در موضع گیری علیه تهران و اعمال فشار بر دمشق
اوباما با رامنی یکی است
دیپلماسی ایرانی: سه شنبه انتخابات ریاست جمهوری امریکا در حالی برگزار می شود که طوفان سندی صدمات زیادی به برخی از ایالت های امریکا وارد کرده است. مردمی که روزها را به انتظار نشسته بودند تا بر سر وعده انتخابات رئیس جمهور خود بروند، به فکر خانه از دست رفته شان هستند. اما کاندیداها به ویژه باراک اوباما رئیس جمهور فعلی امریکا از این حادثه استفاده کرده و نهایت تلاش خود را برای بدست آوردن دل مردم طوفان زده به کار گرفت. به غیر از آنکه آراء مردم امریکا بر سرنوشت خود آنها تاثیر گذار است، رویکرد کسی که به قدرت خواهد رسید می تواند برای اوضاع داخلی و خارجی دیگر کشورها از جمله منطقه خاورمیانه نیز مهم باشد. دیپلماسی ایرانی با دکتر فواد ایزدی، کارشناس مسائل امریکا درباره مسائل تاثیر گذار بر این انتخابات و تبعات انتخاب هرکدام از کاندیداها بر بحران سوریه و پرونده هسته ای ایران گفتگویی داشت که در زیر می خوانید:
آیا طوفانی که اخیرا شرق امریکا را گرفتار کرده، بر مسائل انتخاباتی این کشور نیز تاثیر گذار بوده است؟
این انتخابات قرار است سه شنبه هفته پیش رو برگزار شود و با توجه به مشکلات و خرابی هایی که این طوفان ایجاد کرده، به نظر می رسد تعدادی از مراکز رای گیری برق نداشته باشند و ممکن است برخی از مردمی که باید به پای صندوق های رای بروند به دلیل از بین رفتن خانه هایشان و مشکلاتی که برای آنها پیش آمده، دیگر برای رای دادن آمادگی نداشته باشند. باید به این نکته نیز اشاره کرد که ایالت های شرق امریکا که دچار بلایای طبیعی شدند جزو ایالت های رامنی هستند که به دموکرات ها رای می دهند. بنابراین احتمال بسیار قوی وجود دارد که از تعداد شرکت کنندگان در این ایلات ها کاسته شود، البته زمانی که از تعداد شرکت کنندگان کم می شود، برای دو حزب این اتفاق خواهد افتاد. بنابراین ممکن است تاثیری بر این امر که کدام کاندیدا پیروز خواهد شد، نداشته باشد، به دلیل آنکه بردن در آن ایالت مهم است و نه تعداد آراء. همچنین سیستم رای گیری الکترونی است و اگر با یک رای پیروز آن ایالت باشد سایر آراء الکترونی را نیز بدست خواهد گرفت. از این جهت است که تعداد رای مهم نیست و ممکن است در نتایج انتخابات تاثیر چندانی ندارد.
نکته دیگر این است که اوباما کمک ویژه ای را از فرماندار ایالت نیوجرسی دریافت کرد، ایالت اصلی که در این حوادث صدمه دیده است. بدین معنا که کریس کریستی فرماندار این ایالت، جمهوری خواه است و از اوباما برای اینکه دستورات خاصی داده تا کمک های فدرال به دست آنها برسد، تشکر کرد. تقدیر فرماندار یک ایالت جمهوری خواه که همیشه از منتقدان سرسخت رئیس جمهورد بوده، برای باراک اوباما بسیار مفید بود و اگر فرماندار اعلام می کرد که اوباما خوب عمل نکرده، می توانست به ضرر وی تمام شود.
همانطور که به یاد داریم در دوران بوش این اتفاق افتاد و همیشه به او معترض بودند که در شرایط بحرانی مدیریتش بسیار ضعیف بود.
یکی از موضوعات مهمی که در مناظره ها مطرح بود، مساله ایران بوده است. به نظر شما کدام یک از این دو رقیب نگاه مثبت تری در قبال ایران دارند و اگر هرکدام به قدرت برسند سرنوشت روابط با ایران به کجا خواهد رسید؟
بحث مذاکره با ایران که مطرح شده بود هم از سوی ایران و هم از جانب مقامات امریکایی تکذیب شد. نکته ای که باید درباره روابط امریکا و ایران به آن توجه کرد این است که قوه مجریه در امریکا حرف آخر را نمی زند، بلکه این کنگره است که تصمیم گیرنده نهایی است. بنابراین رویکرد کلی امریکا به ایران در صورت موفقیت هر کدام از کاندیداها تفاوتی نخواهد کرد.
نگاه اصلی و به ویژه در کنگره به این موضوع منفی است و به دلیل نفوذ لابی صهیونیست ها در نهایت بحث تحریم ها و فشار بر ایران ادمه پیدا خواهد کرد.چراکه دموکرات ها و جمهوری خواهان در کنگره بر آن توافق و تاکید دارند. همچنین بحث مذاکره نیز بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد، همانند زمانی که اوباما در ابتدای ریاست جمهوری خودش نیز بر تعامل با ایران تاکید می کرد، اما در عمل شاهد بودیم که همان سیاست های بوش ادامه پیدا کرد و حتی آن سیاست ها همچون تحریم ها تشدید هم شد. شاید برخی از اعمالی که در دوران بوش انجام نشده بود همانند خارج کردن نام مجاهدین از گروه های تروریستی در دوران اوباما صورت گرفت. در نتیجه نباید خیلی این مباحث مذاکره را نیز جدی گرفت، به دلیل آنکه بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد. به نظر می رسد این تبلیغات هم در حوزه تاثیرگذاری بر نخبگان سیاسی امریکا نبوده، بلکه بیشتر در جهت تبلیغات در فضای بین المللی و تلاش بیشتر برای تحریم ها و فشارها بر ایران است.
به نظر شما تفاوتی میان این دو رقیب در نگاه آنها به ایران وجود ندارد، بنابراین اگر هر کدام به ریاست جمهوری برسند آیا نمی توان انتظار مقابله متفاوتی را در قبال ایران داشت؟
باید در پاسخ گفت که هر دو کاندیدا معتقد به اعمال فشار بیشتر بر ایران هستند. جمهوری خواهان به شکل سنتی در ایجاد این فشار ضعیف تر بوده و موفقیت لازم را در متحد کردن کشورهای اروپایی در مقابل ایران کسب نکردند. از این جهت باید اذعان داشت که وضعیت ایران در دوران اوباما از دوران بوش بدتر بوده است.
از سوی دیگر در بحث حمله نظامی به ایران، افراد زیادی در حزب جمهوری خواه حضور دارند که معتقد به این رویکرد هستند، اما در درون حزب دموکرات علاقه ای به جنگ با ایران کمتر است.در نتیجه تنها تفاوت آنها شاید در مورد حمله نظامی باشد ، اما در اعمال فشار و تحریم ها مواضع یکسانی دارند، ضمن آنکه همانطور که گفته شد کنگره تصمیم گیرنده است.
مساله دیگر بحران ها در خاورمیانه است که از مهم ترین آن مساله سوریه است، مواضع این دو رقیب در قبال این مسائل چگونه است و آیا بر انتخاب آنها تاثیرگذار خواهد بود؟
در مساله سوریه اشتراک نظری میان اوباما و رامنی وجود دارد که در مناظره آخر آنها هم که این موضوع مطرح شد، رامنی سیاست اوباما را نسبت به سوریه تایید کرد. در نهایت تفاوت زیادی در این حوزه میان دو کاندیدا وجود ندارد. اما یک ماه پیش به یاد داریم که رامنی تاکید داشت که باید به معترضین در سوریه کمک کرد و حی سلاح در اختیار آنها قرار داد،اما اوباما مخالف دادن سلاح به معارضین بود. اوباما بر این باور بود که ممکن است در نهایت همین سلاح ها علیه امریکا بکار گرفته شود، اما در مناظره آخر شاهد بودیم که هر دو نظر مشترکی در قبال مساله سوریه داشتند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/14
انتشار اولیه:شنبه 13 آبان 1391 / بازانتشار:سه شنبه 16 آبان 1391
نظر شما :