روایت ایرنا از سخنان مرسی در اجلاس تهران
ایرنا نوشت:
ˈمحمد مرسیˈ روز پنجشنبه در مراسم افتتاحیه شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران که با سخنرانی حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب آغاز شد، افزود: نمایندگان کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها امروز در محل برگزاری این اجلاس به میزبانی تهران، گردهم آمدیم تا بتوانیم برای ادامه فعالیت های روز افزون این جنبش مشارکت خود را نشان دهیم.
مرسی ضمن قدردانی از جمهوری اسلامی ایران به دلیل میزبانی شانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها در تهران، خاطرنشان کرد: بهترین ترتیباتی که برای برگزاری این اجلاس نیاز بود از سوی ایران درنظر گرفته شده است.
وی درادامه از جمهوری کوبا نیز به دلیل تلاش های صورت گرفته از سوی این کشور در طول ریاست خود بر جنبش غیرمتعهدها ، برای فعال کردن این جنبش در 9 سال گذشته و به اعضای جدید تروئیکای بولیوی و ونزوئلا که میزبانی هفدهمین اجلاس را در سال 2015 بر عهده خواهند گرفت، قدردانی کرد.
رییس جمهوری مصر در ادامه با بیان این که ما امروز در لحظات حساس تاریخ معاصر خود هستیم، گفت: نمایندگان کشورهای عضو غیرمتعهدها امروز در محل برگزاری شانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها، گرد هم آمده ایم تا بتوانیم برای ادامه فعالیت های روز افزون این جنبش مشارکت خود را نشان دهیم.
وی ادامه داد: 25 ژانویه 2011 میلادی در مصر، تحولاتی رخ داد که ملت آن توانستند با انقلابی مردمی، منافع جدید خودشان را با حفظ وحدت و همبستگی، دنبال کنند و اکنون این ملت توانسته است در دوران گذار، دشواری هایی را پشت سر بگذارد و با یک انسجام به هدفشان دست پیدا کنند.
رییس جمهوری مصر با اشاره به حضور فعالانه این کشور در جنبش غیرمتعهدها در گذشته، خاطرنشان کرد مصر در زمان ˈجمال عبدالناصرˈ یکی از بنیانگذاران جنبش غیرمتعهدها، توانست هیمنه قدرت های آن زمان را در هم بشکند.
مرسی اظهار داشت: 25 ژانویه روزی بود که ملت مصر با یک انقلاب توانست نقطه عطفی را در تاریخ این کشور رقم بزند.
وی با اشاره به تحولات منطقه خاورمیانه طی دو سال اخیر، گفت: قبل از این که شاهد یک انقلاب مردمی در مصر باشیم این موج عظیم از کشور تونس آغاز شد و پس از آن لیبی و یمن را در برگرفت و اکنون نیز شاهد تحولات عظیم در سوریه هستیم.
رییس جمهوری مصر با بیان این که ملت این کشور در 25 ژانویه 2011 توانسته است حاکمیت به اشغال درآمده از سوی کشورهای غرب را به حاکمیت مردمی تغییر دهد، خاطرنشان کرد مردم مصر همچنین توانستند با توجه به دشواری های موجود حاکمیت مردمی خود را محقق کنند؛ اکنون مصر نیز یک کشور و دولت مردمی را تشکیل داده است.
مرسی افزود: هم اکنون مصر، کشوری است که از دولت مردمی و قانونی و ایجاد یک دموکراسی واقعی، برخوردار است و ما نیز امیدواریم بتوانیم به خواسته های ملتمان جامعه عمل بپوشانیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به چالش های موجود که کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها با آن روبه رو هستند، یادآور شد برگزاری این اجلاس موجب می شود که ما با ارائه راهکارهایی بتوانیم با این چالش ها مقابله کنیم.
رییس جمهوری مصر در ادامه با یادآوری اصول دهگانه جنبش غیرمتعهدها در حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و دینی تاکید کرد: این جنبش توانسته است ضوابط خود را رعایت کند و تاکنون از اصول اساسی و ریشه ای خود نیز منحرف نشده است.
مُرسی با بیان این که این جنبش توانسته است از منافع کشورهای در حال توسعه حمایت کند، اظهارداشت: جنبش غیرمتعهدها موفق شده چتر حمایتی بین المللی وسیعی بوجود آورد و یک نظام بین المللی جدیدی را شکل دهد.
وی افزود: ما به دنبال حفظ قوانینی هستیم که از کشورهای تازه استقلال یافته حمایت کند تا آنها مفهوم صحیح استقلال را کسب کنند.
رییس جمهوری مصر به شعار شانزدهمین اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها مبنی بر ˈ صلح پایدار در سایه مدیریت مشترک جهانیˈ اشاره کرد و گفت: باید با تمام قدرت جنبش از این شعار حمایت کند و به دنبال برقراری جهانی عدالتمند باشیم.
ُمُرسی با طرح این پرسش که آیا این شعار قابل تحقق است یا خیر؟، گفت: این چیزی است که ما تلاش می کنیم و برای رسیدن به آن حرکت خواهیم کرد و سعی می کنیم در سیستم بین المللی فعال و کارآمد باشیم.
وی در ادامه به انقلاب مردم مصر در سال 2011 میلادی اشاره و خاطرنشان کرد: ملت مصر می خواهد در مسیر عدالت جهانی حرکت کند و کشورهای در حال توسعه از وابستگی ها رها شوند و این موضوع محقق نمی شود مگر این که بتوان سیستم چند جانبه گرایی را بر جهان حاکم کنیم.
مُرسی با تاکید بر این که حاکمیت نظام تک قطبی بر روابط بین الملل قابل قبول نیست، تصریح کرد: باید چند جانبه گرایی بر مدیریت روابط بین المللی حاکم شود.
رییس جمهوری مصر اظهارداشت: کشورش اعتقاد دارد که یکی از اصول اساسی در نظام بین المللی در تقویت همکاری های کشورهای در حال توسعه برای اصلاح نهادهای بین المللی در ابعاد سیاسی و اقتصادی نهفته است.
مُرسی افزود: شاید اولین گام برای تحقق اهداف، اصلاح و توسعه شورای امنیت به شکل همه جانبه باشد تا بتواند فعالیت بیشتری را در قرن بیست و یکم شکل دهد و تنها منعکس کننده وضعیت کنونی و شرایط حاکم بر قرن گذشته نباشد تا قطعنامه های آن مورد پذیرش قرار گیرند.
وی از استمرار ظلم تاریخی در قاره آفریقا سخن گفت و با غیرقابل قبول خواندن آن تاکید کرد: کشورهای این قاره باید به عضویت دایم شورای امنیت درآیند و یا به صورت غیردایم عضو این شورا شوند.
مُرسی همچنین خواهان مشارکت بیشتر آفریقا در فعالیت های شورای امنیت راجع به این قاره و افزایش همکاری های کشورهای آفریقایی در موسسات بین المللی شد.
رییس جمهوری مصر با تاکید بر این که حق وتو مانع دستیابی به راه حل هایی است که مشکلات را حل می کند، گفت: حق وتو و بحران سوریه قلب های ما را به درد آورده است.
مُرسی در بخش دیگری از سخنان خود موضوع فلسطین و لزوم احقاق حقوق مردم این کشور را مورد تاکید قرار داد و گفت: مساله فلسطین از ابتدای جنبش در صدر فعالیت ها قرار داشته و خواهد داشت تا بتوان به راه حل همه جانبه ای دست یافت که این ملت حقوق قانونی خود را به دست آورند.
وی اظهارداشت: باید بتوان حق ملت فلسطین را در تعیین سرنوشت خود به دست آورد و دولت مستقل در سرزمین آنها تشکیل شود.
مُرسی با تاکید بر این که حمایت و پشتیبانی سیاسی از ملت فلسطین باید تا حصول نتیجه ادامه یابد افزود: دولت مستقل فلسطین باید در سازمان ملل به عنوان یک عضو دایم به رسمیت شناخته شود تا بتوان خواسته های فلسطینیان از جمله آزادی زندانیان فلسطینی که در زندان ها به سر می برند را فراهم کرد و بر اساس قوانین بین المللی و حقوق بشر با آنان رفتار کرد.
رییس جمهور مصر حق آزادی انسان ها در سرزمین خود بدون هیچ قید و بندی را مورد تاکید قرار داد و از بیانیه وزرای خارجه جنبش غیرمتعهدها در شرم الشیخ درباره زندانیان فلسطینی که در وضعیت اسفباری بسر می برند قدردانی کرد.
مُرسی اعلام کرد: کشورش از هرگونه حرکتی به نفع فلسطینیان در شورای امنیت و عضویت آن در سازمان ملل پشتیبانی می کند.
وی همچنین بر پشتیبانی مصر از وحدت میان گروه های فلسطینی تاکید کرد و گفت: برادران فلسطینی را با افکار و جریان های مختلف به صلح و آشتی ملی
فرا می خوانیم تا به دنبال اختلافات نباشند و در برابر اشغالگر مقاومت کنند.
رییس جمهور مصر مخالفت خود را از اقدام اخیر رژیم صهیونیستی در ممانعت از ورود تعدادی از وزرای جنبش عدم تعهد به سرزمین های اشغالی که ماه اوت سال جاری صورت گرفت محکوم کرد.
رییس جمهور مصر با تاکید بر ضرورت مقابله با چالش های فراروی جنبش غیرمتعهدها و تقویت همکاری ها بین اعضای جنبش برای تحقق آرزوهای ملت ها، گفت: جنبش غیرمتعهدها در اجلاس بازنگری معاهده NPT نقش محوری داشت و توانست 10 طرح کاری به آن اجلاس ارایه کند که یکی از آنها به موضوع خلع سلاح هسته ای در خاورمیانه اشاره داشت.
مُرسی با بیان این که باید منطقه خاورمیانه از سلاح های هسته ای و تمامی سلاح های کشتارجمعی خالی شود، افزود: به رغم این توافق هنوز چالش های زیادی برای دستیابی به این اهداف وجود دارد و تحقق منع گسترش سلاح های هسته ای با وجود عضویت همه کشورهای خاورمیانه به این معاهده اما همچنان اسرائیل به آن نپیوسته است.
وی گفت: برما واجب است که در موضع خود استوار و ثابت قدم باشیم و موضع مصر نیز همان موضع جنبش غیرمتعهدها مبنی بر حق استفاده مسالمت آمیز از انرژی هسته ای با احترام به قوانین بین المللی از جمله کنوانسیون منع گسترش سلاح های هسته ای است.
مُرسی بر ضرورت هماهنگی میان جنبش غیرمتعهدها، گروه 77 و همچنین چین برای تحقق اهداف مشترک اعضا و به ویژه توسعه همکاری های جنوب – جنوب تاکید کرد.
وی توسعه پایدار، فراهم کردن فضای بین المللی برای پیشرفت همه جانبه کشورها، توجه به مسایل جوانان و مطالبات آنان برای دستیابی به آینده ای بهتر و رفع هرگونه نگاه نژادپرستانه به زنان را از مهم ترین موضوعاتی برشمرد که جنبش غیرمتعهدها باید آن را پیگیری کند.
رییس پانزدهمین دوره جنبش غیرمتعهدها افزود: این جنبش توانسته است مواضع خود را یکپارچه کند و ظرفیت هایش را بدون فراموش کردن اصول خود افزایش دهد.
مُرسی اضافه کرد: از امروز باید بیش از پیش به اهداف جنبش چنگ بزنیم تا عملکرد جنبش از کیفیت بیشتری برخوردار شود و تاثیر بیشتری نسبت به گذشته بر ملت های جهان داشته باشد.
وی بااشاره به پیروزی انقلاب مصر در سال گذشته میلادی اطمینان داد که مصر جدید در راستای دفاع از منافع این جنبش تلاش می کند و با انقلاب خود از اهداف جنبش محافظت کرد.
مُرسی با بیان این که امروز ریاست مصر بر جنبش غیرمتعهدها برای سه سال آینده به ایران تحویل داده می شود اظهارداشت: مصر در طول ریاستش در این جنبش به اهداف تاسیس آن چنگ زد و از آن محافظت کرد.
وی بااشاره به تحویل ریاست جنبش غیرمتعهدها به ایران افزود: این کشور خواهد توانست جنبش را در صحنه های بین المللی بیش از پیش تقویت کند و از موفقیت های گذشته آن پاسداری کند.
رییس جمهوری مصر ادامه داد: مصر انقلابی و مصر جدید دست خود را با تمام اخلاص برای همکاری با اعضای جنبش دراز کرده است و تلاش خود را برای تحقق آزادی و کرامت همه ملت ها بکار خواهد بست تا صلح دایم و عدالت برقرار شود.
مُرسی تاکید کرد: ما برای مدیریت مشترک جهانی و دستیابی به سیستم جهانی عدالت مند تلاش می کنیم و باید از هرگونه افراط و تفریط بپرهیزیم.
وی با قدردانی از حاضران در شانزدهمین اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها و همچنین از میزبانی جمهوری اسلامی ایران گزارشی از فعالیت های مصر در سه سال گذشته در دوره ریاست بر این جنبش را به حاضران ارایه کرد.
مُرسی گفت: مصر از سال 2009 تاکنون برای تحقق اسناد صادره در اجلاس شرم الشیخ در بیانیه پایانی سران تلاش کرده است که در این مدت براساس مواضع همه کشورهای عضو در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... موضع گیری داشته است.
وی با بیان این که مصر در اجرای طرح کاری خود در دوران ریاستش بر جنبش موفق بوده است، گفت: این موفقیت به تلاش های فردی کشورش بازنمی گردد بلکه برخواسته از همکاری همه اعضا و پشتیبانی آنها برای مقابله با بحران های بین المللی و منطقه ای بوده است.
رییس جمهوری مصر افزود: دفترهماهنگی جنبش غیرمتعهدها در نیویورک و گروه های کاری آن هماهنگی لازم را با بخش های مختلف این جنبش داشتند که سبب شد جنبش بتواند یک صدا و فعال نسبت به تحولات منطقه ای و بین المللی حرکت کند.
مُرسی، خلع سلاح، امنیت بین الملل، حفاظت از صلح و ثبات در جهان، به رسمیت شناختن حقوق ملت ها در تعیین سرنوشت و به ویژه حق ملت فلسطین و استقرار صلح همه جانبه در خاورمیانه را از مهمترین خواسته های پانزدهمین اجلاس سران این جنبش در شرم الشیخ عنوان کرد.
مرسی افزود: استقرار صلح همه جانبه در خاورمیانه نیازمند آن است که نهادهای مرتبط با سازمان ملل بیش از پیش فعال شوند و شورای امنیت و دیگر نهادها برای آن که این کشورها به اهداف هزاره دوم دست یابند فعالیت داشته باشند.
وی نامگذاری 12 ژوئن هر سال به عنوان روز جهانی تمجید از نلسون ماندلا را از جمله اقدامات صورت گرفته برشمرد و بار دیگر بر ضرورت هماهنگی بین گروه 77، چین و نم برای رسیدن به اهداف مشترک تاکید کرد.
وی همچنین گفت که مصر همراه با دیگر اعضای نم و همچنین ایران در سه سال آینده این مسیر را ادامه می دهند تا بتوان دستاوردهای 50 سال گذشته جنبش غیرمتعهدها را تقویت کند.
رییس جمهور مصر تاکید کرد: ایران خواهد توانست اهداف و خواسته های ملت ما و دیگر ملت های جهان را که چشم امیدشان به ماست دنبال کند.
وی با ابراز خرسندی از انتخاب محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران برای ریاست شانزدهمین دوره جنبش غیرمتعهدها از وی به عنوان برادر عزیز یاد کرد و از احمدی نژاد خواست ریاست اجلاس سران راتحویل گیرد.
نظر شما :