امضای توافق‌نامه امنیتی با تغییرات جدی تا سه ماه آینده

۲۶ آبان ۱۳۸۷ | ۱۹:۲۰ کد : ۳۱۸۵ گفتگو
گفت‌و‌گو با رحمان قهرمانپور، مدیر گروه مطالعات خلع سلاح مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام
امضای توافق‌نامه امنیتی با تغییرات جدی تا سه ماه آینده
گفت و گوی دیپلماسی ایرانی با رحمان قهرمانپور، مدیر گروه مطالعات خلع سلاح مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام پيرامون توافق‌نامه امنیتی بغداد-واشنگتن:
 
- ریشه مخالفت ها و موافقت های احزاب داخلی عراق برای امضای توافق نامه امنیتی در چیست؟
توافق نامه امنیتی عراق و امریکا در دو بعد منطقه ای و داخلی قابل بررسی است، در بعد منطقه ای حضور بلند مدت نیروهای امریکایی در عراق موجب نگرانی کشورها منطقه می شود چراکه این حضور بلند مدت می‌تواند منجر به ایجاد پایگاه های نظامی به مدیریت امریکا شود.
 
 ظاهرا متن پیش نویس توافق‌نامه به گونه ای تنظیم شده که به امریکاییان اجازه می دهد بدون مشورت با دولت مرکزی عراق دست به اقداماتی بزنند، از جمله موضوع تعقیب گرم که در حقوق بین‌الملل به معنای اعطای حق به امریکا در صورت حمله به نیروهای این کشور است، حمله ای که اخیرا به سوریه شد، نمونه ای از این حق بود.
 
چنین مسائلی می تواند در بلند مدت برای کشورهای همسایه عراق به موضوعی جدی تبدیل شود و به‌عنوان مثال امریکاییان به بهانه مبارزه با تروریسم بتوانند به خاک این کشورها و نیروهای نظامی آنها تعرض کنند.
 
در بعد داخلی، حضور بلند مدت امریکاییان در عراق می تواند به بهانه ناامنی منجر به افزایش تعداد پایگاه‌های نظامی در خاک این کشور شود، بر اساس متن پیش نویس توافق‌نامه، حاکمیت پایگاه های نظامی نیز با امریکاییان است و این بدان معناست که امریکاییان می توانند هرگونه سلاحی را در این پایگاه ها مستقر کنند.
 
این موضوعی بود که در لهستان و برای استقرار سپر دفاع موشکی امریکا در این کشور مطرح بود و لذا این مسئله نیز فی النفسه حاوی یکسری تهدیدات است.
 
- با توجه به قید ماده ای مبنی بر عدم حمله امریکا به همسایگان عراق در توافق‌نامه امنیتی، آیا نگرانی کشورهای همسایه عراق کاهش خواهد یافت؟
بحث حمله در شکل کلان آن ممکن است منتفی شود اما مفاد توافق‌نامه به گونه ای تنظیم شده است که به امریکاییان اجازه می هد در مواردی نه حمله گسترده بلکه به تعقیب گرم اقدام کنند، طبیعی است که حمله گسترده از خاک عراق به کشورهای همسایه یا کشورهای منطقه چندان عقلایی نیست، اما مسئله اصلی اقدامات ایذایی امریکا مانند آنچه در مورد سوریه صورت گرفت، است.
-ارزیابی شما از عملکرد دولت عراق در برابر توافق نامه امنیتی چیست؟
 به نظر می رسد طی دو یا سه ماه آینده دولت عراق با اصلاحاتی این توافق‌نامه را امضا کند، بر اساس برخی اخبار امریکاییان مجددا می خواهند مدت ماموریت خود در عراق را در شورای امنیت سازمان ملل تمدید کنند تا در نهایت این قرارداد امضا شود.
 
با این وجود به نظر می رسد تغییرات جدی در متن توافق نامه برای امضای طرف عراقی صورت گیرد، در واقع احتمال امضای این توافق نامه با آمدن اوباما و بهبود فضا و شرایط افزایش می یابد.
 
-واکنش ایران را در برابر امضای توافق‌نامه چگونه ارزیابی می کنید؟
ما مخالف خود را با این توافق نامه اعلام کرده ایم و دلیل هم این است که این توافق نامه دارای ابهاماتی است که دست امریکا را باز می گذارد، بطور طبیعی نگرانی ایران قابل درک و مشروع است، این نگرانی ها در سایه تنش های موجود میان تهران و واشنگتن، جدی تر نیز شده است.
 
 

( ۱ )

نظر شما :