آمریکا آماده برداشتن تحریم های ایران شود
به گزارش «تابناک»، «توماس پیکرینگ»، سفیر بازنشسته آمریکایی به همراه «جسیکا تاچمن»، رئیس بنیاد صلح بین الملل کارنگی در مطلبی مشترک اذعان کرده ان، اکنون زمان برای برداشتن قدم در راستای ایجاد ارتباط میان ایران و آمریکا مناسب و شرایط فراهم است.
این مطلب آورده است: «این به علت جایگاه استراتژیک ایران و تأثیرش بر جهان اسلام است که ما به دنبال گسترش روابط خود با این کشور هستیم»؛ این جمله رونالد ریگان که نزدیک دو دهه پیش گفته شده، امروز هم به خوبی مصداق دارد. به رغم چند دهه سردی و دشمنی در روابط دو طرف، اکنون رابطه با ایران به واسطه شرایط مناسبی که پیش آمده، در چهارچوب منافع ملی آمریکاست.
اکنون انتخاب حسن روحانی و رفتن احمدی نژاد، زمینه را برای پیشرفت در مذاکرات هسته ای آماده کرده و ایالات متحده باید این فرصت را آزمایش کند.
اما برنامه هسته ای ایران، تنها دلیل بهبود روابط با ایران نیست، بلکه موضوع سوریه و تعمیق روزافزون آن، به خوبی نشان می دهد که دیپلماسی تنها راه برای ختم نهایی چالش هایی است که آمریکا در خاورمیانه با آن روبروست.
علائم بسیاری در کارکرد رئیس جمهور جدید ایران وجود دارد که نشانه های خوبی از پیشرفت در مذاکرات هسته ای است. سخنان وی مبنی بر آمادگی ایران برای ایجاد شفافیت در برنامه هسته ایش و همچنین انتصاب جواد ظریف، (تحصیل کرده در آمریکا) به عنوان وزیر خارجه و مذاکره کننده هسته ای، این گونه تفسیر شده که سخنان رئیس جمهور جدید، از پشتوانه اجرایی هم برخوردار است.
تحریم های اعمال شده بر ایران تا اندازه بسیاری اقتصاد این کشور را در فشار قرار داده است؛ اما هیچ تغییری در برنامه هسته ای ایران پدید نیاورده و حتی منجر به آن شده که اصولگرایان مخالفت های خود را با مذاکرات هسته ای بیشتر کنند. هرچند شاید تحریم ها، ابزار و اهرم مناسبی در اختیار دیپلمات های آمریکایی گذارد، این امر تنها در صورتی درست خواهد بود که آمریکا بتواند از این اهرم در مذاکرات بهره گیرد؛ تحریم ها جدا از مذاکرات دیپلماتیک پاسخگو نخواهد بود.
یک استراتژی کارآمد در کوتاه مدت برای پایان دادن به چالش هسته ای با ایران، می تواند استفاده از تحریم های هدف دار و منعطف باشد که مکملی بر مذاکرات دیپلماتیک است؛ اما به هر حال گام نخست، ادامه مذاکرات است... .
پس از چند دهه دشمنی و سردی روابط، مسلما اعتماد سازی میان دو طرف، چالش بزرگی است، اما هزینه رها کردن مذاکرات بسیار است. حمله نظامی علیه ایران یک مصیبت به دنبال خواهد داشت، زیرا هم منجر به در خطر انداختن شهروندان آمریکایی خواهد بود و هم منجر به بی ثباتی بیشتر در خاورمیانه، تهدید اقتصاد جهانی و مشوق یک دهه جنگ در خاورمیانه خواهد شد... .
گام های مشخصی پیش روی ایالات متحده است که اگر خواهان توافق با ایران است، باید در راستای آن ها حرکت کند: نخست قبول برنامه هسته ای ایران تحت شفافیت و رسیدگی کامل و بازرسی مشخص است و پس از آن آمادگی برای برداشتن تحریم از ایران به محض گام برداشتن ایران در مسیر عمل.
مسلما این قدم های اولیه خواهد بود و رسیدن به یک توافق جامع، مستلزم مذاکرات بیشتر و تعریف نتیجه برای هر دو طرف است. همان گونه که شواهد اخیر نشان می دهد، چالش های امنیتی خاورمیانه تنها از مسیر استفاده از نیروی نظامی ایالات متحده قابل حل و فصل نیست. در مورد ایران و سایر چالش های منطقه، دیپلماسی تنها راهکار مطمئن است.
گفتنی است، توماس پیکرینگ، برای چهار دهه مسئول امور خارجی ایالات متحده بوده و در کشورهای روسیه، هند، اسرائیل، السالوادور، نیجریه، اردن و همچنین در سازمان ملل سفیر اعزامی آمریکا بوده است.
نظر شما :