سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی:
خطیب زاده: بهترین روابط را با ترکیه داریم/ سفر اردوغان در موعد مقرر انجام خواهد شد
دیپلماسی ایرانی: سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در ابتدا به روزشماری از تحولات دیپلماسی طی هفته گذشته پرداخت و سپاس به پرسش خبرنگاران پاسخ گفت.
وی در پاسخ به سوال دیپلماسی ایرانی درباره تعویق سفر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به ایران بعد از سفر رئیس جمهوری اسرائیل به این کشور و همچنین سفر اردوغان به عربستان در پایان ماه مبارک رمضان و این که آیا ترکیه از ایران فاصله گرفته است، گفت: روابط ایران و ترکیه روابط دامنه داری است. یکی از امن ترین و با ثبات ترین روابط را با ترکیه داشته ایم و در طول مدت های طولانی روابطمان هیچ گاه روابطی بهتر از روابط ما با کشوری چون ترکیه نبوده است. ما امن ترین و باثبات ترین مرز را در یکصد سال گذشته بین دو کشور تجربه کردیم. سفر آقای اردوغان به ایران نیز در تاریخ مقرر انجام خواهد شد. درباره رژیم صهیونیستی نیز باید نکته ای را بگویم و آن اینکه کشورهایی که اشتباه محاسباتی در ارتباط با رژیم اشغالگر قدس کردند بارها نتیجه آن را دیدند. کشورها همگی می دانند رژیم صهیونیستی در جایی قدم نگذاشته جز اینکه ناامنی و بی ثباتی ایجاد نکرده باشد. رژیم صهیونیستی عامل بی ثباتی و ناامنی در منطقه است و این چیزی است که همیشه تکرار کرده ایم و کشورها را نسبت به این نکته معطوف کرده ایم.
وی در پاسخ به سوالی درباره سدسازی های ترکیه و این که مجلس شورای اسلامی وزیر امور خارجه کشورمان را در این رابطه به مجلس فراخوانده است، گفت: نهادهای تخصصی باید درباره منشاء این ریزگردها صحبت کنند. بعضی نهادها عراق و سوریه، و حتی عربستان و سودان را منشاء این ریزگردها دانسته اند. اگر عراق را منشاء این ریزگردها بدانیم و دلیل آن را سدسازی کشور ترکیه در سرمنشاء دو رود دجله و فرات بدانیم، من بارها گفته ام که باید گفت وگوهای منطقه ای میان کشورهای منطقه با ترکیه در حوزه آب و سدسازی ها صورت بگیرد. اما نکته ای که نباید فراموش کنیم، مشکلات مربوط به حوزه آبریزی در خود عراق است. در دوران حکومت صدام حسین سیاست هایی برای خشکاندن هورها در جنوب عراق اجرا شده که عامل موثر و اصلی در ایجاد ریزدگردها در جنوب این کشور شده که همچنین عاملی مهم در گسترش خشکسالی بوده است. باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد و مشکلات مربوط به آن حل شود تا شاهد کاهش مسائل زیست محیطی این چنینی باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره نامه نمایندگان مجلس به دولت و وضع چند شرط برای قبول توافق گفت: صدای نمایندگان ملت در طول 11 ماه گذشته همواره شنیده شده است. متنی نهایی نشده که بخواهیم درباره آن صحبت کنیم. شروطی که شورای عالی امنیت ملی و نهادهای عالی خطوط قرمز را تعریف کرده اند و تابع نعل به نعل این گفت وگوها را پیش برده ایم و تلاش کرده ایم همه خطوط قرمز را رعایت کنیم. اگر بنا بود خطوط قرمز رد شوند مدت ها قبل توافق حاصل می شد.
وی درباره اظهارات دیروز حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان، که گفته بود اخیرا ایالات متحده زیاده خواهی های تازه ای را مطرح کرده و این مساله باعث توقف در مذاکرات شده است، گفت: ما هنوز به نقطه ای نرسیدیم که درک کنیم ایالات متحده اراده جدی برای بازگشت به برجام دارد یا خیر. امریکایی ها متاسفانه همچنان تلاش دارند نهایت استفاده را از فشار حداکثری ببرند و صرفا وقت ما و کشورهای دیگر را می گیرند بدون این که حرکت رو به جلویی در مذاکرات ایجاد کنند. آن چه برای ما اهمیت دارد لغو تحریم هاست. ایالات متحده سدهایی را وضع کرده که استفاده اقتصادی ایران از برجام به حداقل برسد. ما اینها را به طرف مقابل نقل کرده ایم و ابتکار عمل های خود را نیز در این رابطه انتقال داده ایم و تحت تاثیر جوسازی های رسانه ای قرار نمی گیریم. منافع ملت ایران چراغ راه ماست و آن را پیش می بریم. اگر ایالات متحده اراده جدی نشان دهد که واقعا می خواهد به برجام بازگردد و به دنبال توافق است ما همین فردا آمادگی داریم در وین حاضر شویم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره احتمال سفر یک مقام ارشد منطقه ای به کشورمان برای آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در مقابل آزادی سه زندانی امریکایی نیز گفت: من از این خبر اطلاعی ندارم. دستگاه دیپلماسی در جریان این کار نیست. اما در مورد بدهی کره، این کشور یک بدهی قطعی به ما دارد که بر اساس مراودات اقتصادی بین المللی یک بدهی قطعی است و این بدهی خود را علی رغم وعده ها و رفت و آمدهایی که داشته به ملت ایران پرداخت نکرده است. این یک مساله دو جانبه است و به هیچ موضوع دیگری ربط ندارد.
سعید خطیب زاده در پاسخ به سوال دیگری درباره این که طرف امریکایی می گوید سپاه را از فهرست گروه های تروریستی لغو نمی کند و این مساله چالش اصلی در رسیدن به توافق است، گفت: تمامی اجزا و عناصر فشار حداکثری باید برداشته شود. کسانی که چنین چیزی را وضع کرده اند به این دلیل آنها را وضع کرده اند تا بهره برداری ما از برجام و توافق هسته ای به حداقل برسد. به روشنی بگویم بیش از یک اختلاف میان ما و امریکا برای توافق باقی مانده است. آقای بایدن باید به تاریخ جواب بدهد که چرا دست از فشار حداکثری بر نمی دارد و اصرار دارد همچنان با حفظ این سیاست مذاکره کند و این قدر در به نتیجه رساندن مذاکرات تعلل می کند و رسیدن به این توافق را این قدر کش داده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره توافق کویت و عربستان برای بهره برداری یکجانبه از چاه های نفتی مشترک با ایران نیز گفت: وزارت نفت به عنوان مرجع تخصصی اعلام کرده که این حوزه نفتی حوزه نفتی مشترک است. واقعیت امر این است که میان ما و کویت موضوعاتی وجود دارد که تحدید حدود نشده است که باید انجام شود. ما به وزارت امور خارجه کویت پیام داده ایم که باید این تحدید حدود صورت بگیرد. البته دولت کویت اعلام آمادگی کرده است که در این باره مذاکره کند و ما این را گام مثبتی می دانیم که امیدواریم با انجام گفت وگوها میان کارشناسان دو طرف این موضوع به نیتجه برسد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اوضاع داخلی عراق و این که ایران چه کمکی می تواند به عراق انجام دهد، و همچنین آیا گفت وگوی تلفنی آقای امیرعبداللهیان با فواد حسین وزیر امور خارجه عراق در این مورد یا موضوعات دیگر بوده است، گفت: آقای امیرعبداللهیان از آقای فواد حسین دعوت کرد که به ایران سفر کند، ایشان هم پذیرفت و احتمال دارد آقای فواد حسین تا پایان هفته به تهران بیاید البته هنوز روز دقیق آن مشخص نشده است. ما در امور داخلی عراق دخالت نمی کنیم اما در روان شدن فرایند سیاسی عراق به برادران عراقی کمک می کنیم. این خبر را هم بدهم به زودی آقای آل صادق به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق کار خود را آغاز خواهد کرد.
خطیب زاده درباره مذاکرات ایران و عربستان نیز گفت: هنوز تاریخی برای از سرگیری گفت وگوها تعیین نشده اما امیدواریم به زودی مذاکرات با دستورالعملی مشخص آغاز شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره خودداری شورای امنیت در محکومیت حملات اسرائیل به سوریه نیز گفت: متاسفانه شورای امنیت سازمان ملل در موارد متعدد نشان داده که از متعهد کردن رژیم صهیونیستی ناتوان بوده است. رژیم صهونیستی حملات خود را به کشورهای مستقل انجام می دهد بدون این که پاسخگو باشد یا کشورهای شورای امنیت آن را وادار کنند نسبت به اقداماتش پاسخگو شود. ما این حملات را محکوم می کنیم و معتقدیم این گونه رفتارها مانع توسعه و پیشرفت سوریه می شود.
نظر شما :