «اما اعمال تحریم های جدید در حال حاضر وعده های ما و گام اولیه ما که در بالا گفته شد را از مسیر خارج می کند، ما را از متحدانمان جدا می کند و با خطر بر هم زدن انسجام بین المللی که برای به هدف رسیدن تحریم ها ضروری بوده اند، همراه است.»

شرمن درباره توافق هسته ای ژنو گفت برای درک مزایای این توافق باید آنچه بدون این توافقنامه به آن می رسیدیم و آنچه به آن نمی رسیدیم را مقایسه کنیم: ایران می توانست هزاران سانتریفیوژ دیگر نصب کند، سانتریفیوژهای نسل بعدی را نصب کند، در مسیر تولید پلوتونیوم در رآکتور آب سنگین اراک حرکت کند و ذخایر اورانیوم 20 درصدی اش را افزایش دهد.

وی درباره مذاکرات کارشناسی بین ایران، کشورهای 1+5 و آژانس گفت که مهم است که این مذاکرات به صورت صحیح و مناسب انجام شوند.

شرمن در پایان سخنانش گفت: «بگذارید یک چیز را صریح بگویم: سیاست ما در ارتباط با ایران تغییر نکرده است. رئیس جمهور به صراحت گفته که به ایران اجازه نخواهد داد که به بمب دسترسی پیدا کند.»

شرمن ادامه داد: «ما همچنان با اقدامات ایران که مخل ثبات در منطقه است مقابله می کنیم. همچنان ایران را به خاطر حمایت از تروریسم مسئول می شناسیم. ایران همچنان در فهرست کشورهای حامی تروریسم و تحریم های ما باقی خواهد ماند.


نظر شما :