آمریکا، اروپا را در پرونده ایران بازی نمیدهد
نشریه چاپ هنگکنگ با اشاره به عدم ایفای نقش مثبت اروپا در تحولات اخیر جهانی بهخصوص در موضوع ایران، تأکید کرد که کشورهای این قاره درحال از دست دادن قدرت سیاسی خود در سطح جهان هستند و «اروپا دیگر قادر نیست نقش مؤثری در پرونده هستهای ایران ایفا کند.»
به گزارش 9 صبح، رویکرد منفعلانه اتحادیه اروپا در قبال حملات آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران، بهویژه سکوت آن در برابر پیامدهای انسانی و حقوقی این حملات، بار دیگر نشان داد که تهران نمیتواند بر نقش متوازن یا مستقل اروپا در مناسبات بینالمللی حساب باز کند. در شرایطی که اروپا در توافق برجام نقش مهمی ایفا کرده بود، تحلیل نشریه هنگکنگی بهوضوح نشان میدهد که این قاره، عملاً به یک تماشاگر سیاسی تبدیل شده است.
نشریه «آسیا تایمز» در گزارشی نوشت: «اروپا از سال ۲۰۰۳ مذاکرات هستهای با ایران را آغاز کرد و در شکلگیری برجام در سال ۲۰۱۵ نقش کلیدی داشت. حتی پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، اروپا تلاش کرد این توافق را حفظ کند. اما با شکست مکانیسمهای حمایتی اروپا برای مقابله با تحریمهای آمریکا و ناتوانی در تأمین منافع اقتصادی ایران، بیاعتمادی تهران به اروپا شدت گرفت.»
بنا بر گزارش ایسنا، این نشریه با اشاره به حملات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران تأکید کرد: «با آغاز حملات مستقیم آمریکا به ایران در ۲۲ ژوئن ۲۰۲۵، اروپا بار دیگر سکوت پیشه کرد. درحالیکه رهبران این قاره در حملات روسیه به اوکراین بلافاصله واکنش تند نشان داده بودند، در قبال بمباران تأسیسات فردو، نطنز و اصفهان توسط واشنگتن، نهتنها واکنشی نشان ندادند، بلکه برخی ضمن محکوم نکردن اقدام آمریکا حتی از حملات اسرائیل به ایران حمایت کردند. رئیس کمیسیون اروپا از "حق دفاع اسرائیل" دفاع کرد و صدراعظم آلمان گفت که اسرائیل درحال انجام کار کثیف همه ما است.»
آسیا تایمز تصریح کرد: «همچنین در بیانیه مشترک سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس (موسوم به تروئیکای اروپایی)، حمله آمریکا به ایران بهطور تلویحی اقدامی ضروری برای جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای ایران توصیف شده است.
این نشریه افزود: «اروپا نه تنها درباره مشروعیت و قانونی بودن این حملات اظهار نظری نکرد، بلکه در مقایسه با واکنش سریع خود به حملات روسیه علیه تأسیسات هستهای در اوکراین، اکنون رویکردی دوگانه اتخاذ کرده است.»
آسیا تایمز با اشاره به نقش برجسته اروپا در شکلگیری برجام در سال ۲۰۱۵ نوشت: «در آن زمان، اروپا توانست موضعی یکپارچه اتخاذ کرده و توافقی را با مشارکت ایران، آمریکا، روسیه، چین و اتحادیه اروپا نهایی کند. اما خروج یکجانبه آمریکا از این توافق در سال ۲۰۱۸ و بازگرداندن تحریمهای ثانویه، عملاً مزایای اقتصادی برجام را برای ایران از بین برد و بیاعتمادی ایران به اروپا را افزایش داد.»
این گزارش همچنین با اشاره به شکست مکانیسمهای اروپایی برای مقابله با تحریمهای آمریکا، افزود: «پس از خروج آمریکا از برجام، اروپا نتوانست استقلالی واقعی از واشنگتن نشان دهد و در تأمین منافع اقتصادی وعدهدادهشده به ایران ناکام ماند.»
نظر شما :