ادامه روند سینوسی اعمال فشار علیه تهران
تحریم ها هفته آینده به رای گذاشته می شوند؟
دیپلماسی ایرانی: هفته گذشته 131 عضو کنگره آمریکا نام خود را پایین نامه ای امضاء کردند که از باراک اوباما می خواست تعامل دیپلماتیک را به طور جدی با ایران دنبال کند. اما انتظار می رود به زودی هفته آینده، مجلس نمایندگان آمریکا دور جدیدی از تحریم ها را علیه ایران به تصویب برساند.
قانون بازداشتن ایران هسته ای 2013، هم اکنون 347 پشتیبان دارد و این حمایت گسترده، احتمال تصویب آن را افزایش می دهد. این بسته تحریمی شامل ناگزیر کردن کشورهای خارجی به کاهش سطح واردات نفت از ایران به میزان یک میلیون بشکه در روز است. در صورتی که این لایحه به قانون تبدیل شود، تحریم ها علیه شرکت های خارجی که با ایران تجارت می کنند، تشدید خواهد شد.
از سوی دیگر به موجب بسته تحریم های جدید، وزیر امور خارجه آمریکا باید نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمان های تروریستی خارجی ثبت کند.
به گزارش یو اس نیوز، مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه اعلام می کند که این لایجه در هفته آینده به رای گذاشته خواهد شد یا خیر.
این در حالی است که انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور جدید ایران به اختلاف ها بین کاخ سفید و کنگره بر سر نحوه برخورد با ایران دامن زده است.
لس آنجلس تایمز در این زمینه می نویسد: دولت اوباما که امیدوار است با تیم روحانی در ماه سپتامبر ملاقات کند، پنجشنبه گذشته از تعدیل تحریم ها به منظور افزایش واردات دارو و خدمات بشردوستانه به ایران خبر داد.
این اقدام کاخ سفید، تغییری جدی در سیاست های آمریکا در چند سال اخیر به شمار می رود. سیاستی که بر مبنای اعمال تحریم های پی در پی برای بازداشتن تهران از دستیابی به سلاح هسته ای با جدیت دنبال می شد.
در همین حال مجلس نمایندگان آمریکا در آستانه تصویب بسته تحریم های جدیدی قرار دارد که هدف آن به صفر رساندن صادرات نفتی ایران است. هرچند برخی سناتورها برای تصویب این لایحه سرسختی نشان می دهند، جان کری، وزیر خارجه آمریکا بر این باور است که کنگره باید تا مشاهده عملکرد روحانی در دولت و آغاز دور جدید گفت و گو ها برای تصویب تحریم های جدید، دست نگه دارد. چرا که فشار بیشتر بر تهران می تواند ریسک شکست دیپلماسی را به دنبال داشته باشد.
برخی مقامات دولتی و کارشناسان خصوصی ادعا می کنند که ایران یک سال یا کمتر با دستیابی به توانایی تولید سلاح هسته ای فاصله دارد، هر چند که دولت اوباما می گوید فاصله ایران با بمب هسته ای اینقدرها هم زیاد نیست. البته تمامی این گمانه زنی ها در حالی مطرح می شود که جمهوری اسلامی تاکید دارد به دنبال تولید سلاح هسته ای نیست.
با این وجود سناتورهایی مانند لیندسی گراهام، از تحریم ها نیز فراتر رفته و ادعا می کنند اگر ایران و آمریکا تا اواخر تابستان به نتیجه ای نرسند، طرح صدور مجوز اقدام نظامی علیه ایران را ارایه خواهند کرد. آنها ادعا می کنند ، کاخ سفید بار دیگر درگیر روند طولانی و بی حاصل مذاکرات با ایران خواهد شد.
با این حال یک مقام عالی در کنگره آمریکا می گوید، واضح است که دولت اوباما خود را به چند ماه دیگر مذاکره با ایران متعهد کرده و نمی خواهد در سال جاری میلادی تحریم های جدیدی را علیه جمهوری اسلامی به تصویب برساند. به گفته این مقام آگاه، کنگره نمی خواهد این همه صبر کند تا ایران رفتارش را تغییر دهد ، چرا که زمان زیادی باقی نمانده است.
تحلیلگران می گویند، در صورتی که مجلس نمایندگان لایحه تحریم ها را در هفته آینده تصویب کند، فشار زیادی نیز بر سنا وارد می شود تا آن را تصویب کند و در این شرایط تلاش کاخ سفید برای راضی کردن سناتورهای دمکرات به منظور خودداری از تصویب این طرح، چندان موثر نخواهد بود.
کلیف کاپچان، کارشناس امور ایران در موسسه اوراسیا می گوید،در صورتی که کنگره تحریم های جدیدی را در روند مذاکرات تصویب کند، این روند شکسته خواهد شد. وی می افزاید، در نامه 131 عضو کنگره که اخیرا برای اوباما فرستاده شده، برخی مقامات تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا از دور نخست ریاست جمهوری وی نیز در جمع امضاء کنندگان نامه حضور دارند.
مقامات دولت اوباما می گویند، باوجود اینکه به مذاکره با ایران علاقمندند اما نمی خواهند در شرایط کنونی بسته پیشنهادی جدیدی را روی میز بگذارند. به گفته آنها اکنون توپ در زمین ایران است تا رویکرد مثبت خود را به طرف های مذاکره نشان دهد.
تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10
نظر شما :