مقصد جدید برای سفر/ ایران و قفقاز شمالی وارد رابطه شدند

۲۹ تیر ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۰ کد : ۲۰۲۷۲۰۳ سرخط اخبار

همزمان با برقراری پرواز مستقیم بین ایران و قفقاز شمالی، یک هیأت گردشگری از این منطقه با هدف توسعه روابط دوسویه گردشگری، هفته آینده به ایران سفر می‌کند.

به گزارش ایسنا، سفر هیأت گردشگری قفقاز شمالی به ایران در ادامه سفر هیأت گردشگری ایران به منطقه قفقاز شمالی در مهرماه سال ۱۴۰۲ انجام می‌شود.

این هیأت به دعوت بخش خصوصی گردشگری ایران از اول مردادماه وارد کشور خواهند شد و قرار است به مدت هشت روز از شهرهای تهران، کاشان، اصفهان، شیراز و جزیره قشم دیدن کنند.

قفقاز شمالی جزئی از فدراسیون روسیه است و در همسایگی گرجستان، آذربایجان و ارمنستان قرار گرفته و  از یکسری ایالت خودمختار از جمله داغستان، چچن، اینگوشتیا تشکیل شده است. این منطقه زمانی بخشی از قلمرو هخامنشی‌ها، مقدونی‌ها، سلوکی‌ها، اشکانی و ساسانی بوده است. از حدود یک ماه پیش پرواز مستقیمی بین تهران و گروزنی (مرکز جمهوری چچن) برقرار شده است. مدیر اجرایی موسسه «قفقاز آر اف» بارها تاکید کرده بود که برای توسعه گردشگری بین دو کشور نیاز است پرواز مستقیم از تهران به شهر گروزنی برقرار شود.

اسماء شجاعی باغینی، عضو انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران و مدیر آژانس گردشگری که مجری سفر هیأت گردشگری قفقاز شمالی به ایران است، در گفت‌وگو با ایسنا درباره وضعیت رفت و آمد گردشگری بین ایران و این منطقه و اهمیت برقراری این ارتباط، توضیح داد: ایران از روسیه گردشگر دارد، اما از قفقاز شمالی گردشگر به ایران نمی‌آمد. در سفر آشناسازی هیأت گردشگری ایران به این منطقه، علاقه طرف مقابل برای برقراری رابطه گردشگری نشان داده شد. این فرصت خوبی است که روی این بازار نوظهور کار کنیم. مردم داغستان که ریشه خود را از ایران می‌بینند برای دیدن ایران علاقه زیادی نشان می‌دهد و این تمایل در دیگر مناطق قفقاز شمالی نیز وجود دارد و ایران مقصدی جدید برای مردم قفقاز شمالی خواهد بود.

شجاعی که مهرماه سال گذشته همراه هیأت گردشگری ایران برای آشنایی با جاذبه‌ها و امکانات گردشگری قفقاز شمالی به این منطقه سفر کرده بود، در این‌باره گفت: گردشگری در روسیه وزارتخانه مجزا ندارد و زیر مجموعه وزارت صنعت و توسعه اقتصادی این کشور مدیریت می‌شود. در قفقاز موسسه‌ای با عنوان «قفقاز آر. اف» (فدراسیون روسیه) متولی گردشگری است و هر ایالت برای خود مسئول گردشگری مجزا دارد. میزبان انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و آژانس‌های ایرانی در سفر سال گذشته همان موسسه بود که به انگیزه تبادل گردشگر بین ایران و قفقاز شمالی، جاذبه‌ها و امکانات گردشگری این کشور را معرفی کرد.

او اظهار کرد: فدراسیون روسیه مایل به جریان دوسویه گردشگری است. از سویی، با توجه به تحریم روسیه پس از جنگ اوکراین و محدودیت‌های ایجاد شده برای سفرهای بین‌المللی از سوی کشورهای غربی، این کشور در تلاش است تا روابط جدیدی را ایجاد کند. دولت مرکزی فدراسیون روسیه نیز از برقراری روابط گردشگری قفقاز شمالی با ایران حمایت می‌کند. در گذشته «چچن» منطقه‌ای بسیار محدود بود، ولی اکنون این تصمیم گرفته شده است درهای این منطقه به روی گردشگران بین‌المللی باز شود.

این عضو انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران درباره محدودیت‌هایی که در گذشته برای سفر به مناطق قفقاز شمالی وجود داشت و اخباری درباره ناامنی در برخی مناطق آن، به تجربه‌ای که در سفر به قفقاز شمالی داشته است، اشاره کرد و گفت: بیش از ۸۵ درصد مردم قفقاز شمالی، مسلمان هستند. از طرفی، وجود  شهر هخامنشی «دربند» در منطقه داغستان نیز اشتراکات ما را بیشتر کرده و ظرفیتی برای ایجاد جریان گردشگری بین ایران و قفقاز شمالی است. امکانات گردشگری در این مناطق کامل و خوب است. مردم قفقاز شمالی برخلاف آنچه شنیده می‌شود، بسیار خونگرم هستند و ذائقه غذایی مشابهی با ایران دارند. ما از تمام این ظرفیت‌ها برای جذب گردشگران قفقاز شمالی به ایران می‌توانیم استفاده کنیم.

شجاعی در ادامه با اشاره به برقراری خط هوایی مستقیم بین این مناطق و ایران، اظهار کرد: در زمان آغاز مذاکرات با قفقاز شمالی برای سفر این هیأت به ایران، یکی از بزرگترین چالش‌ها نبود پرواز مستقیم بود، که حدود یک ماه است پرواز مستقیم بین تهران و گروزنی (مرکز جمهوری چچن) برقرار شده است و می‌تواند به روابط گردشگری ایران و قفقاز شمالی قوام بیشتری دهد. از همین رو، پیشنهاد برگزاری تور آشنایی به ایران جدی‌تر پیگیری شد. قطعا با وجود پرواز مستقیم و لغو روادید گروهی، به جریان گردشگری دوسویه کمک خواهد شد.

مجری سفر هیأت گردشگری قفقاز شمالی به ایران گفت: در این تور آشنایی که از سوی آژانس گردشگری ما برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود، حدود ۱۰ نفر از هشت آژانس گردشگری مناطق قفقاز شمالی به همراه نماینده موسسه «قفقاز آر. اف» و نمایندگانی از بخش دولتی گردشگری این مناطق حضور دارند و در مدت هشت روز با جاذبه‌ها و امکانات گردشگری شهرهایی (تهران، کاشان، اصفهان، شیراز و قشم) که برای مقصد سفر گردشگران این مناطق درنظر گرفته شده است، آشنا خواهند شد.

این مدیر آژانس مسافرتی درباره اهمیت برگزاری تورهای آشناسازی ایران، اظهار کرد: تورهای آشناسازی فقط به اسپانسر و مجری این برنامه سود نمی‌رساند؛ هتل، رستوران، شرکت هواپیمایی، راهنمای تور و راننده را به شکل مستقیم و بخش‌های دیگری را غیرمستقیم منتفع می‌کند، برای همین این انتظار می‌رود در اجرای تورهای آشناسازی گروه‌های بیشتری همراه باشند و همکاری کنند.

او افزود: ما برای اجرای تور آژانس‌های گردشگری قفقاز شمالی در ایران حدود شش ماه وقت گذاشتیم تا موافقت طرف مقابل را برای سفر به ایران بگیریم. اعضاء هیأت گردشگری قفقاز شمالی از شخصیت‌های اثرگذار گردشگری این مناطق هستند و کیفیت این سفر نه تنها برای آنها، بلکه برای دولت مرکزی فدراسیون روسیه نیز اهمیت دارد و با جدیت پیگیر بوده است. البته برای اجرای این سفر، هتل‌ها، مجموعه‌های خدمات پذیرایی و شرکت هواپیمایی که پرواز مستقیم بین تهران و گروزنی برقرار کرده است، اسپانسر این برنامه شدند، چون می‌دانند سود این تور آشنایی عاید همه آنها خواهد شد. این یک سرمایه‌گذاری بلندمدت برای بخش خصوصی گردشگری ایران است. با این وجود انتظار داشتیم بخش دولتی هم با امکانات و اختیاراتی که دارد، حمایت کند. ما از آنها حمایت مالی نخواستیم، بلکه به یکسری هماهنگی‌ها و همراهی‌ها نیاز داشتیم، که متاسفانه در آخرین لحظات از ما پرسیده‌اند «چه می خواهیم!» با نوعی کم‌توجهی و اتلاف وقت مواجهیم. بخش دولتی ظاهرا اولویت‌ها و برنامه‌های دیگری دارد و در کلام فقط از بخش خصوصی حمایت می‌کند، اما در واقعیت حمایتی دریافت نمی‌شود.  

شجاعی گفت: حالا که گردشگران آمریکایی و اروپایی به نسبت گذشته کمتر سراغ ایران می‌آیند و بهترین آمار گردشگری ایران از روسیه و چین است، هرچند در بازار چین نیز در این مدت با افت سفر مواجه بوده‌ایم، اما با توجه به مساله «ایران‌هراسی» نیاز است روی این بازارها و بازارهای نوظهور بیشتر متمرکز شویم.


نظر شما :

م ۲۹ تیر ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۳
استقبال از ناحیه مردم ایران بیشتر خواهد بود تا قفقاز شمالی این ارتباط گردشگری مانند بقیه به مشکل خواهد خورد. ۱_ بدلیل نبود امکانات توریستی و مسائل فرهنگی در ایران. ۲_ چرا ایران همیشه مقاصد گردشگری را مناطق فارس‌نشین معرفی می‌کند. یعنی بقیه مناطق که تاریخ غنی و قدیمی دارند و نزدیکی زبانی و فرهنگی بیشتری با قفقاز شمالی دارند برای ایران مهم نیست. این یک تبعض جغرافیایی و قومی و محلی هست. ۳_ روسهای غیر مسلمان بیشتر عاشق ساحل و تفریح و قمار هستند.
خسرو ۳۰ تیر ۱۴۰۳ | ۱۲:۳۴
در یک سفر ، تورگردان ایرانی به مسافران ارمنی توضیح می‌داد که ارمنستان جز ایران و ارامنه در واقع ایرانی هستند --- بیشتر مسافران ارمنی که از مردم شمال ارمنستان بودند با تعجب و ناراحتی نگاه می‌کردند و می گفتند ما ملت ارمنی هستیم در هر رابطه ای وقتی هویت طرف مقابل را خالی می کنیم امید به ادامه رابطه مفید ، کاهش می یابد ، باید قبول کنیم که کشورهای همسایه و مردم شان را قبول داریم و محترم می شماریم اگر برادران عرب به صرف حکومتشان در قرون اولیه بعد از فتح ایران و تشرف به اسلام ، ایران و مردمشان را عرب بخوانند قبول می کنیم ؟