توسعه غیرقانونی میدان گازی آرش توسط کویت

۱۶ بهمن ۱۳۹۰ | ۱۶:۰۳ کد : ۱۸۹۷۶۲۶ سرخط اخبار
در حالی ایران متهم به اجرای یکطرفه توسعه میدان مشترک نفتی آرش از سوی مسوولان دو کشور کویت و عربستان شده است که این روزها رسانه های بین المللی از تلاش رقبای ایران برای آغاز به کار در این میدان مشترک خبر می دهند.

به گزارش ایسنا، رویترز نوشت: کویت و عربستان که شرکای ایران در میدان گازی مشترک آرش محسوب می شوند، این روزها در حال پیشبرد طرح توسعه این میدان هستند و به نظر می رسد عملیات طراحی و مهندسی این میدان تا اوایل ماه ژوئن(خرداد 1391) به پایان رسد.

میدان گازی آرش که از سوی کشور دو کشور عربی « الدوره » نامیده می‌شود، دهها سال است به جهت تعیین سهم ایران و کویت به موضوعی برای مناظره دو کشور تبدیل شده، این در حالی است که کویت و عربستان پس از 12 سال در سال 2000 در ارتباط با این میدان به نتیجه رسیدند و اکنون با همراهی یکدیگر تصمیم به توسعه این میدان دارند.

به گفته مقامات عربستان سعودی تا کنون تصمیمات لازم برای سرمایه گذاری در این میدان اتخاذ شده است و توسعه «الدوره» نیز پس از عملیات لرزه نگاری برروی این میدان آغاز خواهد شد.

بر اساس این گزارش قرار است عملیات حفاری این میدان در سال 2013 آغاز خواهد شد.

رویترز در ادامه این گزارش با اشاره به ذکر توضیحاتی درباره موقعیت این میدان نوشته است که در شرایطی که ایران و کویت طی سالیان متوالی موفق به توافق بر سر سهم خود نشدند، اکنون کویت و عربستان که در سال 2000 درباره این میدان به توافق رسیده‌اند، عملیات توسعه این میدان را آغاز کرده‌اند.

**نیاز فوری، دلیل عجله اعراب

بنا بر این گزارش، عربستان و کویت برای کاهش مصرف نفت و افزایش صادرات خود نیاز زیادی به گاز استحصال شده این میدان دارند.

برداشت گاز از این میدان حدود یک میلیارد مترمکعب پیش بینی شده که این رقم معادل حدود 310 میلیون بشکه نفت برای این کشورها به ارمغان خواهد آورد.

نکته جالب گزارش این است که بر اساس ادعای یکی از تحلیلگران نفتی، کویت مدعی شده است که این میدان در آبهای کویت واقع شده و ایران هیچ سهمی در آن ندارد.

کویت که امید دارد تا سال 2030 روزانه چهار میلیارد فوت مکعب گاز تولید کند، روی میدان الدوره حساب کرده است.

تولید گاز عربستان هم در سال 2011 روزانه حدود 10.7 میلیارد فوت مکعب بوده که در مقایسه با تولید این کشور در سال 1981 میلادی، 1.65 میلیارد فوت مکعب افزایش داشته است.

عربستان که بزرگترین تولید کننده نفت دنیا محسوب می‌شود، برنامه ریزی کرده است تا در سال 2020 روزانه 16 میلیارد فوت مکعب گاز تولید کند.

در حال حاضر عربستان با تولید روزانه 286میلیون متر مکعب گاز، چهارمین تولید کننده بزرگ گاز دنیا به شمار می‌رود.

به گزارش ایسنا، در حالی کویت و عربستان اقدام به توسعه میدان مشترک نفتی کرده‌اند که مسوولان نفتی ایران بارها اعلام کرده‌اند که ایران علاقه‌مند است که توسعه میدان مشترک گازی آرش با همکاری دو کشور کویت و عربستان صورت گیرد.

با وجود این شرایط ، در صورتی که این دو کشور عربی حاضر به همکاری با ایران برای برداشت مشترک از میدان آرش نشوند، ایران توانایی اجرای طرح توسعه از این میدان را به تنهایی دارد.

جریان مذاکرات ایران با کشور عمان برای برداشت مشترک از میدان نفتی هنگام نمونه‌ای از این توانایی است؛ به طوری که بعد از برداشت یک طرفه عمان از این میدان بدون توجه به مذاکرات صورت گرفته، ایران طرح توسعه میدان هنگام را در آبهای خود به گونه‌ای پیش برد که اکنون با وجود عقب بودن از طرف عمانی به زودی برداشت بیشتری از این کشور از میدان هنگام خواهد داشت.

نظر شما :