وزير امور خارجه سوريه با پیام مهم در همدان چه کرد ؟
نویسنده خبر:
على موسوى خلخالى
ولید معلم، وزیر امور خارجه سوریه، چهارشنبه شب به همراه پیام ویژهای از سوی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، وارد تهران شد و پس از ملاقات با وزیر امور خارجه ایران به همدان رفت تا با محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، در آن شهر ملاقات کند.
ولید معلم، وزیر امور خارجه سوریه، چهارشنبه شب به همراه پیام ویژهای از سوی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، وارد تهران شد و پس از ملاقات با وزیر امور خارجه ایران به همدان رفت تا با محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، در آن شهر ملاقات کند.
خبرگزاری آکى ايتاليا به نقل از يک مقام سورى که نخواست نامش فاش شود گزارش داد، وليد معلم حامل پیام بسيار مهمى از سوی رئیس جمهوری سوریه به همتاى ايرانىاش است.
این مقام در ادامه افزوده است:" مرحله کنونى و تحولات سريعى که منطقه از نظر سياسى و نظامى شاهد آن است، سوريه و ايران را بر آن مى دارد که بر ضرورت هماهنگىها تاکيد کنند."
سفر معلم به همدان با گزارش ویژه وزارت امنیت آمریکا به کنگره درباره فعالیتهای هستهای سوریه همزمان شده است. در این گزارش کاخ سفید مدعی شده که سوریه در سال گذشته میلادی به کمک کره شمالی در حال ساخت رآکتور هستهای در منطقه کبیر در سوریه بوده و قصد داشته دست به غنی سازی پلوتونیوم برای ساخت بمب هستهای دست زند. موضوعی که جنجال گستردهای در آمریکا بوجود آورده است. از این رو بسیاری از کارشناسان سفر وزیر خارجه سوریه به ایران را در همین راستا میدانند.
در همین حال محمود احمدى نژاد، رئیس جمهوری ایران، در ديدار با وليد معلم، وزير امور خارجه سوريه، خواستار خنثى شدن تحرکات آمريکا در منطقه شد. وی همچنین درباره اوضاع منطقه بويژه اوضاع فلسطين، عراق و لبنان با وزیر امور خارجه سوریه بحث و تبادل نظر کرد.
رییس جمهور در دیدار ولید معلم، وزیر خارجه سوریه، ملت های منطقه را به حفظ و تقویت هوشیاری در قبال توطئه و فتنه گری دشمنان و آمادگی برای خنثی سازی آن فراخواند.
ولید معلم در استانداری همدان با احمدی نژاد دیدار کرد. در این دیدار آخرین تحولات منطقه به ویژه فلسطین، عراق و لبنان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
همچنین رییس جمهور ایران در این دیداربا اشاره به حساسیت و اهمیت منطقه خاورمیانه، تکاپوی آمریکا برای دخالت در امور این منطقه را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت:" دولت آمریکا به علت وضعیت داخلی خود، به بن بست رسیدن سیاست هایش علیه ایران، سوریه و منطقه و انتخابات آتی ریاست جمهوری در این کشور، تحرکات گستردهای را در خاورمیانه آغاز کرده است. آمریکایی ها در عراق و فلسطین شکست خورده اند و از تهدید سوریه و جلوگیری از برگزاری نشست سران عرب در دمشق نیز نتیجه ای نگرفتهاند، از این رو چنانچه این ناکامیها و بن بستها ادامه پیدا کند، قدرت آمریکا از هم خواهد پاشید."
آقای احمدی نژاد با تاکید بر ضرورت حفظ و تقویت آمادگی دولت ها و ملت های منطقه در برابر توطئه و فتنهانگیزی دشمنان یادآور شد:" همواره باید برای خنثی سازی تحرکات آمریکا در منطقه آمادگی و برنامه ریزی داشته باشیم اما آنچه حقیقت دارد این است که آمریکایی ها رفتنی هستند و هر کس هم با اینها باشد، خواهد رفت."
رییس جمهور با اشاره به حضور آمریکا در عراق گفت:" آمریکایی ها از یک سو می خواهند با دامن زدن به درگیری های داخلی در عراق، یک پیروزی ظاهری برای مصارف انتخاباتی شان به دست بیاورند و از سوی دیگر دنبال آن هستند که مخالفان خود را درعراق بدست خودشان نابود سازند و در نهایت دولت ملی عراق را از میان بردارند."
ولید معلم، وزیر خارجه سوریه، نیز در این دیدار گزارشی از اوضاع خاورمیانه را به رییس جمهور کشورمان ارائه و از اوضاع عراق و فلسطین ابراز نگرانی کرد.
وی با اشاره به حمایت سوریه ازدولت نوری مالکی درعراق، اوضاع فلسطین را حساس دانست وگفت:"علیرغم محاصره شهرغزه و تجاوز گری مستمر رژیم صهیونیستی، ملت و شهروندان غزه توانستهاند با رهبری حماس مقاومت و امور را اداره کنند و به خاطر همین پایداری نیز پایگاه مردمی جنبش حماس در صحنه فلسطین تقویت شده است."
وزیر خارجه سوریه در ادامه اظهار داشت:"آمریکا با اتهامات واهی و بی اساس به دنبال برانگیختن فتنههای فرقه ای و طایفه ای در منطقه است."
دیدار معلم با متکی
وزیر امور خارجه سوریه به محض ورودش به ایران با شرکت در یک کنفرانس مطبوعاتى به همراه منوچهر متکى، وزير امور خارجه کشورمان، سفرش به تهران را در چارچوب رايزنى و هماهنگى مستمر بين دو کشور عنوان و به اشتراک ديدگاههاى دو کشور اشاره کرد.
يکى از خبرنگاران حاضر در جلسه به اخبار مطرح شده مبنى بر اينکه ترکيه به سوريه اعلام کرده که اسرائيل در مقابل عادى سازى روابط با سوريه آماده بازگرداندن بلندىهاى جولان به اين کشور است و همچنين سفر رجب طيب اردوغان، نخستوزير ترکيه، به دمشق در پايان اين هفته، اشاره کرد که المعلم در پاسخ اظهار داشت:" سوريه همواره خواستار برقرارى يک صلح عادلانه، جامع و فراگير بر اساس اجراى مصوبات و قطعنامههاى 224 و 338 شوراى امنيت و اصل زمين در مقابل صلح بوده است."
وى با ذکر اين نکته که سفر اردوغان به دمشق به منظور افتتاح نشست بازرگانان سوريه و ترکيه انجام مىشود، خاطرنشان کرد:" اگر اسرائيل به عقب نشينى تا مرزهاى چهار ژوئن پايبند و جدى باشد و خواهان ايجاد و برقرارى صلح باشد، هيچ چيزى مانع از سرگيرى مذاکرات نمىشود. البته منوط به اينکه اين مذاکرات بر وضعيت فلسطين اثر منفى نداشته باشد و همچنين براى بيشتر کردن محاصره عليه غزه و تداوم تجاوزات اسرائيل عليه مردم غزه استفاده نشود."
وزير امور خارجه سوريه با بيان اينکه ما امروز بيش از هر زمان ديگرى به اين همبستگى نياز داريم، علت این همبستگی را مسائلى عنوان کرد که منطقه دامن گير آن شده و نقشههايى که دشمنان با هدف تجزيه منطقه و سلطه بر آن مىخواهند پياده کنند.
وى تصريح کرد:" اولويت ما تحکيم همبستگى اعراب است."
معلم پیش از این هر گونه تنش در روابط بين سوريه و ايران در پى ترور عماد مغنيه، از فرماندهان ارشد حزبالله لبنان، در دمشق را رد کرد و گفت:" روابط سوريه و ايران هيچ ارتباطى با اين جنايت ندارد و شاهد اين مدعا سفر من به تهران است."
در همین رابطه برخی منابع خبری اعلام کردند، وزیر امور خارجه ایران تقاضای سوریه برای دخالت در پرونده ترور عماد مغنیه و کمک به بررسی و تحقیقات درباره آن را رد کرده است. تاکنون هیچ منبع رسمی این خبر را تایید نکرده است.
کسی نیز تاکنون اعلام نکرده به چه علت سوریه خواستار همکاری ایران در کشف عوامل ترور عماد مغنیه آن هم پس از گذشت نزدیک به دو ماه از جریان شده است. بویژه این که ساعاتی پس از ترور مغنیه دولت سوریه در واکنش به تقاضای ایران برای همکاری در بررسی این پرونده اعلام کرده بود هیچ نیازی نمیبیند، کسی در پرونده تحقیق این ترور دخالت کند.
برخی از کارشناسان پیشبینی کردهاند، بازداشت و ربوده شدن افرادی در کشورهای مختلف منطقه از جمله ترکیه که ظاهرا با نظارت و دخالت عوامل موساد انجام شده در ترور عماد مغنیه موثر بوده است.
در همین حال برخی کارشناسان دعوت نشدن ایران و سوریه در نشست کوچکی در کویت همزمان با نشست امنیت در عراق را که به بررسی اوضاع لبنان اختصاص داشته، با سفر معلم به ایران مرتبط میدانند.
از سوی دیگر گفته میشود اوضاع سخت منطقه که روز به روز به گفته مقامهای مختلف عربی به لحظات حساس خود نزدیک میشود نیز محور گفت و گوهای وزیر امور خارجه سوریه با مقامهای ایرانی بوده است.
عمرو موسی، دبیر کل اتحادیه عرب، به لبنانیها هشدار داده، تابستان گرمی در پیش است و باید در رفع بحران حساسیت بیشتری بخرج دهند.
پیش از این مقامهای اسرائیلی نیز چندین بار بهار و تابستان امسال را داغ و پر حادثه توصیف کرده بودند.
برخی احتمال میدهند جبهه نبرد تازهای در مناطق مرزی غزه، لبنان و سوریه با اسرائیل گشوده شود. گرچه اسرائیل تظاهر میکند که خواهان مذاکره با سوریه برای رسیدن به صلح و بازگرداندن بلندیهای جولان است.
این در حالی است که پرونده تازهای برای سوریه در زمینه احتمال وجود فعالیتهای مشکوک هستهای با کرهشمالی از سوی آمریکا گشوده شده و بنا به گزارشها دیدگاههای اسرائیل و آمریکا نیز در برابر سوریه بسیار نزدیک شده است.
در صورتی که پیش از این ایهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل، از کاخ سفید انتقاد کرده بود که به دنبال مذاکره با سوریه است اما آمریکا با هر گونه نزدیکی روابط با سوریه به شدت مخالفت است و معتقد است باید سوریه را به دلیل آن که از تروریسم حمایت میکند و ناقض دموکراسی و حقوق بشر است، تحت فشار باشد و به انزوا کشیده شود.
ولید معلم در همین رابطه در تهران گفته:" سوریه پس از ناکامی سیاستهای آمریکا در منزوی سازی این کشور از عرصه بین المللی و منطقه ای، اکنون برای مقابله با هرگونه اقدام این کشور، حتی احتمال حمله نظامی از سوی اسرائیل نیز آمادگی دارد. ما حمله نظامی آمریکا یا اسرائیل را بعید نمی دانیم و بخوبی این احتمالات را بررسی کردهایم. اما با این حال اگر مذاکرات با اسرائیل ضد منافع ملی فلسطینیان نباشد، آماده گفت و گو با رژیم صهیونیستی هستیم."
در همین حال گفته میشود يکى از شرايط اسراييل براى برقرارى صلح با سوريه پايان بخشيدن دمشق به ائتلاف استراتژيک خود با ايران، متوقف کردن حمايت سوريه از سازمانهاى فلسطينى مقيم دمشق به ويژه جنبشهاى جهاد و حماس و همچنين متوقف کردن حمايتها از حزب الله لبنان است.
نظر شما :