هفتمین بخش از برنامه بینهایت سری الجزیره درباره حوادث 11 سپتامبر
امریکاییها عمدا رد القاعده را گم کردند؟
دیپلماسی ایرانی: واقعه 11 سپتامبر را می توان مهم ترین واقعه هزاره سوم تاریخ بشریت تا کنون دانست. چه از این بابت که ابعاد فاجعه آمیز آن بسیار بالا بود و چه از این بابت که زمینه ساز ایجاد و اعمال سیاست های بعدی جامعه جهانی شد. حادثه ای که حمله به افغانستان و عراق را به دنبال داشت و بسیاری از نگرش ها و سیاست های کلان جامعه بین المللی را تغییر داد. اتفاقی که تبعات آن به رغم گذشت بیش از یک دهه همچنان ادامه دارد و پیش بینی می شود که همچنان نیز ادامه داشته باشد. بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران آن حادثه را ابزار و وسیله ای برای انجام فجایع بزرگ تر مثل حمله به افغانستان و عراق که جان صدها هزار نفر را گرفت، می دانند.
این در حالی است که ابعاد وقوع آن حادثه بزرگ همچنان سوال برانگیز و برای بسیاری مشکوک است. از جمله این که هنوز برای عده ای عوامل به وجود آورنده حوادث 11 سپتامبر مجهول باقی مانده است. اگر چه شمار بسیاری به دلیل دست داشتن در آن حادثه کشته یا حبس شدند و زندان مشهور گوانتانامو نیز به همین دلیل برای آنها ساخته شد و اسامه بن لادن، رهبر القاعده پس از نزدیک به 15 سال تحت پیگرد بودن کشته شد.
شبکه خبری الجزیره در سلسله برنامه تلویزیونی مفصلی تحت عنوان "بی نهایت سری" برنامه ای را تهیه کرده که در آن به دلایل و ابعاد 11 سپتامبر پرداخته و نظرات شماری از کارشناسان و صاحب نظران بین المللی را نیز جویا شده است. همچنین نگرش ها و سوال های بسیاری را که در این زمینه وجود دارد، مورد واکاوی قرار داده و تلاش کرده است که به بسیاری از پرسش ها پاسخ دهد. طبیعتا نمی توان بسیاری از این پاسخ ها را پاسخ نهایی این پرسش ها دانست ولی واکاوی و بررسی آنها می تواند نوری به زوایای تاریک حوادث 11 سپتامبر بتاباند. دیپلماسی ایرانی در نظر دارد هر هفته به طور مرتب این برنامه ها را ترجمه و منتشر کند. اکنون هفتمین بخش از سلسله برنامه های "بی نهایت سری" در ارتباط با حوادث 11 سپتامبر پیش رویتان قرار می گیرد. تهیه کننده، مجری و مدیریت برنامه نیز بر عهده یسری فوده است. میهمانان این بخش از برنامه، مایک ایزیکوف، روزنامه نگار مجله نیوزویک، جک کلونان، عضو سابق سازمان تحقیقات مرکزی فدرال امریکا، زین العابدین زین، مدیر مرکز مبارزه با تروریسم در مالزی، عبدالرزاق ماگیندا، مدیر مرکز مطالعات استراتژیک در مالزی و وینسنت کانیسترارو، کارمند سابق سازمان امنیت مرکزی امریکا.
یسری فوده: قطعا و بی شک اگر آن شماره تلفن، شماره تلفن آن فردی بود که در صنعا بود و عروس عربستانی داشت، از این به بعد او در قلب عملیات 11 سپتامبر قرار می گیرد، خالد المحضار دستور داد که تلفن او زیر نظر گرفته شود، شب و روز، تا این که امریکایی ها استراق سمع کردند و به اطلاعاتی دست یافتند که نشان می داد احضارهایی برای انجام یک نشست بزرگ در حال انجام است.
مایک ایزیکوف، روزنامه نگار مجله نیوزویک: سی آی ای مکالمه ها را زیر نظر گرفت و فهمید که برای برگزاری یک جلسه ، تدارکاتی در حال انجام است، عملیات نظارت بر مکالمه ها در کوالالامپور انجام می شد، جایی که قرار بود جلسه در آ ن جا برگزار شود.
جک کلونان: این مساله سلسله حوادثی را میان دو طرف امریکایی و مالزیایی به وجود آورد، برای این که امریکایی ها به مالزیایی ها گفتند که از شما می خواهیم تا آن جا که می توانید درباره اتفاقاتی که در شرف وقوع است برای ما اطلاعات جمع آوری کنید.
یسری فوده: و بدین ترتیب دولت امریکا از دولت مالزی خواست که جلسه ها را زیر نظر بگیرد.
زین العابدین زین، مدیر مرکز مبارزه با تروریسم در مالزی: بسیار خوب، پیشنهاد می دهم که همین جا موضوع قطع شود، نمی خواهیم بیشتر از آن چیزی درباره این موضوع بگوییم.
یسری فوده: در یکی از نواحی اطراف کوالالامپور در منطقه ای فقیر نشین در ساختمانی بسیار محقرانه، در واحدی کوچک نشستی در تاریخ ژانویه 2000 با حضور توفیق بن عطاش، معروف به باسم خلاد برگزار شد که در حال تدارک چیزی بود که بعدا به عملیات ویرانگر (USS) مشهور شد. کول خالد المحضار و نواف الحازمی در راس این جنگ بودند، برنامه ای که به وقتش خالد شیخ محمد آن را "عملیات هواپیماها" نامید. برخی نیز معتقدند که شیخ محمد خودش به همراه رمزی بن الشیبه نیز در آن جلسه حضور داشتند.
مایک ایزیکوف: سازمان امنیت مالزی به درخواست سی آی ای از آن جلسه عکس گرفت و اعضای القاعده در آن جلسه را زیر نظر قرار داد.
جک کلونان: چند عکس در حین مکالمه تلفنی آنها در درون ساختمان گرفتند، همچنین عکس هایی را از محیط اطراف انداختند، در حین گرفتن این تصاویر در کوالالامپور جاسوسی بود که فرد دیگری را تعقیب می کرد، می دانی چه کسی را تعقیب می کرد؟ دوستت خالد شیخ محمد را زیر نظر داشت.
یسری فوده: این منطقه از جهان جای دوست داشتنی ای برای خالد شیخ محمد بود، شهری مسلمان که از مسلمانان به خصوص کسانی که از دیگر کشورهای عربی می آمدند استقبال می کرد ولی هم زمان شهری بود که دروازه هایش همیشه باز بود و شب و روز در آن همه گونه عملیات سری ای انجام می شد، همچنین مکان بازی بزرگی برای سازمان امنیت امریکا بود، جلسه به طور غیر معمول تمام شد و هر کس به راهی رفت، خالد المحضار و نواف الحازمی به ایالات متحده امریکا از طریق جاکارتا و بانکوک رفتند. آن چه فهمیدیم این است که امریکایی ها ردشان را گم کردند و هیچ چیزی از آنها نیافتند که واقعا شوک آور بود در حالی که مرکز سازمان امنیت امریکا در آن منطقه در بانکوک بود.
عبدالرزاق باگیندا، مدیر مرکز مطالعات استراتژیک در مالزی: با توجه به پیچیدگی های طبیعی و همیشگی دولت امریکا و سازمان های امنیتی آن (CIA) و (FBI) و همکاری بسیار عالی آنها با دولت های تایلند و فیلیپین و بیشتر دولت های جنوب شرق آسیا گم کردن رد آنها آن هم به آن شکل شگفت آور واقعا عجیب است و جای سوال دارد.
یسری فوده: با رسیدن الحازمی و المحاضر به کالیفرنیا در ژانویه 2000 فرماندهان جنگ به سر افعی رسیدند، برایشان بسیار ساده امکان پذیر بود که عملیات 11 سپتامبر را انجام دهند بدون این که امریکایی ها بتوانند اثری از آنها بیابند اما واقعا چرا آن اتفاق نیفتاد؟
وینسنت کانیسترارو، کارمند سابق سازمان امنیت مرکزی امریکا: FBI می گوید که CIA هیچ اطلاعاتی در مورد آن جلسه به آنها نداد در حالی که اگر از آن جلسه اطلاعاتی کسب می کردند می تواستند سر نخی به دست آورند، CIA نیز می گوید که به بخش مبارزه با تروریسم CIA که مزدورهای FBI در آن کار می کنند، اطلاع داده بود.
یسری فوده: به هر حال دفتر تحقیقات فدرال امریکا خبر داشت و کارکنان آن اطلاعات واقعی ای در اختیار داشتند که کاملا صحیح و واقعی بودند ولی به دلایلی این اطلاعات را ابلاغ نکردند.
جک کلونان: به رغم آن شماره تلفن به دست آمده در صنعا و نشست مالزی، خالد المحضار و نواف الحازمی توانستند به راحتی عملیات 11 سپتامبر را مهندسی کنند.
نظر شما :