تلاش عراق و آمریکا برای بازگشایی سفارتخانه های عربی در عراق
نویسنده خبر:
على موسوى خلخالى
بخشش بدهى هاى عراق، بازگشایی سفارتخانه های کشورهای عربی در بغداد و حمایت از دولت عراق در مبارزه با گروه های شبه نظامی مهمترین محور نشست کویت بود.
صبح دیروز سه شنبه نشست کشورهای همسایه عراق با حضور نمایندگان شورای امنیت، هشت کشور صنعتی جهان، شورای عالی همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب در کویت آغاز به کار کرد.
در این نشست کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا، که عصر دیروز پس از دیدار با همتایان عرب خود در منامه پایتخت بحرین به کویت آمد، نیز حضور دارد و به نظر میرسد رهبری جریان نشست را مستقیما بر عهده بگیرد. بویژه این که قرار است در آن خواستههای دولت آمریکا محور نشست باشد.
در همین حال نوری مالکی، نخست وزیر عراق، نیز در راس یک هیات بلند پایه به کویت آمد تا بغداد در نشست امنیتی کشورهای همسایه عراق حضوری پر رنگ داشته باشد.
نوری مالکی به کمک وزیر امور خارجه آمریکا تلاش میکنند، بتوانند پیشرفتی در کاهش بدهیهای عراق نزد کشورهای عربی که در حدود 67 تا 80 میلیارد دلار است و عمده آن متعلق به کشورهای عربستان سعودی، کویت، قطر و امارات متحده عربی است، بدست آورد.
مالکی در سخنرانی مراسم افتتاحیه نشست کویت گفت:« از کشورهای عضور شورای عالی همکاری خلیج فارس میخواهیم به وعدههای خود عمل کرده، طلبهای خود از عراق را ببخشند و سفارتخانههای خود را در بغداد بازگشایی کنند.»
وی در ادامه افزود:« بدهیها و مطلباتی که متوجه عراق است ضررهای بسیاری را به امکانات زیربنایی و اقتصادی ملی ما وارد میکند و زحمتهای بسیاری را برای ما موجب شده است.»
مالکى تاکيد کرد، ملت عراق در نظام سابق اجازه اظهارنظر در خصوص سياستهاى اين نظام را نداشت و هر گونه اعتراضی نیز شدیدا سرکوب میشد. از این رو کشورهاى عربى بايد از طريق بخشيدن بدهىها تمايل واقعى خود را در اجراى طرحهاى بازسازى و حمايت از امنيت و ثبات عراق نشان دهند.
وى هر گونه توصيه خارجى و دخالت در نظام سياسى و آينده کشور عراق را قویا رد کرد و گفت:« قانون اساسى عراق اجازه تقويت هيچ يک از احزاب عراقى را با حمايت خارجىها نمىدهد و نمىگذارد هر کشورى بر اساس منافع قومى، دينى و مذهبى در کشور با احزاب مختلف همکارى کند. چرا که اين مساله منجر به نابودى وحدت عراق مىشود.»
وى در زمينه تحريمهاى بينالمللى عليه عراق نیز گفت:« عراق اميدوار است از اين تحريمها که ناشى از سياست نظام ديکتاتورى سابق است هر چه سریعتر رهايى يابد.»
وی درباره بازگشایی سفارتخانه های کشورهای عربی نیز گفت:« تفسیر این موضوع که کشورهای عربی نمیخواهند روابط دیپلماتیک خود را با بغداد برقرار کنند و سفارتخانههای خود را بازگشایی کنند، برای ما بسیار سخت و غیر قابل فهم است. بسیاری از کشورها سفارتخانههای خود را در بغداد مجددا افتتاح کردند و هیچ مشکل امنیتی نیز پیدا نکردند.»
قرار است در نشست کویت راههای توسعه روابط بغداد با کشورهای همسایه آن و راههای گسترش امنیت در عراق از جمله چگونگی تبادل اطلاعات امنیتی و مراقبت از مرزها مورد بررسی و بحث و تبادل و نظر قرار گیرد.
در بیانیه اختتامیه نیز نمایندگان حاضر در نشست از حمله گستردهای که دولت عراق علیه گروههای شبه نظامی آغاز کرده و همچنان نیز ادامه دارد، حمایت کامل و شامل کردند و تعهد دادند که مناسبات دیپلماتیک خود در بغداد را از سر بگیرند.
در همین حال شيخ ناصر محمد الاحمد الصباح، نخست وزير کويت، نیز در مراسم افتتاحيه اين نشست تاکيد کرد، جامعهى جهانى خواهان برقرارى صلح دائمى و ثبات درعراق است.
وى خاطرنشان کرد، تعهد کشورها نسبت به عدم دخالت در امور داخلى عراق و تعهد دولت عراق به خلع سلاح شبه نظاميان براى ايجاد عراقى امن بسيار ضرورى است.
همچنين لين باسکو، معاون دبير کل سازمان ملل، نيز در سخنرانى خود اظهار داشت:« حل مشکلاتى که عراق با آن دست و پنجه نرم مىکند مستلزم يارى کشورهاى همسايه است.»
وى خواستار ايجاد تفاهم ميان عراق و کشورهاى همسايه شد و بر اهميت دموکراسى، مذاکرات سياسى، حفظ وحدت ملى در عراق و حل مشکل آوارگان عراقى تاکيد کرد.
تعهد مشروط
موضوع مبارزه با گروههای شبه نظامی جیش المهدی یکی از موضوعات مهم نشست کویت بود. نوری مالکی نخستوزیر عراق در این جلسه از کشورهای عربی حاضر در نشست خواسته است که در این مبارزه از وی حمایت کنند تا وی بتواند برای خلع سلاح شبه نظامیان تا آخر پیش رود.
سایت تابناک در ایران به نقل از منابع مطلع خود گزارش داد، عربستان سعودی اعلام کرده در صورتی حاضر است سفارت خود در عراق را بازگشایی کند که مبارزه دولت عراق با جیش المهدی تا آخر ادامه داشته باشد.
در این میان هوشیار زیباریوزیر امور خارجه عراق، سیاستهای دولت عراق در برابر جیش المهدی و تهدیدهای مقتدی صدر مبنی بر گشایش جنگی تمام عیار با دولت و ارتش عراق در صورت متوقف نشدن حملات نظامی علیه جیش المهدی را تشریح کرد و گفت:« دولت عراق تا آخر به مبارزه خود با جیش المهدی ادامه میدهد و اجازه نمیدهد مقتدی صدر به تهدید خود مبنی بر آغاز جنگ گسترده عمل کند.»
وی در گفت و گو با رویترز تاکید کرد:" دولت به هیچ عنوان اجازه نمیدهد کسی گروه شبه نظامی در عراق داشته باشد و درباره درگیریهای بصره نیز باید بگویم دولت عراق تا آخر در برابر گروههای شبه نطامی خواهد ایستاد."
در همین رابطه کاندولیزا رایس نیز از مقتدی صدر برای تهدید به جنگ گسترده به شدت انتقاد کرد و ضمن توصیف کردن مقتدی صدر به فردی ترسو که در ایران پناه گرفته، مدعی شد:« ما میدانیم مقتدی صدر در ایران است. فکر میکنم وی جنگ گسترده برای همه اعلام میکند به جز خودش. مقتدی صدر در حالی یارانش را برای مبارزه میفرستد و دعوت به مرگ میکند که خودش در ایران اقامت دارد.»
جریان صدری همزمان با سفر رایس به بغداد و دیگر پایتختهای عربی بیانیهای صادر کرد که در آن از دولت عراق خواست در آینده از پذیرش مسئولان آمریکایی به عراق خودداری کند.
در همین حال هوشیار زیباری، وزیر امور خارجه عراق، تصریح کرد:" عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین، کویت و مصر قول مساعده دادهاند که سفارتخانههای خود را در عراق بازگشایی کنند اما هیچ زمان معینی برای اجرای تصمیم خود اعلام نکردهاند."
وی در ادامه افزود:« آنها از ما ضمانتهای امنیتی خواستهاند تا بتوانند سفارتخانههای خود را در منطقه سبز بازگشایی کنند. ما میدانیم عمل به این تعهد نیازمند تدابیر امنیتی بسیار شدید است. من قبول دارم که اوضاع بسیار سخت است اما اجرای چنین خواستهای هم ممکن است.»
وزیر امور خارجه عراق درباره توقع بغداد برای بخشش بدهیهای کشورش نیز گفت:« کشورهای غیر عربی بدهیهای عراق را بخشیدهاند. الآن توقع ما از برادران عربمان بیش از آنها است. گرچه کشورهای عربی تا کنون هیچ تصمیمی برای مطالبه بدهیها خود نکردهاند.»
بنا به گزارش وزارت امور خارجه آمریکا، کشورهای غربی در نشست پاریس حداقل 66/5 میلیارد دلار از بدهیهای عراق را بخشیدند.
وزیر امور خارجه آمریکا در نشست بحرین اصرار بسیار کرد که کشورهای عربی برای بازگشایی سفارتخانههای خود تلاش کنند. وی حتی برای تحریک بیشتر کشورهای عربی به آنان گوشزد کرد، باید برای جلوگیری از نفوذ بیش از اندازه ایران در عراق سفارتخانههای خود را در عراق بازگشایی کنید و سفیران خود را در بغداد هر چه سریعتر انتخاب کنید.
کشورهای عرب حاضر در جلسه که شامل بحرین، قطر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، مصر، اردن، عمان و کویت میشدند، قول مساعد دادند که سفارتخانههای خود را در عراق بازگشایی کنند اما از این که زمان ویژهای برای این کار تعیین شود، شانه خالی کردند و هر گونه تعیین زمان بندی شدهای را قویا رد کردند.
بنا به گزارشها در جریان افتتاح نشست کویت، وزیر امور خارجه عراق، سعود الفیصل، وزیر امور خارجه عربستان، را در بسیار گرم در آغوش گرفت و بین آن دو دیدار بسیار صمیمانهای انجام شد. به گونهای که همگان از جمله رسانهها از این دیدار گرم شگفتزده شدند.
در همین حال شبکه خبری العربیه به نقل از منابع عراقی خود گزارش داده، کشورهای عضو شورای عالی همکاری خلیج فارس پذیرفتهاند 98 درصد از بدهیهای عراق را ببخشند.
مذاکرات جانبی نشست کویت
اما در نشست کویت موضوعات دیگر نیز مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. مهمترین موضوع که در حاشیه نشست، وزیران امور خارجه کشورهای عربی را به خود مشغول کرد، موضوع لبنان بود.
در حاشیه این نشست، کاندولیزا رایس با سعود الفیصل دیدار کرد و درباره تحولات لبنان با وی به گفت و گو پرداخت.
رایس در این دیدار تاکید کرد، لبنان باید خود بر روی پای خود بایستد و مشکلات خود را حل و فصل کند.
لبنان از استقلال برخوردار است و دموکراسی در آن جریان دارد از این رو بدون دخالت خارجی نیز میتواند مشکلات خود را حل و فصل کند.
در همین حال دیپلماتهای نزدیک به وزارت امور خارجه فرانسه نیز اعلام کردند، برنار کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه، قصد دارد درباره لبنان در کویت با همتایان عربستانی، مصری، اماراتی، اردنی، قطری، کویتی و لبنانی مذاکره و گفت و گو کند تا شاید بتواند راه حلی برای پایان دادن به بحران لبنان که امروز یک صد و پنجاهمین روز بدون رئیس جمهوری خود را میگذراند، بیابد.
نمایندگان بریتانیا، ایالات متحده آمریکا، آلمان، ایتالیا و روسیه نیز تلاش دارند ملاقاتهایی را با همین هدف انجام دهند. عمرو موسی، دبیر کل اتحادیه عرب، و خاویر سولانا، مذاکره کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز در کویت به سر میبرند و قصد دارند برای حل بحران لبنان با نمایندگان کشورهای حاضر در نشست به گفت و گو بنشینند.
یکی از مقامهای بلندپایه وزارت امور خارجه آمریکا که نخواست نامش فاش شود و به همراه رایس به کویت سفر کرده، اعلام کرد، رایس به دعوت دمشق برای ملاقات که همواره آن را به دخالت در امور داخلی لبنان و ایجاد بحرانی کنونی در آن کشور متهم کرده پاسخ نخواهد داد.
وی همچنین گفت:« مسئولان کشورهای عربی رایزنیهای مربوطه برای حل بحران لبنان را انجام خواهند داد. آنها تلاش خواهند کرد راههای افزایش حمایتها از دولت کنونی لبنان را یافته و ضمن حمایت از سیاستهای وی راههای خروج از بحران کنونی را بیابند.»
نظر شما :