خشم شدید واشنگتن از دوحه و آنکارا

کاخ سفید: قطر ما را فریب داد

۱۵ آبان ۱۳۹۱ | ۲۱:۰۲ کد : ۱۹۰۸۷۲۸ اخبار اصلی خاورمیانه
دیپلمات‌های عرب در واشنگتن می‌گویند که کاخ سفید از این که کشورهای منطقه اجازه فعالیت و نفوذ به مجموعه‌های اسلام‌گرای سیاسی داده‌اند، در راس آنها قطر، به شدت عصبانی است و می‌گوید که قطر با توجیه این که می‌تواند جریان‌های سیاسی اسلامی را راضی کند که در جهت سیاست‌های امریکا فعالیت کنند، واشنگتن را فریب داده است.
کاخ سفید: قطر ما را فریب داد

دیپلماسی ایرانی: اظهارات صریح اخیر هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه امریکا مبنی بر لزوم تغییر رویکرد مخالفان و اصلاح و توسعه دایره آنها به گونه ای که شامل همه جریان های مخالف اسد حتی جریان های داخلی شود، نشان از تغییر سیاست خارجی ایالات متحده امریکا در سوریه به ویژه در شب انتخابات این کشور دارد.

به گزارش پایگاه خبری العرب آنلاین، تحلیلگران بر این اعتقادند که هیلاری کلینتون در حقیقت با این اظهارات از سیاست جدید کشورش در قبال سوریه رونمایی کرد. سیاستی که بر عدم شلیک یک گلوله بدون رضایت جریان های مخالف داخل سوریه مبتنی است و در عین حال به روشنی نشان می دهد که سیاست حمایت از جریان های مخالف اسد که با حمایت های مالی و تسلیحاتی کشورهای منطقه ای تلاش می شد تا آنها را جانشینان اسد جا بزنند، شکست خورده است.

هیلاری کلینتون در سفر به کرواسی در تازه ترین اظهار نظر خود گفته بود: «اکنون وقت آن رسیده است که شورای ملی سوریه از دایره بسته خود عبور کرده و در خط مقدم قرار بگیرد.»

وی همچنین گفته بود: «نمی توان این جریان اپوزسیون را که اگر چه خصلت های نیکوی بسیاری دارد، اما از 20، 30 یا 40 سال گذشته به سوریه نرفته اند، نماینده مردم سوریه دانست. بلکه باید کسانی را نماینده مخالفان قلمداد کرد که در داخل سوریه صاحب جایگاه هستند و امروز برای رسیدن به آزادی در خط مقدم ایستاده اند و می جنگند و خود را به کشتن می دهند.»

ناظران مسائل سیاسی می گویند که اظهارات کلینتون به روشنی نشان می دهد که واشنگتن دیگر از جریانی که ترکیه و قطر رهبری می کردند و تلاش داشتند که اپوزسیونی متشکل از سکولارها و اسلام گرایانی که در خارج زندگی می کنند، تشکیل دهند، حمایت نمی کند چرا که به گفته آنها این جریان هیچ حضور میدانی در سوریه ندارد. امریکایی ها به این نتیجه رسیده اند که جریان اپوزسیون مورد حمایت ترکیه و قطر صرفا بیانیه هایی صادر می کند که هیچ تطابقی با آن چه در عالم واقع رخ می دهد، ندارد و اظهارات اعضای آن نیز به هیچ وجه بر اساس مصداق ها و واقعیت ها نیست.

به اعتقاد کارشناسان اظهارات کلینتون نشان داد که امریکا سیاست های خود را در سوریه تغییر داده و قصد دارد از این به بعد با رهبران میدانی سوریه و همچنین سیاستمداران و چهره های متنفذی که به طور واقعی بر عرصه سیاسی سوریه تاثیرگذارند، ارتباط بگیرد و از آنها برای جانشینی اسد حمایت کند.

در گزارش اخیری که وزارت امور خارجه امریکا تهیه کرده، آمده است که مقاومت مسلحانه ای که علیه نظام اسد جریان دارد را دو جریان اصلی رهبری می کند، یکی جریانی متشکل از مجموعه های جهادی است که اکثرا از خارج وارد سوریه شده اند و کشورهایی مثل قطر و ترکیه آنها را علیه اسد تحریک می کنند و دیگری جریان های مسلحی هستند که متشکل از رهبران نظامی و عشایر بومی سوریه هستند که از اسد جدا شده و در عین حال از حمایت خارجی نیز برخوردار نیستند.

بنا به گزارش ها ایالات متحده امریکا همه تلاش خود را به کار بسته است تا مانع نفوذ جریان های جهادی به داخل جریان های مخالف اسد شود تا آنها نتوانند بر تحولات سوریه اثر بگذارند، همچنین تلاش می کند تا جدا شدگان از نظام اسد را نیز به سوی خود جذب و از آنها حمایت کند تا بیشترین شانس را برای تصاحب قدرت در صورت کنار رفتن اسد از قدرت داشته باشند.

به اعتقاد کارشناسان از ابتدای ناآرامی های سوریه واشنگتن نسبت به جذب جریان های مخالف اسد مقیم خارج مردد بود، به ویژه که تجربه لیبی به امریکایی ها ثابت کرده بود که کسانی که در درون لیبی می جنگند و به طور میدانی جبهه گردان معرکه هستند آینده دولت و کشور را رقم می زنند نه کسانی که در خارج نشسته اند و تلاش می کنند برای داخل لیبی تعیین تکلیف کنند و موفق نمی شوند.  

در عین حال واشنگتن سیاست تازه ای را در قبال سوریه اتخاذ کرده که بسیار به تجربه یمن نزدیک است و آن این که شعار تغییر از داخل را سر داده است تا بدین ترتیب ضمن حفظ نیروهای مسلح و ارتش که به طور طبیعی وظیفه خود می دانند که با گروه های تروریستی خارجی مثل القاعده و جریان های وابسته به آنها مبارزه کنند، به هدف خود برای تغییر هسته اصلی سیاست در سوریه نیز برسد.

اخیرا در داخل ایالات متحده امریکا انتقادها نسبت به سیاست های واشنگتن در قبال تحولات خاورمیانه افزایش یافته و منتقدان کاخ سفید را متهم می کنند که با اتخاذ سیاست های سراسر اشتباه باعث شده است تا جریان های تندرو و افراطی در میان جریان های تاثیرگذار بر سیاست های کلان کشورهای عربی نفوذ کرده و به طور جدی مصالح و منافع امریکا را در منطقه مورد تهدید قرار دهند.

دیپلمات های عرب در واشنگتن می گویند که کاخ سفید از این که کشورهای منطقه اجازه فعالیت و نفوذ به مجموعه های اسلام گرای سیاسی داده اند، در راس آنها قطر، به شدت عصبانی است و می گوید که قطر با توجیه این که می تواند جریان های سیاسی اسلامی را راضی کند که در جهت سیاست های امریکا فعالیت کنند، واشنگتن را فریب داده است.

قطر و ترکیه پشت تشکیل شورای ملی سوریه متشکل از جریان اخوان المسلمین سوریه و برخی از رهبران سکولار بودند و توانسته بودند که حمایت برخی از پایتخت های غربی به خصوص پاریس را نیز جلب کنند.

یک دیپلمات آگاه عرب در واشنگتن گفت که کاخ سفید به ریاست اوباما در حال حاضر تلاش می کند که به قطر فشار بیاورد تا حمایت خود را از مجموعه های جهادی قطع کند و اجازه ندهد که آنها به سوریه نیرو بفرستند. مجموعه هایی که برآورد می شود هزاران نفر را با خود به سوریه آورده اند و حضوری چشمگیر در شهرهای مختلف سوریه دارند.

ناظران معتقدند که اظهارات اخیر سلمان العوده، یکی از رهبران اخوان المسلمین سوریه و معاون دبیر کل اتحادیه علمای مسلمین جهان که مقر آن در دوحه است، که از جهادی ها خواسته بود که دیگر به سوریه نروند، در چارچوب سیاست های جدید امریکا و فشارهایش به قطر و اخوانی ها محسوب می شود.

کلید واژه ها: جریان های مخالف اسد سوريه و امريكا


نظر شما :