برجام کهنه قابل احیا نیست
آیا برجام به روزهای پایانی حیات خود نزدیک میشود؟ امیدی به احیای توافقی که سال 1394 بین ایران و کشورهای 1+5 به دست آمد، وجود دارد یا باید از این توافق دست شست و به فکر جایگزینی بود؟
آیا برجام به روزهای پایانی حیات خود نزدیک میشود؟ امیدی به احیای توافقی که سال 1394 بین ایران و کشورهای 1+5 به دست آمد، وجود دارد یا باید از این توافق دست شست و به فکر جایگزینی بود؟ تا به اینجای تقویم تاریخ، ایران و ایالات متحده آمریکا در دو سر متضاد طیف ایستادهاند و این برجام را هر روز بیشتر به سمت نابودی پیش میبرد. آمریکا با تغییر دولت، در قبال برجام رویکرد جدیدی در پیش گرفته ولی رویکردی که به نفع ایران نیست. آنها معتقدند شرایط تغییر کرده و برجام دیگر توافق خوبی نیست؛ اما ایران معتقد است به تعهدات پایبند بوده و عدم پایبندیاش در واکنش به خروج آمریکا بوده، پس بازگشت در مقابل بازگشت معنی مییابد. این موضوعات را در میزگردی در دفتر روزنامه «شرق» با سه کارشناس روابط بینالملل به بحث گذاشتیم. دکتر ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران، جاوید قرباناوغلی، دیپلمات و سفیر سابق ایران در آفریقای جنوبی و کوروش احمدی، کارشناس روابط بینالملل و دیپلماتی که سالها در دفتر ایران در سازمان ملل در نیویورک مشغول به کار بوده، میهمان این میزگرد بودند. دکتر متقی به دلیل همزمانی با کلاس دانشگاه، از اواسط میزگرد امکان ادامه همراهی با جلسه را نداشتند. دکتر متقی اعتقاد دارد مذاکره مجدد اجتنابناپذیر است ولی بهتر است در حوزههای دیگر وارد مذاکره نشویم. کوروش احمدی معتقد است وضعیتی که در آن قرار داریم مشابه نوعی تعلیق است و نیازمند مصالحه و اینکه دو طرف باید یک گام عقبنشینی کنند. جاوید قرباناوغلی نیز معتقد است که مسئولان اگر هر کدام از دو گزینه مذاکره یا مقاومت را انتخاب کنند، باید به مردم شفاف بگویند و با زمانبندی درستی و با عدالت از مردم بخواهند در مقابل شرایط موجود مقاومت به خرج دهند. متن کامل این میزگرد را میتوانید در ادامه بخوانید.
نگاه عمومی این بود که با شروع به کار آقای بایدن، دولت آمریکا به برجام بازمیگردد؛ اما یک ماهونیم از شروع دولت بایدن گذشته ولی هنوز تغییری در وضعیت برجام احساس نمیشود و حتی ظاهرا وضعیت پیچیده شده است. تحلیل شما از وضعیت کنونی چیست؟
متقی: خوشحالم که خدمت شما و دوستان قدیمی هستم. همچنین خوشحالم که یکی از موضوعات راهبردی امنیت ملی کشور را بررسی میکنید. اعتقاد من این است که مشکل عمده سیاست و جامعه ما، سیاست خارجی و روابط فردیمان این است که خیلی صورتمسئله را درک نمیکنیم و اگر صورتمسئله را درک کنیم مطمئنا جامعه افراد و عقلانیت جمعی دارد که بتواند راهحل پیدا کند. مسئله برجام بخشی از رفتار سیاسی ایران و نظام بینالملل است. مشکل اول ما این است که تحلیلمان نسبت به سیاست بینالملل بر اساس قالبهای منشوری ملل متحد است؛ یعنی مطابق نگاه ساختاری سیاست بینالملل که معطوف به امنیتسازی است، نیست. در نتیجه احساس میکنیم ساختار، منفعل یا بیتفاوت است و احساس بعدیمان این است که بازیای که میکنیم برد-برد است. دیپلماسی یکی از ابزارهای اصلی سیاست خارجی است اما موضوع اصلی سیاست خارجی مسئله منافع ملی است، آنهم در ساختار نظام بینالملل که ماهیت تهاجمی دارد. اگر جان مرشایمر [دانشمند آمریکایی علوم سیاسی و بنیانگذار نظریه رئالیسم تهاجمی] میگوید سیاست خارجی قدرتهای بزرگ تهاجمی است و اگر تهاجمی نباشد تراژدی سیاست را برای آنها پیشبینی میکند، پس به این معناست که رسانه، ادبیات، اتاق فکر، فضای روشنفکری و حوزه تصمیمگیری سیاست خارجی آنها هم در قالب کنترل محیط پیرامونی قرار دارد. ما یک کشور انقلابی هستیم با قدرت نامتقارن. قدرت نامتقارن را در کجا میتوان فهمید؟ در تمدید وضعیت اضطراری جو بایدن که هفته قبل مطرح کرد. اولینبار است که در بحثهای رؤسای جمهور آمریکا و مقامات تصمیمگیرنده آمریکا، به مسئله قدرت نامتقارن ایران به عنوان موضوع بنیادین نگاه میکنند. نکته دوم ذات آمریکاست. آقای دکتر احمدی سالها در آمریکا مأموریت داشتهاند. دیپلماتهای آمریکایی ممکن است روابط فردیشان را داشته باشند، نگاهشان دوستانه باشد، نسکافه خوب هم در دیدار به فرد بدهند اما بههیچوجه دستور کار راهبردی دولتشان را که معادله قدرتشان است، فراموش نمیکنند. بنابراین این ذهنیت که ما با بایدن دوست هستیم و با وزرای خارجه آمریکا حشر و نشر داریم، نگاهی تقلیلگرایانه است. اینکه برجام به این شکل تصویب شد
بر اساس نگاه تقلیلگرایانه دولت و وزارت امور خارجه بود. احساس میکردند ما بازیگر برابر هستیم، در آمریکا زندگی و کار کردهایم، الگوی کنش آمریکاییها در فضای اجتماعی خیلی صمیمانه و روراست است، پس در حوزه سیاست و امنیت بینالملل هم چنین وضعیتی وجود دارد. به همین دلیل است که در وضعیت اعتماد نادرست قرار گرفتیم. من به شما 10 کتاب روابط بینالملل را که به فارسی ترجمه شده میدهم، ببینید در کدامیک از این کتابها کسی درباره اعتماد صحبت کرده است.
نظر شما :