مستند هتل کوبورگ از تخریب برجام تا تحقیر دولت
انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیک است و بار دیگر صدا و سیما تمام قد و بدون روتوش در اختیار جریان اصولگرا قرار گرفته. شب گذشته همزمان با سفر مدیرکل آژانس انرژی اتمی به تهران، مستند هتل کوبورگ از صدا و سیما پخش شد که بی پرده درباره اهداف انتخاباتی مذاکره یا عدم مذاکره حرف زده است و به شدت دولت و برجام را تخریب کرد.
به گزارش رویداد۲۴ شب گذشته مستندی ۵۶ دقیقهای از صدا و سیما پخش شد. مستند هتل کوبورگ اشاره به هتل محل مذاکرات هستهای ایران و غرب در وین دارد. بخش اعظم مذاکرات هستهای در این هتل انجام شده و امروز در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، بار دیگر به عنوان نمادی از هرگونه مذاکره که بتواند معادلات را به نفع یک جریان تمام کند، اهمیت پیدا کرده.
این فیلم که از شبکه مستند سیما پخش شده چندین ادعا را به نحوی کنار هم قرار داده که به یک نتیجه برسد: هرگونه مذاکره قبل از انتخابات، به منزله پیروزی طرف مذاکره کننده است و از این رو باید متوقف شود.
آنچه اهمیت این مستند را دو چندان میکند ادبیات آن است. بخشهای کلیدی این مستند در ماههای اخیر به صورت پراکنده از زبان یک جریان خاص بارها شنیده شده و از این رو شائبه سفارشی و انتخاباتی بودن «هتل کوبورگ» جای تامل دارد.
ادعا علیه خاتمی، از اقدام علیه حزبالله تا همکاری با آمریکا
به گزارش رویداد۲۴ در بخش اول مستند روایتی از به اصطلاح کوتاه آمدنهای دولت خاتمی در چند برهه در برابر آمریکا مطرح شده است. به ادعای سازندگان این مستند، همکاریهای دولت خاتمی با آمریکا برای نابودی طالبان و بعدها برای سرنگونی صدام در نهایت نتیجهای جز قرار گرفتن نام ایران در فهرست کشورهای محور شرارت آمریکا نداشته است.
در ادامه به نامهای از سوی دولت خاتمی تحت عنوان نقشه راه به آمریکا اشاره شده و گفته شده در این نامه ایران به آمریکا وعده داده در ازای لغو تحریمها دست از حمایت حزبالله بردارد.
بحث ارسال نامه دولت خاتمی در سالهای گذشته بارها از سوی چهرههای اصولگرا مطرح شده است. به گفته آنها سابقه ارسال این نامه به سال ۱۳۸۲ باز میگردد و دولت خاتمی در نامهای با عنوان «نقشه راه» برای ایجاد رابطه بین ایران و آمریکا، پیشنهاد تبدیل حزبالله لبنان به یک حزب سیاسی را مطرح کرده بود.
اما جالب اینجاست که این ادعا بار دیگر در ماههای اخیر توسط یک جریان خاص برجسته شده است. اوایل سال ۱۳۹۹ علی باقری معاون امور بین الملل قوه قضاییه در یک برنامه تلویزیونی به نامهای تحت عنوان «نقشه راه» اشاره کرده بود. ادعای باقری با واکنش کمال خرازی وزیر خارجه وقت ایران مواجه شد.
خرازی در اطلاعیهای که روز سهشنبه ششم خرداد خبرگزاری ایرنا منتشر کرد، گفت این مطالب «بیاساس است» و علی باقری نباید اظهاراتش مستند به «شایعات و ادعاهای بیگانگان» باشد.
علی باقری کنی فرزند محمدباقر باقری کنی و برادر همسر هدی خامنهای فرزند آیت الله خامنه ایست. او در دوران دبیری سعید جلیلی در شورای عللی امنیت ملی، معاونت بین الملل این شورا را برعهده داشت و گزینه وزارت خارجه در کابینه انتخابی سعید جلیلی است.
ادعای لیبی شدن ایران در مستند هتل کوبرگ
یکی دیگر از موارد مطرح شده در مستند هتل کوبورگ حمله به ادعای مذاکره کنندگان هستهای در ادوار مختلف درباره احتمال حمله آمریکا به ایران در صورت عدم دستیابی به یک توافق با غرب است. اما همزمان همین مستند بر یک ادعا پافشاری میکند: ادعای لیبی شدن ایران.
جریان پشت پرده مستند هتل کوبورگ مدعی است که قذافی از سرنوشت صدام ترسیده بود و برای همین با آمریکا وارد مذاکره شد، ان پی تی را قبول کرد، تاسیسات هسته ای این کشور را تعطیل کرد و تجهیزاتش را به آمریکا فرستاد، اما در نهایت آمریکا به اتهام حمایت قذافی از تروریسم به او حمله کرد؛ در شرایطی که دیگر هیچ نیرویی برای دفاع نداشت.
برخلاف لیبی که برای عادی سازی روابط با غرب تمامی سانتریفوژهای خود را تحویل داد، مذاکره ایران با آمریکا تنها در راستای احقاق حقوق هستهای کشور و حل و فصل این مسأله بوده و این هیچگاه به معنای پذیرش سیاستهای استکباری و سلطه جویانه این کشور و ایجاد رابطه با این کشور نبوده است. ایران ذیل برجام بر حقوق هستهای خود تاکید کرد و حتی تحت کنترل آژانس مجاز به فروش سوخت هستهای و تجهیزات غنی سازی بود.
از این رو ادعای لیبی شدن ایران در همین ابتدا نقض شده چرا که در نتیجه مذاکرات قبلی عملا تیم مذاکره کننده ایرانی نشان داده اند که زیربار همه درخواستهای طرف مقابلشان نمیروند.
تخریب و شوق همزمان مذاکره با آمریکا
در این مستند یک ادعای مهم مطرح شده و آن اینکه پیوستن داوطلبانه ایران به ان پی تی در واقع اقدام شتابزدهای با اهداف انتخاباتی نشان داده شده است.
به گزارش رویداد۲۴ سازندگان «هتل کوبورگ» مدعی شدهاند ایران داوطلبانه ان پی تی را بعد از نشست با سه کشور اروپایی در سعد آباد پذیرفت، اما کمی بعد متوجه شد که رکب خورده و البرادعی مدیرکل وقت آژانس علی رغم وعدهای که به ایران داده، تعلیق برنامه هستهای ایران را جور دیگری مطرح کرده است.
این مستند مدعی است که پیوستن ایران به ان پی تی در نتیجه نگرانی اصطلاح طلبان از باخت در انتخابات دولت ایران بوده همین مساله آنها را به سمت تعامل با غرب برده چرا که «آنها میگفتند هر توافقی بهتر از عدم توافق است... و تنگنای باخت باعث شد ایران سراغ البرادعی برود که رسما به ایران دروغ گفته بود.»
تخریب حریف انتخاباتی در مستند هتل کوبورگ
در بخشی از این مستند فیلمی از صحبتهای محمدجواد ظریف نماینده وقت ایران در سازمان ملل با البرادعی منتشر شده که میگوید جناح مقابل ما در ایران از شکست ما در ایران بهره میبرند آنها اگر قدرت بگیرند تمایلی به مذاکره ندارند و آدمهای بانفوذی هم هستند.
سازندگان این مستند بی پرده یکی از کاندیداهای بالقوه ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را مورد خطاب قرار داده و مدعی شدهاند که ظریف پیشتر نیز از مذاکره به عنوان ابزاری برای پیروزی در انتخابات استفاده کرده. این یعنی این بار نیز اگر مذاکرهای قبل از انتخابات صورت بگیرد در واقع با همان هدف پیشین است.
این بخش از مستند در واقع حامل پیام کلیدی جریان پشت پرده ساخت و انتشار این فیلم است. در ادامه گفته شده که جک استراو وزیرخارجه وقت انگلیس به کالین پاول همتای آمریکایی خود التماس کرده که به دولت خاتمی یک امتیاز بدهند. پاول هم راضی شده، اما جان بولتون در نقش پلیس بد وارد شده و کار را خراب کرده است.
جای خالی سعید جلیلی در مستند هتل کوبورگ
به گزارش رویداد۲۴در ادامه، مستند در بخش کوتاهی به ریاست جمهوری احمدی نژاد پرداخته، اما نکته مهمی در آن بازگو شده است. اینکه احمدینژاد در پاسخ به پیام محرمانه بوش به ایران که گفته بود «اگر به قدرتنمایی منطقه ادامه دهید حمله میکنیم» درخواست مذاکره مستقیم با آمریکا را طرح کرده و به صورت علنی به دولت آمریکا گفته «تشریف بیاورید لندن یک فنجان چای ایرانی بنوشید و صحبت کنیم.»
این مستند صراحتا میگوید دولت احمدی نژاد میخواست با آمریکا مذاکره کند. علی لاریجانی رییس وقت شورای امنیت بعد از حمله حزبالله به اسرائیل که به ادعای مستند، دست ایران به واسطه پیروزیهای حزبالله پر بود، آماده مذاکره میشود، اما احمدی نژاد لاریجانی را برکنار و سعید جلیلی را جایگزین میکند.
جالب اینجاست که مستند هیچ اشارهای به مذاکرات جلیلی با غرب و شکستهای پی در پی او در مذاکره نکرده است.
نقش اصلاحطلبان در شکست تلاش اصولگرایان برای مذاکره با آمریکا!
در ادامه نکته مهم دیگری عنوان شده است. مستند میگوید: بعد از انتخاب اوباما به عنوان رییس جمهور آمریکا و نامه معروف او به رهبری در مورد قبول فتوای تحریم بمب هستهای، در واقع زمینه برای مذاکره فراهم شده بوده، اما انتخابات ۸۸ و حوادث بعد از آن معادلات را تغییر داده است.
به ادعای سازندگان این مستند، موضع ایران بعد از حوادث ۸۸ در مذاکره ضعیف میشود. معماران این طرح سنگین علیه ایران سر کار برمیگردند و تحریمها تا سال ۹۲ شدیدتر میشود.
به گزارش رویداد۲۴این ادعا از این جهت جالب توجه است که در طول دوره دوم ریاست جمهوری احمدی نژاد، هیچ نشانهای از تمایل ایران به مذاکره دیده نمیشد، اما روزهای پایانی دولت او به نظر میرسید این رویکرد دچار تغییر شده و از همان زمان هم مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا در مسقط در غیاب دولت احمدی نژاد و با حضور نمایندههایی که بعدا در دولت روحانی به عنوان سرتیم مذاکره کنندگان هستهای ایران به کارشان ادامه دادند آغاز شد.
این ادعا که احمدی نژاد از همان دور اول قصد مذاکره داشته، اما شرایطی که در واقع اصطلاح طلبان با اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در کشور به وجود آورند مانع این تصمیم شده کمی عجیب به نظر میرسد. عجیبتر زمانی است که میدانیم آغاز مذاکره با آمریکا در واقع از اراده دولت وقت خارج بوده است.
سازندگان مستند که به نظر میرسد به یک جریان خاص تعلق دارند روایتی که چندین ماه است از زبان عواملشان بارها بازگو شده را در این مستند تکرار کردهاند. مستند میگوید مصاحبه حسن روحانی سه ماه بعد از انتخابات در واقع دست ایران را در مذاکره خالی میگذارد. در مصاحبه مد نظر آنها حسن روحانی میگوید کشور از لحاظ کالاهای اساسی از جمله گندم دچار مشکل است.
چندی پیش مشابه همین ادعا از تریبون روزنامه کیهان نیز مطرح شده بود. حسین شریعتمداری در سرمقالهای در کیهان گفته بود: سرقفلی ادعای «خزانه خالی است»، به آقای روحانی و سخنانش در دانشگاه تهران در آذر ۹۲ میرسد! آن روز هم این سخن خلاف واقع، گرا به دشمن و مغلوبه کردن مذاکرات هستهای پیش از آغاز آن بود!
روایت ضد و نقیض و انتخاباتی این مستند زمانی عیان میشود که میبینید همزمان با حمایت از مذاکره با آمریکا سعی در تخطئه هرگونه مذاکره را دارد. سازندگان این مستند آشکارا میگویند: یا ما مذاکره کنندهایم یا مذاکره کنندگان خائنند.
نظر شما :