آیا شیوخ خلیج‌‌فارس دلسوز حزب‌الله شده‌اند؟!

۰۶ خرداد ۱۳۹۲ | ۲۰:۴۸ کد : ۱۹۱۶۶۹۳ سرخط اخبار

پس از دو سخنرانی پی در پی سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان درباره تحولات سوریه و اعلام رسمی راهبرد این سازمان در قبال سوریه، در عرصه عملی نیز ورق اوضاع به ضرر گروه های شورشی و حامیان بین المللی آنان برگشت. اکنون به نظر می رسد کشورهای عرب منطقه، با قرار گرفتن در موضع ضعف، به رویکرد جدیدی در قبال حزب الله روی آورده اند.

به گزارش «تابناک»، در پی اعلام رسمی حمایت حزب الله لبنان از سوریه از سوی سید حسن نصرالله، دبیرکل این سازمان، شمار بسیاری از رسانه های کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس ضمن باز کردن یک جبهه تبلیغاتی سنگین علیه حزب الله، تلاش دارند به زعم خود، میان این سازمان و ایران فاصله بیندازند.

در این راستا و در شرایطی که مقامات ایرانی تأکید دارند هیچ گونه نیروی نظامی ایرانی در عرصه نبردهای سوریه حضور ندارد و تاکنون سند معتبری از حضور نیروهای نظامی حزب الله نیز به دست نیامده، این رسانه ها با مفروض گرفتن چنین حضوری، در پی نقد آن ـ البته به شیوه خاص خود ـ برآمده اند.

به این ترتیب، این کشورها که به عنوان حامیان خارجی گروه های شورشی، در پی پیروزی های اخیر ارتش سوریه در منطقه راهبردی «القصیر»، توازن نیروها را در سوریه به ضرر خود در حال تغییر دیدند، نخست تلاش کردند با برگزاری اجلاس «دوستان سوریه» و از طریق همراهی با کشورهای غربی، هشدارها و تهدیداتی را متوجه ایران و حزب الله کنند؛ اما اکنون که این تاکتیک به نتیجه نرسیده، رویکرد جدیدی از سوی آن ها در پیش گرفته شده است.

در قالب همین رویکرد جدید، برخی از مطبوعات عربی همچون «گالف نیوز» و شماری دیگر از مطبوعات اماراتی و قطری با انتشار مطلبی مدعی شدند حزب الله به دستور ایران وارد عرصه درگیری ها در سوریه شده و در این زمینه از اعتبار خود هزینه کرده است؛ هزینه ای که می تواند به از دست رفتن وجهه این سازمان در جهان عرب منجر شود.

این روزنامه که اذعان دارد حزب الله «یک جنبش قدرتمند شیعی» است، می نویسد این سازمان به واسطه مقاومت خود در مقابل رژیم اسرائیل، حمایت گسترده ای را در خارج از لبنان به دست آورده بود؛ اما حضور نیروهای حزب الله در کنار ارتش سوریه و در مبارزه با مخالفین اسد، به اعتبار منطقه ای آن آسیب رسانده است.

گالف نیوز به نقل از «زیاد ماجد»، استاد علو سیاسی و مسائل خاورمیانه در دانشگاه آمریکایی پاریس می نویسد: «مشارکت حزب الله در سوریه، ناشی از تصمیم ایران برای حمایت از دولت سوریه تا لحظه آخر از طریق بازیگران منطقه ای است که با حزب الله آغاز می شود».

در مجموع، آن گونه که از این مطلب برمی آید، گالف نیوز تلاش دارد با معرفی حزب الله به عنوان یک «جنبش عربی» و قرار دادن آن در مقابل ایران، انگیزه های عربی را در این جنبش تحریک کرده و با فرقه ای کردن بیشتر دیدگاه ها درباره سوریه، حزب الله را از محور مقاومت و همسویی با ایران خارج کند.

سایت خبری «میدل ایست آنلاین» (سایتی سعودی که دفتر آن در لندن قرار دارد) نیز همین مطلب را بدون کم و کاست منتشر کرده است. البته جالب است که منبع اصلی مورد اشاره هر دوی این سایت های خبری و البته دیگر مطبوعاتی که این مطلب را منتشر کرده اند، خبرگزاری فرانسه است. بد نیست به یاد داشته باشیم که هم اکنون فرانسه مهمترین مخالف حضور ایران در کنفرانس «ژنو 2» است که قرار است به زودی با هدف حل بجران سوریه برگزار شود.

«عرب نیوز» نیز به فاصله اندکی به این موج تبلیغاتی پیوسته و رویکردی کم و بیش مشابه را بازتاب داده است. این روزنامه مدعی است ایران و حزب الله با ورود به عرصه درگیری های سوریه، نبرد در این کشور را به یک درگیری قومی تبدیل کرده اند؛ اما این رسانه سعودی در تاکتیکی که اندکی متفاوت با موارد قبلی است، مسئولیت کل ماجرا را به گردن سید حسن نصرالله انداخته و سعی در القای این دارد که نبرد سوریه، نبرد نصرالله است، نه حزب الله.

در این زمینه، لازم است به مطلب یکی دیگر از مطبوعات سعودی، یعنی «الشرق الاوسط» نیز اشاره شود. عبدالرحمان الراشد، تحلیلگر این روزنامه در مطلبی که روز گذشته منتشر کرده، با طرح این ادعا که ایران در پی گسترش حوزه های درگیری در منطقه خاورمیانه است، مجموعه ای از اتهامات را متوجه ایران کرده است. در مجموع، این مطلب نیز تلاش دارد نبرد سوریه و مشارکت حزب الله در آن را به عنوان طرحی ایرانی جهت بی ثبات کردن منطقه جلوه دهد.

به هر حال، از مجموع این مطالب چنین به نظر می رسد که ماشین تبلیغاتی کشورهای منطقه، ضمن در پیش گرفتن رویکردی هماهنگ، سعی دارند از یک سو میان ایران و حزب الله در محور مقاومت فاصله انداخته و از سوی دیگر، احساسات حزب الله، یا دست کم بدنه این سازمان را به نفع تعصب عربی تحریک کنند.

با وجود این، حزب الله در حیات خود نشان داده که دو هدف مهم، یعنی مقابله خستگی ناپذیر با رژیم اسرائیل و تلاش برای حفظ کیان تشیع در منطقه و جهان را همزمان دنبال می کند و به زودی مشخص خواهد شد این رویکرد جدید پادشاهی های عرب منطقه نیز چیزی جز یک تلاش بی حاصل نیست.

کلید واژه ها: حزب الله سوریه


نظر شما :