توافق رهبران آمریکا و چین با احیای ارتباطات نظامی

۲۵ آبان ۱۴۰۲ | ۱۲:۴۱ کد : ۲۰۲۳۰۷۰ سرخط اخبار

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در سانفرانسیسکو در ایالت کالیفرنیا، در اولین روز از نشست همکاری اقتصادی آسیا – اقیانوسیه، میزبان همتای چینی خود شی جین‌پینگ برای یک نشست دوجانبه بود.

به گزارش ایسنا، روسای جمهور آمریکا و چین را تعدادی از مقامات ارشد دولتی همراهی می‌کردند و پیش از گفت‌وگوهای رسمی در روز چهارشنبه به وقت آمریکا، بیانیه آغازین خود را با خبرنگاران به اشتراک گذاشتند.

بایدن به شی یادآوری کرد که آنها آخرین بار یک سال و یک روز پیش در بالی ملاقات کردند و او مشتاقانه منتظر گفت‌وگوهای صادقانه و ویژه در مورد روابط آمریکا و چین است که به گفته او باید «مسئولانه مدیریت شود» تا از رقابت به تعارض تبدیل نشود.

رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین به همتای چینی خود گفت: «من هرگز در آنچه به من گفتید شک نکردم.»

شی جینپینگ هم خاطرنشان کرد که از زمان نشست بالی «خیلی اتفاقات» افتاده و از جمله مشکلات بزرگی که جهان با آن مواجه است، افزایش حمایت‌گرایی و اقتصاد جهانی پسا پاندمی «کُند» است. شی گفت که روابط چین و آمریکا «مهمترین روابط دوجانبه در جهان» است و باید در چارچوب تغییرات عمده در حال انجام توسعه یابد. اشاره او احتمالا به ظهور نظم جهانی چند قطبی است.

رئیس‌جمهوری چین گفت، چین و آمریکا باید از اختلافات خود فراتر بروند و راهی برای کنار آمدن بیابند. شی به بایدن گفت: «این غیرواقعی است که یک طرف، طرف دیگر را بازطراحی کند.»

شی جینپینگ روز سه‌شنبه برای نشست اپک ۲۰۲۳ وارد کالیفرنیا شد و این مجمع بین دولتی شامل ۲۱ کشور از حاشیه اقیانوس آرام است.

حمایت تمام قد بایدن از رژیم صهیونیستی

رئیس‌جمهوری آمریکا در کنفرانس خبری پس از این دیدار در خصوص تحولات کنونی در سرزمین‌های اشغالی و حملات رژیم صهیونیستی به غزه با ژستی انسان‌دوستانه و بدون اشاره به کشته شدن تعداد زیادی از کودکان و غیرنظامیان فلسطینی بدون محکوم کردن یورش صهیونیست‌ها به بیمارستان‌ها و با متهم کردن حماس به «جنایات جنگی» در سخنانی حمایتگرایانه گفت: «ما از اسرائیل خواستیم در عملیات نظامی خود در بیمارستان الشفا در غزه بسیار محتاط باشد!»

او راه‌حل دو دولتی را تنها راه‌حل مناقشه اسرائیل و فلسطین دانست و گفت: «من به اسرائیل گفتم که اشغال غزه اشتباه است و آنها نباید غزه را اشغال کنند. اما جنگ در غزه زمانی متوقف خواهد شد که توانایی‌های نظامی حماس از بین برود.»

بایدن گفت مطمئن نیست درگیری در غزه تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؛ «این جنگ تا کی قرار است طول بکشد، نمی‌دانم.»

او با این استدلال که حماس تهدیدی مستمر برای اسرائیل است و نیروهای اسرائیلی به دنبال جلوگیری از تلفات غیرنظامیان هستند، از خودداری خود از درخواست آتش‌بس در غزه دفاعی بدون عذرخواهی ارائه کرد و گفت: «حماس قبلاً علناً گفته است که قصد دارد مانند گذشته دوباره به اسرائیل حمله کند، بنابراین این ایده که آنها فقط متوقف می‌شوند و کاری انجام نمی‌دهند، واقع‌بینانه نیست.»

بایدن همچنین استدلال کرد که نیروهای صهیونیست پس از کشته شدن بیش از ۱۱۰۰۰ غیرنظامی در غزه، از بمباران هوایی، که به اعتراف او در بخش‌هایی «بی‌دقت» بوده است، به عملیات‌های زمینی هدفمندتر روی آورده‌اند.

او مدعی شد: «بمباران بی‌وقفه وجود ندارد. دیگر متفاوت است. آنها از این تونل‌ها عبور کردند به بیمارستان رفتند، انکوباتور یا وسایل دیگری را برای کمک به افراد در بیمارستان بردند و به من گفته شده که به پزشکان، پرستاران و پرسنل این فرصت را داده‌اند تا از خطر خلاص شوند. ارتش اسراییل موظف است در تعقیب اهداف خود تا جایی که می‌تواند احتیاط کند. اینطور نیست که با عجله به سمت بیمارستان می‌رود و درها را می‌زند و بی‌رویه به مردم تیراندازی می‌کند!»

بایدن همچنین پیش‌بینی کرد که یک معامله احتمالی برای آزادی گروگان‌ها قریب‌الوقوع است و گفت که اسرائیلی‌ها با «وقفه» به عنوان بخشی از توافق موافقت کرده‌اند؛ «من کمی امیدوار هستم.»

دفاع بایدن از ارتش صهیونیستی، به ویژه با اظهارات اخیر مقامات ارشد آمریکایی که تأکید خود را به درخواست از ارتش رژیم صهیونیستی برای رعایت قوانین بشردوستانه و اجتناب از تلفات غیرنظامیان تغییر داده‌اند، مغایرت دارد. به نظر می‌رسد که رئیس‌جمهوری آمریکا بیش از بسیاری در اعضای دولتش طرفدار اسرائیل است.

رئیس‌جمهوری آمریکا افزود: «من در حال کار بر روی این هستم که چگونه می‌توانم برای آزاد کردن گروگان‌ها مفید باشم و یک دوره زمانی که در آن مکث وجود داشته باشد، داشته باشم. تمام تلاشم را برای خروج گروگان‌ها از غزه انجام خواهم داد و این به معنای دخالت ارتش آمریکا نیست.»

شی دیکتاتور است

بایدن در پاسخ به این سوال که آیا پس از دیدار امروز در شمال کالیفرنیا در حاشیه اجلاس سران اپک همچنان از شی به عنوان یک دیکتاتور یاد می‌کند، گفت: «او (اینطور) هست.»

احیای ارتباطات نظامی

در همین حال جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا پس از دیدار با شی جینپینگ در خلیج سانفرانسیسکو به خبرنگاران گفت واشنگتن و پکن کانال‌های ارتباطی بین ارتش‌های خود را باز خواهند کرد.

بایدن گفت: «ما به ارتباطات مستقیم، باز، شفاف و مستقیم بازگشته‌ایم.» او افزود که این تماس‌ها به جلوگیری از حوادث و سوء تفاهم‌ها در طول دوره تنش روابط میان دو کشور مسلح به سلاح هسته‌ای کمک می‌کند.

رئیس‌جمهوری آمریکا تاکید کرد: «محاسبات نادرست جدی در هر دو طرف می‌تواند مشکلات واقعی و اساسی را برای کشوری مانند چین یا هر کشور بزرگ دیگری ایجاد کند. مذاکرات با شی بخشی از سازنده‌ترین و کارآمدترین بحث‌هایی بود که داشته‌ایم و در عین حال طرفین هنوز اختلاف‌نظر دارند.»

براساس گزارش روزنامه دولتی گلوبال‌تایمز چین، این ارتباطات «براساس برابری و احترام»، شامل جلسات کاری میان بخش‌های دفاعی و «مکانیسم مشاوره امنیت دریایی» دوجانبه خواهد بود.

به گزارش شینهوا، شی به بایدن گفت: «چین برنامه‌ای برای پیشی گرفتن یا کنار زدن ایالات متحده ندارد. به همین ترتیب، ایالات متحده هم نباید برای سرکوب و مهار چین برنامه‌ریزی کند.»

ایالات متحده و چین بر سر تایوان با هم درگیر شده‌اند و یکدیگر را به دامن زدن به تنش در آسیا و اقیانوسیه و فراتر از آن متهم کرده‌اند. روابط بین این کشورها در اوایل سال ۲۰۲۳ زمانی که پنتاگون مدعی شد پکن یک بالون جاسوسی را بر فراز قلمرو آمریکا به پرواز درآورده است، بدتر شد. در همین حال، چین تاکید داشت که این بالون یک بالون هواشناسی است که از مسیرش منحرف شد. طرفین بعدا اتهاماتی مربوط به مانورهای نظامی خطرناک شامل جت‌های جنگنده و کشتی‌های جنگی را مطرح کردند.

درخواست شی برای تقویت هماهنگی آمریکا - چین در مورد مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای

رئیس‌جمهوری چین در نشست با بایدن تاکید کرد، چین و ایالات متحده باید مشترکا مسئولیت قدرت‌های بزرگ را بر عهده بگیرند و هماهنگی را در مورد مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای تقویت کنند.

شی در این نشست گفت: «لازم است مشترکا مسئولیت قدرت‌های بزرگ را بر عهده بگیریم. راه‌حل مشکلاتی که جامعه بشری با آن مواجه است، بدون همکاری بین قدرت‌های بزرگ امکان‌پذیر نیست. چین و آمریکا باید الگو باشند و هماهنگی و همکاری را در مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای تقویت کنند و خدمات عمومی بیشتری را در اختیار جهان قرار دهند. همچنین ابتکاراتی که توسط هر دو کشور ترویج می‌شود، باید به روی یکدیگر باز باشد و این می‌تواند برای ایجاد هم‌افزایی هماهنگ و ترکیب شود.»

رئیس‌جمهوری چین در ادامه صحبت‌هایش گفت: «پکن امیدوار است که ایالات متحده تحریم‌های یک‌جانبه اعمال‌شده علیه چین را لغو کند و برای شرکت‌های چینی، یک محیط تجاری بدون تبعیض فراهم کند. توسعه و رشد چین دارای منطق داخلی است و توسط نیروهای خارجی متوقف نخواهد شد.»

شی در این نشست ابراز امیدواری کرد که «آمریکا نگرانی‌های چین را جدی گرفته و اقداماتی را برای رفع تحریم‌های یک‌جانبه اتخاذ کند تا محیطی عادلانه، منصفانه و بدون تبعیض برای شرکت‌های چینی تضمین شود. ایالات متحده به طور مداوم اقدامات کنترل صادرات و تحریم‌های یک‌جانبه را علیه چین اعمال می‌کند که به طور جدی به منافع پکن آسیب می‌زند. فشار واشنگتن بر حوزه علم و فناوری چین به معنای مهار توسعه باکیفیت چین و محروم کردن مردم چین از حق توسعه است.»

رئیس‌جمهوری چین تاکید کرد: «کشورم هیچ برنامه‌ای برای پیشی گرفتن یا کنار زدن آمریکا ندارد و همچنین نباید آمریکا برای سرکوب یا مهار چین برنامه‌ریزی کند. چین قصد ندارد "مسیر قدیمی غارت استعمار" یا مسیر غلط اصل "یک کشور قوی باید لزوما غاصب باشد" را دنبال کند و ایدئولوژی را صادر نخواهد کرد و نمی‌خواهد درگیر رویارویی ایدئولوژیک با هیچ کشوری شود.»

شی جینپینگ، رئیس‌جمهوری چین همچنین گفت که ایالات متحده باید از اتحاد مجدد مسالمت‌آمیز چین حمایت کند و تسلیح تایوان را متوقف کند.
رئیس‌جمهوری چین گفت: «ایالات متحده باید موضع خود را مبنی بر عدم حمایت از "استقلال تایوان" در اقدامات مشخص بیان کند، تسلیح تایوان را متوقف کرده و از اتحاد مجدد صلح‌آمیز چین حمایت به عمل آورد. چین در نهایت متحد می‌شود؛ اتحاد مجدد اجتناب‌ناپذیر است.»


نظر شما :