چین: بریکس باید رقیب تمام عیار گروه هفت شود
نشریه فایننشال تایمز به نقل از یک مقام چینی نوشت، پکن خواستار گسترش هر چه بیشتر گروه بریکس و تبدیل شدن آن به یک رقیب تمام عیار برای گروه هفت است.
به گزارش ایسنا، نشریه فایننشال تایمز نوشت، پکن قصد دارد به دیگر اعضای گروه بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، آفریقای جنوبی تاکید کند که این گروه را تا حدی که تبدیل به یک رقیب تمام عیار برای گروه هفت شود، گسترش دهند.
این در حالی است که از فردا سه شنبه پایتخت آفریقای جنوبی میزبان اجلاس سران بریکس و همچنان کشورهای دوست با این گروه است و شرکت کنندگان در این اجلاس قرار است درباره بزرگترین توسعه این گروه در عرض بیش از یک دهه گذشته بحث و گفتوگو کنند.
سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی از بیش از ۶۰ تن از سران دولتها و کشورهای جهان برای شرکت در این نشست که تا روز پنجشنبه در شهر ژوهانسبورگ برگزار میشود، دعوت کرده است. چندین مقام آگاه گفتهاند، در جریان نشستهای روز چهارشنبه در شهر ژوهانسبورگ به احتمال زیاد از چند کشور جدید برای پیوستن به این بلوک دعوت خواهد شد.
در آستانه برگزاری این اجلاس، دهلی نو با پکن بر سر چگونگی گسترش این بلوک اختلاف نظر پیدا کرده است. چند منبع مطلع به مواضع هند و چین گفتند، اختلاف نظر بر سر این است که آیا بریکس باید گروهی غیرمتعهد مختص به حمایت از منافع اقتصادی کشورهای در حال توسعه باشد یا یک نیروی سیاسی که به شکل علنی غرب را به چالش بکشد. مقامهای آفریقای جنوبی گفتهاند، ۲۳ کشور علاقمند به پیوستن به این بلوک هستند.
یک مقام چینی که نامش را فاش نکرد، گفت: «در صورتی که بلوک بریکس را به حدی گسترش دهیم که مجموع سهم آن از تولید ناخالص داخلی جهانی مشابه با گروه هفت بشود، صدای دسته جمعی ما در جهان قویتر خواهد شد.»
نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی در ماه جاری میلادی گفت: توسعه دادن بالقوه بریکس به عنوان یک اقدام ضدغربی «شدیدا اشتباه» است.
فایننشال تایمز نوشت، پایتختهای غربی احتمالا اضافه شدن ایران، بلاروس و ونزوئلا به بریکس را اقدامی در راستای پذیرش متحدان روسیه و چین در این گروه میدانند.
آرژانتین، عربستان و اندونزی به دنبال این هستند که بعد از دعوت شدن آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۰ به جمع چهار کشور برزیل، روسیه، هند و چین، در نوبتهای بعدی عضویت در بلوک بریکس قرار بگیرند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه قصد ندارد به شکل حضوری در اجلاس ژوهانسبورگ شرکت کند و حضور او در این اجلاس به صورت غیرحضوری و از طریق ویدیو کنفرانس خواهد بود. علت این موضوع مناقشه بر سر صدور حکم بازداشت بینالمللی است که دیوان کیفری بینالمللی در شهر لاهه هلند برای رئیس جمهور روسیه به اتهامات ادعایی جنایات جنگی در اوکراین صادر کرده است.
وزارت امور خارجه چین اعلام کرد، شی جینپینگ، رئیس جمهور چین امروز دوشنبه برای شرکت در اجلاس بریکس و مذاکرات دیگر با رهبران آفریقایی به شهر ژوهانسبورگ سفر کرده است. رئیس جمهور چین در سال ۲۰۲۳ به غیر از سفر به ژوهانسبورگ تنها یک سفر بینالمللی دیگر را انجام داد که آن هم سفر به روسیه در ماه مارس گذشته بود.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل اخیرا از عضو شدن آرژانتین و ونزوئلا، دو کشور همسایه، به همراه عربستان و امارات متحده عربی به بلوک بریکس حمایت کرد.
یک دیپلمات ارشد در شهر برازیلیا گفت، برزیل خواستار شرایطی صریح برای گسترش بلوک بریکس است. به نوشته فایننشال تایمز، یکی از این شرایط احتمالا پیوستن به بانک توسعه جدید، بانک قرض دهندهای که مقر آن در شهر شانگهای بوده و توسط بریکس تاسیس شد، خواهد بود. عربستان در حال مذاکره برای تبدیل شدن به نهمین عضو این بانک چند جانبه است.
این دیپلمات ادامه داد: «تعیین معیارهایی برای ورود این اعضای جدید اهمیت دارد. بعید است تمامی ۲۳ کشور همزمان عضو بریکس شوند؛ اما باید دلیل تصمیمها را بدانند تا در صورتی که قرار به گسترش بریکس در آینده شد از مسائل اولویت دار مطلع باشند.»
مقامهای دست اندرکار در مذاکرات پیش از این اجلاس گفتهاند، معیارها برای پذیرش اعضای جدید در بریکس باید توسط رهبران این بلوک مورد توافق قرار بگیرند.
آنها تصریح کردند هم اکنون موضوع تشکیل یک ارز مشترک به رغم نارضایتی فزاینده اعضای بریکس از تسلط جهانی دلار آمریکا، در دستور کار این بلوک نیست.
نظر شما :