زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
بامداد چهارشنبه ۲۱ تیر ماه حوالی ساعت یک بالاخره روی باند فرودگاه قرار گرفتیم و پروازی مهم به سوی آفریقا تیکاف کرد و تیم همراه رئیس جمهور تهران را به مقصد نایروبی پایتخت کشور کنیا ترک کرد، سفری که ۶ ساعت روی آسمان بودیم تا به مقصد اولین کشور آفریقایی برسیم.
به گزارش ایسنا، اتفاقات جالب در این سفر از همان هواپیما شروع شد، در نیمه راه بودیم که به حریم هوایی عربستان سعودی رسیدیم و خلبان اعلام کرد که تا دقایقی دیگر از آسمان شهر مدینه عبور خواهیم کرد و حرم پیامبر (ص) در سمت راست هواپیما قرار میگیرد. این خبر فضای داخلی را به شدت معنوی کرد و همه تیم به سمت راست هواپیما آمدند تا حرم مطهر پیامبر اسلام را از آسمان رویت کنند.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
این اتفاق یک حال معنوی بسیار خوبی در هواپیما ایجاد کرد و در روی مانیتور هواپیما هم مشاهده کردیم که در حال عبور از مدینه النبی هستیم به ویژه اینکه میدانستیم همه حاجیان در حال خروج از مکه هستند و موعد حج به پایان رسیده و این زیارت مسجدالنبی از آسمان بسیار گوارا بود.
بالاخره ساعت ۶:۳۰ صبح به وقت محلی به کنیا رسیدیم و این در حالی بود که اختلاف ساعت بین ایران و کنیا حدود نیم ساعت بود و این کشور آفریقایی ۳۰ دقیقه عقب تر از ساعت ایران قرار داشت.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
خط استوا خنکتر از تهران!
به محض ورود هیئت ایرانی به نایروبی وزیر خارجه کنیا به استقبال رئیس جمهوری اسلامی ایران آمد، البته دیدن اولین سکانس و دمای هوا نگاه ما را به خط استوا تغییر داد و در کمال ناباوری متوجه شدیم هوای کنیا بسیار مطبوعتر از دمای بالای تهران است.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
پروتکلهای آجودانی کنیا
وقتی وارد کاخ ریاست جمهوری کنیا شدیم میزبان رسم ویژه خود را اجرا کرد، در حالی که در اکثر کشورها هر دو رئیس جمهور در کنار یکدیگر سان میبینند اما در نایروبی رییس جمهور کشور میزبان در جایگاه خود میایستد و رئیس جمهور مهمان با آجودان مخصوص میدان را سان میبیند و سپس باز میگردد، این روال برای هیات ایرانی هم همینطور اجرا شد.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
بعد از آن هم ۲۱ گلوله توپ به نشانه دوستی در محوطه کاخ ریاست جمهوری کنیا شلیک شد که آنقدر واضح و بلند و نزدیک جایگاه بود که انگار میخواستند کل آفریقاییها را بیدار کنند و خبر ورود هیات ایرانی را بدهند!
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
بعد از مراسم تشریفات جلسه خصوصی دو رئیس جمهور ایران و کنیا برگزار شد که البته زمان آن بیش از زمان اعلامی بود و در این فاصله هم ۵ نفر از وزرای همراه رئیس جمهور با همتایان کنیایی نشست مشترک برگزار کرده و توافقات خود را مرور کردند.
بعد از آن نشست مشترک مطبوعاتی دو رئیس جمهور هم برگزار شد و نکته جالب حضور خبرنگاران و رسانههای محلی، منطقهای و بینالمللی در این نشست بود.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
«گرمای کلمات شما را حس کردم»، این مهم ترین واکنش کلامی و حس ارتباطی رئیس جمهور کنیا به سید ابراهیم رئیسی در همان صبح دیدار اول در آفریقا بود که ویلیام روتو فارغ از کلمات دیپلماتیک سعی داشت صمیمت رئیس جمهور کشورمان را پاسخ بدهد و در همان جا فضای دوستانهای بین دو هیات ایران و کنیا شکل گرفت. این یعنی جلسه بسیار مثبت بوده است. البته رئیس جمهور کنیا نکته قابل تامل دیگری را هم مطرح کرد و گفت که "زنده باد ایران زنده باد کنیا و خداوند یار دو کشور باشد."
خبری از قبیله آدمخوارها نیست!
برخلاف نگاهی که ما به آفریقا داریم به هیچ عنوان اینطور نیست که کشورهای این قاره فقیر باشند یا در فلاکت دست و پا بزنند بلکه این موضوع با واقعیت میدان کاملاً در تضاد است و چنین تصوری برآمده از تصویرسازی رسانههای غربی است تا اجازه ندهند سایر کشورها از این فرصت طلایی در قاره سیاه استفاده کنند. مطمئن باشید در اینجا خبری از قبیله آدمخوارها نیست!
ساخت و سازها و ماشینهای بسیار مدرن و به روز و شادی محسوس مردم و پایتخت کنیا از نکات محسوس این سفر بود که شما را متوجه وارونه نمایی رسانههای غربی از این قاره ثروتمند میکند.
بزرگراه جوانان کنیایی از ایران میگذرد!
کنیا بزرگترین و پیشرفتهترین اقتصاد در شرق و مرکز آفریقا است و قشر متوسط نوظهور این کشور با اشتهای فزایندهای از کالاها و خدمات با ارزش پشتیبانی میکند، ولی با این وجود رئیس جمهور این کشور بر خرید محصولات ایرانی تاکید دارد. به طور مثال در این سفر خانه «نوآوری و فناوری» ایران خیلی به مذاق کنیایی ها خوش آمده بود.
وقتی نشست مطبوعاتی مشترک ویلیام روتو با دکتر رئیسی برگزار شد رئیس جمهور کنیا نکته ای گفت که خیلی قابل تامل بود، او مرکز فناوری ایران در نایروبی را مثل یک بزرگراهی برای رساندن جوانان کنیایی به دانش و تکنولوژی توصیف کرد و این نکته مهم و به جایی آمد. اما این خانه دقیقا کجاست و چه میکند؟
در این مرکز بیش از ۳۵ شرکت دانشبنیان ایرانی محصولات خود را در حوزههای دارویی، تجهیزات پزشکی، کشاورزی، ساختمانی و معماری معرفی و به کنیا صادر کردهاند؛ رئیس جمهور در همان نیمروز اول سفر آفریقا به آنجا رفت و از ۳۵ شرکتی که محصولات خود را در حوزه های مختلف تجاری سازی کرده بودند بازدید کرد.
پهپادهای ایرانی در آفریقا خوار چشم دشمنان ایران
اتفاقا همزمان با بازدید رئیس جمهور از این مرکز «پهپاد کشاورزی چند منظوره پلیکان» و «پهپاد نقشهبرداری درنا» از محصولات شرکتهای دانشبنیان ایرانی برای تجاریسازی و صادرات به کنیا هم پرزنت و معرفی شدند و رئیس جمهور هم در بازدید از خانه «نوآوری و فناوری» ایران در کنیا، آن را به عنوان یکی از مراکز مهم پیشرو در توسعه صادرات محصولات دانشبنیان عنوان کرد.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
نکته جالب دیگر اینکه در جریان این بازدید علمی برخی دانشجویان و جوانان تحصیل کرده کنیایی هم در فضایی صمیمی و دوستانه با رئیس جمهور کشورمان به گپ و گفت پرداختند و فضای دوستانهای با آیتالله رئیسی برقرار کردند.
البته تعاریف ویلیام روتو رئیس جمهور کنیا به موضوع پیشرفت چشمگیرعلمی فناوری ایران محدود نماند و او بر پیشرفت حوزه پزشکی و بهداشتی ایران هم تاکید کرد و گفت که ایران در حوزه بهداشت پیشرفت خوبی داشته وبه همین خاطر یک پیشنهاد عالی داد.
رئیس جمهور کنیا پیشنهاد داد حالا که کنیا تعرفه واردات تجهیزات پزشکی را صفر کرده ایران هم پای کار بیاید چون کنیا "خریدار" محصولات ایرانی در این حوزه است. روتو همچنین در این نشست مشترک با رئیس جمهور کشورمان بر علاقمندی کنیا برای توسعه تعاملات تجاری و سرمایهگذاری در صنعت گردشگردی، شیلات و کشاورزی و تجهیزات پزشکی و دارویی با جمهوری اسلامی ایران هم تاکید کرد.
البته در سفر کنیا یکی از تفاهم نامههای مهم هم مربوط به حوزه واردات گوشت بود که در اینسفر تفاهم شد با ملاحظات سازمان دامپزشکی و با رعایت اصول بهداشتی دام زنده از کنیا وارد کشور شود که این موضوع بر قیمت بازار تاثیر جدی خواهد داشت و احتمالا در کوتاه مدت اثرات ایجابی خود را نشان خواهد داد.
از آفریقای فقیر رسانه تا آفریقای مدرن حقیقی
بخش دیگر سفر کنیا مربوط به حضور در مقبره «جومو کنیاتا» پدر و رهبر استقلال کنیا و به تعبیری شرق آفریقا از استعمار انگلیس بود که سالها در زندان انگلیسی ها بوده و بالاخره توانست کشورش را به استقلال برساند و نام خود را به عنوان اولین رئیس جمهور کنیا ثبت کند. جومو کنیاتا متولد ۱۸۹۱ بود که ۲۲ اوت ۱۹۷۸ درگذشت، پدر استقلال کنیا پس از تحمل ۹ سال زندان با فشار سوسیالیستها بر انگلستان در ۱۹ اوت ۱۹۶۱ آزاد شد.
در مقبره رهبر آزادیبخش کنیا چه گذشت؟
وقتی آیتالله رئیسی به این مقبره رفت، دو بار سرود ملی ایران یک بار در بدو ورود رئیس جمهور و زمان اهدای تاج گل و بار دوم در زمان خروج از این مقبره نواخته شد. همچنین دو کشیش پروتستان و کاتولیک و یک روحانی مسلمان بعنوان نمایندگان مذاهب اکثریت در کنیا برخوردارند، متنی را قرائت و از خدمات جومو کنیاتا رهبر استقلال کنیا صحبت کردند.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
نکته جالب اینکه فضای مقبره رهبر آزادیبخش کنیا در فضایی مابین سنت و مدرنیته و در احاطه برجهای پیشرفته این کشور قرار داشت و این نکته را به ذهن متبادر میکرد که تصویر ارائه شده از آفریقا کاملا مبتنی بر انگارههای برساخته رسانهای است نه حقیقت موجود و چنین تضادی کاملا بر خلاف انتظار بود.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
این یعنی فضای کنیا یک فرصت بسیار عالی برای حضور و فعالیت اقتصادی ایران است چراکه حقیقت و ظرفیت های این کشور بسیار بیشتر از فضای القا شده توسط جریان رسانهای غرب است.
کدام نشست تخصصی پای ثابت سفرهای رئیس جمهور است؟
در اکثر سفرهای خارجی رئیس جمهور یکی از برنامههای ثابت دیدار با تجار و فعالان اقتصادی آن کشور و ایرانیان فعال در آن حوزه است، برنامهای که شاید به خاطر محدودیت زمانی جابجا شود اما هیچگاه لغو نشده است که این نشاندهنده اهمیت این نشست تخصصی بعنوان یکی از ارکان ثابت سفرهاست. در این سفر هم مانند همیشه آنقدر درخواست برای حضور در ایننشست زیاد بوده که رفت و آمد به سختی انجام میشد اما با این وجود تجار از طیف های مختلف حضور داشتند، حتی یکی از تجار بانوی ایرانی بود که از اروپا آمده بود د در کنیا کار میکرد و تاکید داشت حضور رئیس جمهور در اینجا بسیار کارگشا بوده است.
توصیه آیتالله رئیسی به شیعیان کنیا چه بود؟
اما در این سفر یک دیدار خاص دیگر هم اتفاق افتاد و طلاب شیعه از سراسر کنیا با رئیس جمهور در آستانه محرم دیدار کردند؛ رییس جمهور به آنها گفت «بر موضع حق خود مسلط باشید، گرچه اکنون در مناطقی هستید که ممکن است سختی هایی برای تبلیغ داشته باشید؛ اما ثابت قدم باشید و مطمئن باشید کارتان برکت پیدا میکند.» در حال حاضر ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار شیعه در کنیا هستند و تمرکز اصلی آنها در بندر مومباسا دومین شهر پرجمعیت کنیاست که به تعبیری پایتخت اقتصادی کنیا هم هست.
گرم ترین استقبال ها بین ۱۸ سفر خارجی
جزئیات همیشه مهم است، نحوه سان دیدن و گارد تشریفات و خواندن سرود ملی ایران آنقدر با جزئیات و آداب دقیق و مفصل برگزار شد که جای هیچ فضاسازی دیگری باقی نماند و خنده پروپاگاندای پیش از سفر کنیا روی صورت جریانات ضدایرانی ماسید.
زیارت مدینهالنبی در سفر آفریقا!
یعنی نه تنها سفر به کنیا لغو نشد و تشریفات هم ضعیف نبود بلکه به گفته تیم تشریفات ریاستجمهوری یکی از گرم ترین استقبالها بین ۱۸ سفر خارجی رئیس جمهور در کنیا رقم خورد و نشان داد آفریقاییها مردمی بسیار گرم، دوست داشتنی و علاقهمند به کشور عزیزمان ایران و ایرانیها هستند.
نظر شما :