چگونه بهترین و درخشانترین مغزها کشورشان را ترک می‌کنند

خداحافظی نابغه‌ها با ایران

۲۳ آذر ۱۴۰۰ | ۱۹:۰۰ کد : ۲۰۰۸۳۳۴ اخبار اصلی اخبار داخلی اقتصاد و انرژی
در حالی که بیمارستان‌ها، دانشگاه‌ها و شرکت‌های فناورانه‌ی کشور به دلیل فرار مغزها در تقلا هستند تا جایگاه‌های سطح بالای خود را با نیروی متخصص پر کنند، قاچاقچیان ایرانی دست اندر کار مهاجرت می‌گویند کسب و کارشان همچنان رونق می‌گیرد.
خداحافظی نابغه‌ها با ایران

دیپلماسی ایرانی: مدال‌آوران المپیک، نابغه‌های ریاضیات و متخصصان قلب از جمله استعدادهای درخشانی هستند که در فهرست طویل ایرانی‌هایی قرار دارند که امروزه در رویارویی با تحریم‌های فلج‌کننده، بیکاری گسترده و افت ارزش ریال از کشورشان می‌روند.

در دورهمی‌های خانوادگی و جلسات کاری چندان طول نمی‌کشد که سمت و سوی گفت وگوها به جلای وطن‌ِ استعدادی دیگر کشیده می‌شود. هرچند «فرار مغزها» از ایران مساله‌ای است که پیشینه‌ چندین دهه‌ای دارد، ویژگی تازه‌ این گرایش، شمار چشمگیر کارشناسان متخصصی است که – از مهندس گرفته تا ورزشکار – کشور را ترک می‌کنند.

گویی ایران از هر نبوغ و استعدادی تهی می‌شود. عباس عبدی، یک چهره برجسته اصلاح طلب که تخصصش در نظرسنجی است، در ماه گذشته اعلام کرد که تعداد ایرانیانی که کشور را ترک می‌کنند از سال 2018 سه برابر شده و نزدیک به یک سوم مهارت‌های تخصصی‌ کشور از دست رفته است. مصطفی میرسلیم، نماینده مجلس، اوایل سال جاری هشدار داد که ایران بهترین و درخشانترین استعدادهایش را «به آغوش رقبایش» می‌راند.

برخی از شهروندان ایرانی در گفت وگو با میدل ایست آی، به شرط فاش نشدن نامشان، گفتند که بدترین و ناامید کننده‌ترین احساس این است که آنها حتی فرصت رسیدن به حداقل زندگی‌ دلخواهشان را هم ندارند و جلای وطن امروزه یک ضرورت است.

مسعود، فارغ‌التحصیل یکی از دانشگاه‌های برتر ایران، که اخیرا برای ادامه تحصیل به نروژ مهاجر کرده است به میدل ایست آی گفت: «شرایط در کشور روز به روز بدتر می‌شود. من هنوز هم از دوستانی که تنها چند سال قبل مهاجرت کرده‌اند، عقب هستم.» وی افزود: «ما همواره امیدوار بودیم که آینده کشور بهتر شود اما دیگر جایی برای این امیدواری نیست. به همین دلیل تصمیم گرفتم که برای ایجاد مسیری تازه به سوی آینده‌ام، مهاجرت کنم.»

طبق اخبار و گزارش‌های رسمی، 34 درصد از مدال‌آوران المپیک، 30 درصد از اساتید رشته‌های مهم دانشگاهی مانند مکانیک و علوم کامپیوتری و 3هزار پزشک یا ایران را ترک کرده اند و یا برای این کار آماده می‌شوند. در ماه جاری معاون وزیر بهداشت ایران هشدار داد که بسیاری از استان‌ها حتی یک جراح قلب هم ندارند و کشور از این تخصص تهی می‌شود. رئیس کمیسیون سلامت مجلس ایران نیز، در ماه جاری، در نامه‌ای خطاب به رهبر عالی ایران از او درخواست کرد تا با «تبعات جبران‌ناپذیر» فرار پزشکان مقابله کند. 

علاوه بر خالی شدن بیمارستان‌ها و دانشگاه‌ها، خروج استعدادها باعث شده شرکت‌ها حتی برای پر کردن جایگاه‌های سطح بالای خود در تنگنا قرار بگیرند، چه رسد به گسترش کسب و کارهایشان. یکی از مدیران ارشد یک شرکت تبلیغاتی برجسته در تهران به میدل ایست آی گفت که دو ماه به دنبال یافتن یک برنامه‌نویس ماهر بوده و چون چنین کسی را نیافته، سرانجام ناگزیر برنامه نویسی را استخدام کرده است که سه سال پیش به دلیل نداشتن مهارت از کار اخراج شده بود.

یکی از بنیانگذاران یک استارت‌آپ فناورانه در پایتخت گفت که بخش متبوعش برای رقابت با شرکت‌های خارجی به سختی تقلا می‌کند، چرا که این شرکت‌ها متخصصان ایرانی را با دستمزدهای بالا که به دلار پرداخت می‌شود، جذب می‌کنند. وی گفت: «پس از یک دوره همکاری، این شرکت‌ها متخصصان ایرانی را به مهاجرت و حضور در دفاتر خودشان دعوت می‌کنند که این روند به خروج افراد متخصص از کشور کمک می‌کند.» وی افزود: «متاسفانه، به خاطر شرایط کشور، مهندسان مکانیک و الکترونیک به آسانی از دست ما می‌روند. این روند توان ما برای توسعه را تضعیف کرده است. به نظر می‌رسد ایران از استعدادها تهی می‌شود.»

یک جامعه‌شناس و استاد دانشگاه به میدل ایست آی گفت که ایرانی‌ها حق دارند نگران پیامدهای بلندمدت از دست رفتن نیروی کار مستعد باشند. وی گفت: «وقتی افرادی مانند مریم میرزاخانی، برنده مدال فیلدز، یا متخصصان دیگر جذب سایر کشورها می‌شوند، حتی یکصد چاه نفت هم نمی‌تواند جای آنها را پر کند.» وی در ادامه گفت: «سال‌ها طول می‌کشد تا کشوری چنین افرادی را پرورش دهد. شاید این افراد دیگر در تاریخ یک کشور تکرار نشوند.»

در حالی که بیمارستان‌ها، دانشگاه‌ها و شرکت‌های فناورانه‌ کشور به دلیل فرار مغزها در تقلا هستند تا جایگاه‌های سطح بالای خود را با نیروی متخصص پر کنند، قاچاقچیان ایرانی دست اندر کار مهاجرت می‌گویند کسب و کارشان همچنان رونق می‌گیرد.

مدیر یک شرکت مهاجرتی در تهران که به مهاجرت قانونی ایرانی‌ها کمک می‌کند به میدل ایست آی گفت که شمار مشتریانی که خواهان ترک کشور هستند در چند ماه گذشته، به ویژه پس از انتخاب ابراهیم رئیسی به سمت ریاست جمهوری، افزایش نجومی داشته است. به گفته‌ وی، مقصد اغلب افراد، به ویژه برنامه ‌نویسان کامپیوتری، کاناداست. وی گفت: «اگر کسی ایده‌ای برای استارت‌آپ داشته باشد مقامات کانادایی به او ویزا خواهند داد». بسیاری از پزشکانی که ایران را ترک می‌کنند ترجیح می‌دهند به عمان، امارات و قطر بروند.

برخی از ایرانی‌ها به میدل ایست آی گفتند از آنجا که شرایط اقتصادی در حال وخیم‌تر شدن است، تقلا می‌کنند تا زمانی که هنوز توانایی مالی رفتن را دارند، ایران را ترک کنند.

سعید، مهندس عمران، می‌گوید پس از پیروزی رئیسی، دوستانش از او خواسته‌اند که کشور را ترک کند. او به ترکیه رفت و دریافت که وضعیت در آنجا چندان بهتر از ایران  نیست. وی گفت قصد دارد به زودی راهی اروپا شود. سعید گفت: «من حاضرم در کشورهای دیگر مشغول به کار شوم، اما دیگر در ایران کار نخواهم کرد». وی گفت: «با این افزایش قیمت ها و همچنین نبود احتمال توافق هسته‌ای با غرب، مطمئناً در سال آینده، قیمت ها چندین برابر امروز افزایش می یابد و ترک کشور دشوارتر خواهد شد.»

منبع: میدل ایست آی / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: فرار مغزها ایران مهاجرت مهاجرت از ایران نخبگان فرار نخبگان


( ۳۲ )

نظر شما :

فدوی ۲۳ آذر ۱۴۰۰ | ۱۹:۱۰
یک " چرا " به وسعت ۱،۶۴۸،۱۹۵ کیلومتر مربع . اما بعضیها این را نمی بینند . خوابند ؟ خیر ! چون فرد خواب با یک تلنگر بیدار می شود . خود را به خواب زده اند . برای بیدار شدن در دنیای امروز با تمام مختصات اقتصادی ، فرهنگی ، آموزشی ، نظامی و اجتماعیش ، فردا دیر نیست . فردا کار تمام است .
خسرو ۲۳ آذر ۱۴۰۰ | ۲۰:۱۶
در تمام کشورها بطور طبیعی درصدی از مردم و بخصوص جوانان میل به مهاجرت و تجربه شرایط جدید را دارند اگر وطن جذابیت لازم را داشته باشد بعد از مدتی دوباره میل به برگشت خواهند داشت ولی وقتی تعداد متقاضیان مهاجرت ده برابر درصد معمول باشد یعنی نیاز به تحقیق واقعی برای روشن شدن دلایل میل شدید به مهاجرت وجود دارد که اساس دلایل ، کاهش معیارهای جذابیت های انسانی و اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و...است برخی حکومتها در باطن از مهاجرت نخبه ها رصایتمندی دارند چون نخبه ها را موی دماغ میبینند که بنظر میرسد حکومت ایران چنین نیست ولی درگیر کهکشان مشکل هاست که امید است با اتحاد و انطباق دولت با مردم حل شود
اشکان ۲۳ آذر ۱۴۰۰ | ۲۱:۵۲
فرار مغزها براستی یک نکته انحرافی و کوته فهمانه ایست که به ما یاد داده اند مغزی که اینجا تباه میشود و برود جای دیگر شکوفا شود اعتلای مغزهاست و اگر در جایی که امکان پیشرفت نیست بماند تباهی مغزهاست و خیانت به این نعمت و امانت الهی است واقعا اگر دکتر اوغور شاهین ترکیه بود میتوانست واکسن فایزر بسازد چرا واقعا بیشتر از پنج هزار پرستار از کشور کوچیده اند؟سالهاست که میگویند پرستار کم داریم و جذب میکنیم و پرستاران (یکی خود من) دلخوش میشویم اما میبینیم که تنها 10 نفر با پارتی بازی جذب میشوند ان هم در برابر 15 نفر بازنشسته شده و چرا قهرمانان مدال اور ما برای نان شب خوردن روبه دستفروشی و کارگری در ساختمان و مزارع میکنند؟تو خود حدیث مفصلبخوان از این مجمل
احمد محمود ۲۳ آذر ۱۴۰۰ | ۲۲:۳۴
بگذارید این مغزهای پلشت غرب دوست بروند خوش به حال باغی که روباه از اون قهر کند مملکت مال خودمون بشه بی سر خر.
ابراهیم قدیمی ۲۴ آذر ۱۴۰۰ | ۱۵:۱۸
انسان متحرک است۔قفل شده به جغرافیای خاصی نیست۔ ار امریکا والمان وانگلیس وژاپن وچین وروسیه وهند و۔۔۔۔۔۔ انسانها مهاجرت میگنند۔ایران چیزی که کم ندارد نیروی انسانی است۔هر کسی با امکانات خود فاتح میشود۔المان هم اکنون تشنه مهاجر است۔انگلستان سال ۱۹۴۰ چهل وهشت میلیون بود اکنکن هفتاد میلیون است۔ایران ان سال حدود ۱۳ مبلیون بود اکنون ۸۵ میلیون است۔انها نمی گویند ما پیر شده ایم۔
ابراهیم قدیمی ۲۴ آذر ۱۴۰۰ | ۱۵:۲۵
اجازه ندهید سرمایه ها برود که حاصل نیروی کار جمعی وثروت ملی است۔نبوغ و توائائی های هرکس متعلق به خودش است۔
ابراهیم قدیمی ۲۴ آذر ۱۴۰۰ | ۱۷:۴۳
بیاد این حکایت گلستان شیخ سعدی افتادم ‌که اینگونه شروع میشود۔ مشت زنی را حکایت کنند که از دهر مخالف بفغان امده وحلق فراخ از دست تنگ بجان رسیده شگابت پیش پدر برد واجارت خواست که عزم سفر دارم مگر بقوت بازو دامن کامی فرا بچنگ ارم که بزرگان گفته اند۔فضل وهنر ضایع است تا ننمایند عود بر اتش نهند مشک بسایند و۔۔۔۔۔ااباقی خودتان دجوع کنیو
کامران ۲۴ آذر ۱۴۰۰ | ۱۸:۲۴
جناب قدیمی اتفاقا نیروی انسانی خود نوعی سرمایه و سرمایه گذاری است ، برای یک پزشک یا مهندس و… صدها میلیون تومان هزینه شده است . در مورد دانشمندان و نخبگان این ارقام غیر قابل محاسبه است . و از همین ثروت ملی برای پرورش انها هزینه شده است.
محمد حسین ۰۱ دی ۱۴۰۰ | ۰۹:۴۲
در پاسخ به آنکه در متنی کوتاه نوشته:«بگذارید این مغزهای پلشت غرب دوست بروند خوش به حال باغی که روباه از اون قهر کند مملکت مال خودمون بشه بی سر خر.» این نکته را باید گفت که از فحوای واکنش شما و آنانی که چون شما می پندارند می شود دانست که درک و دریافت درستی از آنچه رخ می دهد ندارید! در همین متن اشاره می شود که کمبود نیروی کاردان و کارآمد سبب دردسر صاحبان کسب و کارهای فنی و نیازمند به دانش و مهارت شده است! خدا می داند چقدر امثال شما خطرناک و مضر هستید! مملکت بی سرخر شد آنگونه که شما می پندارید آنگاه کارهای مملکت با کی باید پیش برود؟! با شمای نوعی که کارادانی کارایی نداری و یا از کاردانی و کارایی اندکی برخورداری؟!