آمریکا محدودیت های اقتصادی جدید علیه تهران را بررسی می کند
تحریم هایی علیه تجارت طلای ایران و ترکیه
دیپلماسی ایرانی: ماه هاست که تجارت طلای ترکیه با ایران یا به بیان بهتر معامله پایاپای با طلا در مقابل گاز ایران، موضوع مورد توجه رسانه ها و تحلیلگران و همچنین مقامات خزانه داری آمریکاست.
پس از اینکه اعلام شد ایران بزرگترین وارد کننده طلا از ترکیه در ماه های اخیر بوده است و به این ترتیب می کوشد با انباشت طلا پیامد تحریم ها را کاش دهد، مقامات آمریکایی خاطرنشان کردند این موضوع را پیگری می کنند. آنها پیش تر به مقامات ترکیه در خصوص روابط تجاری با ایران و رشد قارچ گونه شرکت های ایرانی به ثبت رسیده در ترکیه هشدار داده بودند.
رویترز در گزارشی با اشاره به تحریم هایی که به زودی در سنای آمریکا بررسی می شود تا تجارت جهانی ایران در بخش انرژی، کشتیرانی و فلزات را هدف بگیرد، پیش بینی کرده است که این تحریم ها راه معامله پایاپای طلای ترکیه با ایران را سد می کند.
هرچند کنگره آمریکا این روزها به شدت سرگرم تدوین بودجه است اما پیشنهاد تحریم های جدید نیز از سوی سناتورها ارائه شده است. این تحریم ها بر مبنای تحریم هایی طراحی شده اند که سال گذشته علیه ایران به تصویب رسید و درآمد نفتی جمهوری اسلامی را به طور ملموسی کاهش داد.
سناتور رابرت مندنز و مارک کیرک طرحی را برای این تحریم ها ارائه داده اند که بانک های خارجی همکاری کننده با صنایع ایران شامل کشتیرانی، بنادر ، کشتی سازی و به خصوص بخش انرژی را هدف قرار می دهد. کارشناسان ادعا می کنند در صورتی که این تحریم ها به خوبی اعمال شوند می تواند تحریم های جاری علیه ایران را تقویت کنند.
یکی از سناتور ها در این زمینه اظهار داشت، این تحریم ها به بازی ترکیه در ارائه طلا به ایران در مقابل دریافت گاز خاتمه می دهد. به گفته وی این تحریم ها ایران را در سطح تحریم تجاری قرار می دهد و به این ترتیب احتمال سقوط اقتصادی این کشور بیشتر خواهد شد.
هفته گذشته، علی باباجان، معاون نخست وزیر ترکیه جزئیات حساسی را در خصوص رونق تجارت طلا بین ایران و ترکیه مطرح کرد. وی تایید کرد که ایران برای دریافت پول گاز صادراتی به ترکیه، طلا وارد می کند. گزارش ها حاکی از آن است که ایران طلای ترکیه را با لیره ، پول رایج این کشور خریداری می کند، چرا که در مقابل خرید گاز از ایران مقادیری لیره در بانک های ترکیه برای ایران سپرده گذاری شده است. اما از آنجایی که امکان انتقال این پول به ایران وجود ندارد، ایران آن را به صورت شمش طلا و در پروسه ای پیچیده به کشور وارد می کند.
به گزارش روزنامه حریت؛ باباجان در این باره گفت: از آنجا که ایران نمیتواند وجه مورد نظر را در قالب ارز خارجی به بانکهای خود انتقال دهد، به وسیله لیره طلا خریداری کرده و سپس این طلا را به کشور خود منتقل میکند. من نمیدانم ایران چگونه طلا را منتقل میکند؛ اما اساس این موضوع، همین است. صادارت طلا به ایران، در عمل به راهی برای پرداخت بهای گاز طبیعی خریداری شده از این کشور تبدیل شده است.
فروش طلای ترکیه به ایران در هفت ماهه نخست سال جاری میلادی، نزدیک ۶.۲ میلیارد دلار بوده است. در ماه اوت و سپتامبر، امارات متحده عربی نزدیک ۳.۱ میلیارد دلار طلا از ترکیه خریداری کرده که گفته میشود این میزان نیز به ایران منتقل شده است.
با این حال، منتقدان دولت ترکیه ضمن انتقاد از این ماجرا، می گویند، آنچه در ماههای اخیر سبب کاهش کسری بودجه ترکیه شده، همین صادرات طلا به ایران بوده است. به گفته این افراد، در صورت حذف صادرات طلا، نزدیک نیمی از ارزش کنونی صادرات این کشور کاهش مییابد و در حقیقت، این آمار رشد، واقعی نیست. به ترتیب در صورتی که پیش بینی سناتور آمریکایی صحت داشته باشد، با اعمال تحریم های جدید ایالات متحده علیه ایران، راه دور زدن تحریم ها از طریق ترکیه تا حدودی دشوار تر می شود.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/ 10
نظر شما :