عقب‌نشینی ارمنستان از طرح اجاره ۱۰۰ ساله زنگه‌زور به آمریکا

۰۴ مرداد ۱۴۰۴ | ۱۷:۰۷ کد : ۲۰۳۴۱۸۷ سرخط اخبار

یک نماینده پارلمان ارمنستان از حزب حاکم فاش کرد که ایروان پیشنهاد آمریکا مبنی بر اجاره ۱۰۰ ساله مسیر مواصلاتی در استان سیونیک برای اتصال جمهوری آذربایجان به نخجوان را به دلیل «خطر واگذاری حاکمیت ملی» رد کرده است.
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، در آخرین نشست خبری پنج‌ساعته خود پاسخ مستقیمی به سؤالات درباره ماهیت پیشنهاد آمریکا برای رفع انسداد مسیر مواصلاتی از استان سیونیک به نخجوان نداده بود، یک نماینده نزدیک به او از جزئیات جدیدی پرده برداشت.

آرمان یغویان، نماینده پارلمان ارمنستان از حزب حاکم «پیمان مدنی»، یک هفته پس از آن نشست خبری، در گفتگو با «فاکتور تی‌وی» رسماً اعلام کرد که پیشنهاد آمریکا برای اجاره این مسیر به مدت 100 سال از سوی ایروان رد شده است.

به گفته وی، دولت ارمنستان این پیشنهاد را خطری برای حاکمیت ملی خود تلقی کرده است.

پیشنهاد اجاره غیرقابل‌قبول بود

این نماینده پارلمان در پاسخ به این سؤال که آیا پیشنهادی برای اجاره مسیر وجود داشته است، گفت: «آمریکایی‌ها چنین ایده‌ای داشتند، اما برای ما قابل‌قبول نبود. زیرا ما در آن خطر واگذاری حاکمیت را مشاهده کردیم».

به گفته این مقام، این موضوع دیگر در دست بررسی نیست و صرفاً یکی از ایده‌های مطرح شده بوده است.

وقتی خبرنگاران از یغویان پرسیدند که دولت ترامپ چه پیشنهادات دیگری ارائه کرده و چه موارد دیگری در بسته پیشنهادی آمریکا وجود دارد، وی از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد و گفت: «برای اطلاع از پیشنهادات دقیق‌تر باید با وزارت امور خارجه تماس بگیرید».

سکوت دولت ارمنستان درباره جزئیات بسته پیشنهادی واشنگتن

دولت ارمنستان همچنان از ارائه جزئیات کامل درباره پیشنهادات آمریکا امتناع می‌کند. این نماینده پارلمان، دلیل این سکوت را «عدم قطعیت» عنوان کرد و افزود که در حال حاضر صرفاً ایده‌های کلی مورد بحث قرار می‌گیرند.

یغویان با تأکید بر کلی بودن مباحث گفت: «ایده‌هایی وجود دارد، دقیقاً چه می‌خواهید؟ یک موضوع زمانی قطعی می‌شود که قطعیت وجود داشته باشد. اگر هنوز قطعیتی نیست، نمی‌توان چیز قطعی گفت. ایده‌های مختلفی وجود دارد. پیشنهاد را به این صورت تصور نکنید که یک طرح مشخص و مکتوب روی کاغذ است. ایده‌هایی هستند که رویکردهای متفاوتی می‌توان نسبت به آن‌ها داشت. حال اگر شما درباره ایده اجاره سؤال می‌کنید، من هم درباره ایده اجاره پاسخ می‌دهم».

در شرایط کنونی، گفتن اینکه طرفین دقیقاً در حال بررسی چه موضوعی هستند دشوار است و سخنگویان وزارت امور خارجه و نخست‌وزیر ارمنستان نیز در این مورد پاسخ نداده‌اند.

پاشینیان در نشست خبری خود بیشتر درباره ایجاد زیرساخت‌ها و «برون‌سپاری مدیریت» آن صحبت کرده و اشاره‌ای به کلمه «اجاره» نکرده بود.

نخست‌وزیر ارمنستان گفته بود: «صحبت بر سر مدیریت این اقتصاد و اجرای برخی عملکردها در چارچوب آن است».

واکنش تند ایروان به شرط باکو: چنین گزینه‌ای روی میز نیست

با وجود این ابهامات، نیکول پاشینیان چند روز پس از نشست خبری خود، زمانی که رئیس‌جمهور آذربایجان از خانکندی مرکز قره‌باغ با کنایه به نخست‌وزیر ارمنستان، دوباره بر مواضع خود پافشاری کرد و خواستار مسیری بدون مانع از طریق ارمنستان به نخجوان شد، واکنشی تند و مستقیم نشان داد.

الهام علی‌اف اعلام کرده بود: «محموله‌ها و شهروندان آذربایجان نباید با مرزبانان ارمنی یا هر کس دیگری روبرو شوند».

پاشینیان از طریق سخنگوی خود قاطعانه پاسخ داد که این درخواست با روح و متن مذاکرات در تضاد است و چنین گزینه‌ای نمی‌تواند وجود داشته باشد.

در بیانیه دفتر نخست‌وزیری تأکید شد: «تمام این فرآیند باید با احترام کامل به تمامیت ارضی، حاکمیت، صلاحیت قضایی و بر اساس اصل تقابل دو کشور انجام شود».

بن‌بست در مذاکرات؟ تحلیلگر: تضاد در مواضع آشکار است

با این پافشاری‌ها، ارمنستان و آذربایجان به کجا خواهند رسید؟ آیا چشم‌اندازی برای حل‌وفصل وجود دارد یا مذاکرات به بن‌بست می‌رسد؟

تیگران گریگوریان، رئیس مرکز منطقه‌ای دموکراسی و امنیت، معتقد است که صحبت از راه‌حل نهایی زود است.

او می‌گوید: «تضاد آشکاری بین مواضع طرفین وجود دارد و این یکی از دلایلی است که به نظرم صحبت از هرگونه راه‌حل را زودهنگام می‌کند. ایده‌های کلی وجود دارد، اما به نظر می‌رسد بر سر جزئیاتی این‌چنینی توافقی حاصل نشده است».

گریگوریان همچنین اشاره می‌کند که اگرچه ایروان پیشنهاد اجاره را رد کرده، اما این به معنای پایان میانجیگری آمریکا نیست.

وی تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم دخالت یا میانجیگری آمریکا با این موضوع تمام شود. معتقدم در این مرحله طرفین صرفاً در حال بررسی ایده‌های مختلف هستند تا بفهمند کدام گزینه می‌تواند کارساز باشد».

این تحلیلگر سیاسی با بیان اینکه در مرحله کنونی نتیجه‌گیری دشوار است، اما یک عقب‌نشینی را از سوی ارمنستان مشاهده می‌کند، گفت: «علی‌اف با اصل تقابل موافق نیست و نیکول پاشینیان نیز دیگر درباره مسیر عبوری از خاک آذربایجان و شرایط آن برای ارمنستان صحبت نمی‌کند. یعنی اگر توافقی بر سر ترتیبات خاصی در خاک ارمنستان حاصل شود، آن ترتیبات در خاک آذربایجان اعمال نخواهد شد؛ این خود می‌تواند یک امتیازدهی تلقی شود».

وی در پایان پیش‌بینی کرد که بحث‌ها ادامه خواهد یافت و این احتمال وجود دارد که دولت ترامپ در صورت عدم دستیابی به یک راه‌حل سریع، موضوع کریدور را رها کرده و بر مسائل دیگری تمرکز کند.


( ۱ )

نظر شما :