وزیر خارجه جدید انگلیس با امیرعبداللهیان در نیویورک دیدار می‌کند

۲۹ شهریور ۱۴۰۰ | ۱۳:۲۸ کد : ۲۰۰۶۲۰۳ سرخط اخبار

طبق اعلام دولت انگلیس، «لیز تراس» امروز دوشنبه با «حسین امیرعبداللهیان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک دیدار و در خصوص برخی موضوعات از جمله برجام گفت‌وگو خواهد کرد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، بنابر اعلام دولت انگلیس، «لیز تراس» وزیر خارجه جدید این کشور امروز (دوشنبه ۲۰ سپتامبر) با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک دیدار خواهد کرد. 

طبق اعلامیه دولت انگلیس که در پایگاه اینترنتی آن منتشر شده، تراس در این دیدار در خصوص «پرونده‌های کنسولی» از جمله آنچه بازداشت خودسرانه «نازنین زاغری راتکلیف» (که به علت جاسوسی برای سازمان اطلاعات انگلیس در ایران مجرم شناخته شده) با امیرعبداللهیان گفت‌وگو خواهد کرد و خواستار آزادی وی و سایر اتباع بریتانیایی بازداشتی در ایران خواهد شد. 

بر اساس این اعلامیه، وی همچنین از ایران خواهد خواست به میز مذاکره توافق هسته‌ای (احیای برجام) پیش از آن که دیر شود، بازگردد. 

طبق اعلام دولت انگلیس، در این ملاقات که در اولین هفته انتصاب تراس در سمت وزیر خارجه انگلیس انجام می‌شود، وی قصد دارد بگوید که تنظیم مجدد روابط دوجانبه بین دو کشور باید منفعت مشترکی باشد، اما به ادعای لندن، «تداوم عدم رعایت تعهدات هسته‌ای ایران و تشدید برنامه هسته‌ای آن مانع پیشرفت‌های مهم می‌شود.»

کشورهای اروپایی عضو برجام در حالی مدعی درخواست برای احیای این توافق هستند و پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران را مانع تنظیم مجدد روابط می‌دانند که تاکنون اقدام عملی در انجام تعهداتشان ذیل این توافق انجام نداده‌اند.

به رغم بدعهدی کشورهای غربی در عمل به تعهداتشان ذیل برجام، آلمان، انگلیس و فرانسه طی ماه‌های اخیر بارها از ایران خواسته‌اند به میز مذاکرات وین بازگردد.

 بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از توافق برجام در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷، سه کشور اروپایی عضو این توافق از این اقدام دولت دونالد ترامپ انتقاد کردند و ضمن اعلام پایبندی به برجام، به ایران متعهد شدند که مزایای اقتصادی وعده داده شده در این توافق را جبران می‌کنند. به رغم این وعده‌ها، سه کشور اروپایی به رغم اعلام مواضع کلامی درباره تعهد به برجام و حتی راه اندازی کارزار تبلیغاتی درباره مکانیسم موسوم به «اینستکس»، هیچ اقدام عملی برای جبران خروج غیرقانونی آمریکا از برجام نکردند.

جمهوری اسلامی ایران به دنبال این اقدامات، در شش گام و طبق بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، در شش گام تعهدات هسته‌ای خود مندرج در این توافق را کاهش داد و بارها اعلام کرده در صورت بازگشت طرف‌های غربی به تعدات برجامی خودشان، ایران هم اقدامات جبرانی خود را به روند قبل برخواهد گرداند.

به دنبال پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و جایگزینی او به جای دونالد ترامپ، او و اعضای ارشد دولتش بارها از آمادگی برای بازگشت به برجام خبر دادند و به همین دلیل، در وین شش دور مذاکرات غیر مستقیم و با میانجیگری طرف‌های برجامی با ایران و آمریکا در خصوص بازگشت به برجام انجام شد.

به رغم اعلام حصول پیشرفت‌ در مذاکرات وین برای بازگشت دوباره آمریکا به برجام و کاهش اقدامات جبرانی ایران، برخی موضوعات از قبیل اصرار نمایندگان دولت بایدن بر مواضع ضد ایرانی دولت ترامپ باعث شده که مذاکرات به جایی نرسد.

یکی از زمینه‌های اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریم‌هایی است که دولت دونالد ترامپ بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمی‌تواند درباره عدم خروج دوباره دولت‌های بعدی آمریکا از برجام بدهد.

مضاف بر این، مقام‌های دولت آمریکا پیش از این تصریح کرده‌اند که قصد دارند از ورود به برجام به عنوان «سکویی» جهت پرداختن به سایر اختلافات از جمله مسائل موشکی و منطقه‌ای استفاده کنند.

جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.


نظر شما :