مواضعی که غرب را متعجب کرد
هماهنگی های چند جانبه امارات و روسیه
دیپلماسی ایرانی: تماس ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه با ولی عهد ابوظبی تاکید جدیدی بر قدرت هماهنگی دو کشور بود و این هماهنگی به نزدیکی مواضع درخصوص مسائلی محدود نمی شود که در شورای امنیت مطرح میشود بلکه فراتر به مسائل مختلفی از جمله حمایت از توافق اوپک پلاس درباره افزایش تولید نیز کشیده خواهد شد.
ناظران باور دارند که روسیه برای بدست آوردن موضع امارات و عربستان سعودی در ائتلاف اوپک پلاس و بستن راه به روی تلاشهای آمریکا و متحدان اروپاییاش که میخواهند از فرصت جنگ در اوکراین برای نابود کردن این ائتلاف نفتی استفاده کنند، تلاش میکند.
ناظران بعید میدانند فشارهای آمریکا و برخی کشورهای اروپایی بر کشوهای حاشیه خلیج فارس بر ائتلاف اوپک پلاس تاثیر بگذارد. به باور آنها این امر فراتر از همبستگی نمادین با روسیه است و به پافشاری ریاض و ابوبظی بر توافق این ائتلاف مرتبط است زیرا مستقیما این توافق به نفع آنها است و آنها با هیچ گامی که به ضررشان باشد به خاطر واشنگتن یا پاریس ریسک نمیکنند.
تحلیلگران سیاسی اشاره میکنند که ائتلاف مسکو با ابوظبی در اوپک پلاس زمینه را برای روابط مستحکم تر در موضوعات دیگر به ویژه با انتخاب امارات به عنوان عضو شورای امنیت فراهم کرده است. در این راستا آنها به بحث و جدلی اشاره می کنند که در پی رای ممتنع امارات به پیش نویس آمریکا برای محکومیت مداخله روسیه در اوکراین و نیز حمایت روسیه از پیش نویس امارات برای محکومیت حوثیها اشاره میکنند.
تحلیلگران باور دارند هم زمانی این دو موضع گیری صرف نظر از اینکه از پیش هماهنگ شده بود یا خیر نشان میدهد روابط دو جانبه دو کشور از دایره روابط سنتی آنها فراتر رفته و بر بُعد سیاسی و دیپلماتیک دادن به همکاری های اقتصادی و نظامی مبتنی است. این امری است که با آمریکا اتفاق نیفتاد و به شکاف میان آنها و کشورهای حاشیه خلیج فارس منجر شد زیرا این کشور منافع و تعهداتش را مقدم بر منافع شرکایش میداند.
این تحلیلگران پیش بینی میکنند هماهنگی روسیه – امارات در مرحله بعدی در شورای امنیت افزایش یابد اما آنها به این مسئله اشاره میکنند که امارات تلاش خواهد کرد که روابطش متوازن و هم سطح و به نفع تمایل ابوظبی برای ایفای نقشی فعال در احیای میانجیگریها و اصلاح عملکرد این شورا در قبال قضایای منطقهای باشد و در این راه از توسعه روابطش با چین و هند نیز استفاده میکند.
منابع دیپلمایتک عربی گفتند که سفارت امارات در واشنگتن در پی تحولات اخیر به قبلگاه دیدارها و تماسها تبدیل شده است و این مسئله اهمیت عضویت امارات در شورای امنیت را نشان میدهد.
در پاسخ به اتهامات موجه علیه امارات و روسیه درخصوص توافق قبلی درباره نحوه رای دادن در موضوعات اوکراین و حوثیها سخنگوی نمایندگی امارات در سازمان ملل گفت این کشور در دادوستد آراء در شورای امنیت شرکت نمیکند.
امارات که در کنار هند و چین به این پیش نویس رای ممتنع داد می گوید این تصمیمش از این تمایل سرچشمه میگیرد که نمی خواهد هیچ کدم از طرف ها را در این درگیری تایید کند و خواستار راه حل دیپلماتیک است.
منبع: العرب / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :