علی مطهری: ایران مایل به مذاکره با عربستان است/ احتمال بازگشت آمریکا به برجام وجود دارد

۲۴ مهر ۱۳۹۸ | ۰۹:۱۲ کد : ۱۹۸۶۸۹۷ سرخط اخبار

علی مطهری می‌گوید: اگر رابطه ایران و عربستان بهبود پیدا کند در حل مشکل ایران و آمریکا هم اثرگذار خواهد بود. حتی این شرایط می‌تواند به‌گونه‌ای رقم بخورد که در آینده شاهد این باشیم که آمریکا با وجود رییس‌جمهوری مثل ترامپ به برجام برگردد.

رویداد۲۴ محمد آیتی: در هفته‌های گذشته رفت‌وآمدهای مقامات سیاسی کشورهای مختلف به ایران افزایش داشته است؛ سفرهایی که گفته می‌شود با هدف میانجی‌گری میان ایران و آمریکا یا عربستان و امارات بوده است.

عمران خان نخست وزیر پاکستان آخرین چهره‌ای بود که در سفرش به ایران از درخواست ترامپ برای میانجی‌گیری ایران و آمریکا خبر داد. خبرهای تایید نشده‌ای از سفر طحنون بن زائد مشاور امنیت ملی امارات و برادر ولیعهد امارات به ایران نیز منتشر شد.

میدل ایست آی نیز در گزارشی خبر داده ماموریت محرمانه طحنون در حالی بانجام شد که کانال‌های ارتباطی مخفی بین ایران و عربستان نیز شکل گرفته است و از سوی دیگر مقامات عربستان سعودی از عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق خواسته‌اند که پیام‌هایی را به تهران برساند.

امانوئل مکرون رییس‌جمهور فرانسه نیز از مدت‌ها پیش در تلاش بود نقش واسطه دیدار روحانی و ترامپ را ایفا کند و بر همین مبنا سعی در پی راهی است تا روابط ایران و آمریکا را به دوران توافق برجام برگرداند.

شینزو آبه نخست وزیر ژاپن نیز تلاش بسیاری کرد تا بتواند روزنه‌ای برای تغییر روابط ایران و آمریکا ایجاد کند. او حتی با رهبر ایران دیدار کرد اما در شرایط کنونی مقامات ایرانی مذاکره را عملی بی فایده می‌دانند. آن‌ها معتقدند ابتدا باید تحریم‌ها برداشته شود سپس دو طرف پای میز مذاکره بنشینند. به همی دلیل تا کنون نتیجه مستقیم هیچکدام از میانجی‌گری مشخص نشده است؛ نه تغییری در روابط ایران و عربستان ایجاد شده، نه روابط ایران و امارات گرم‌تر شده و نه ایران و آمریکا برای بار دیگر پشت میز مذاکره نشسته‌اند. 

بیشتر بخوانید: سفر محرمانه برادر بن زائد به تهران/ امارات به ایران نزدیک می‌شود؟

علی مطهری نماینده تهران در مجلس دهم به رویداد۲۴ می‌گوید: من اقدامات کشورهای واسطه‌گر را خوب و مثبت ارزیابی می‌کنم و به‌نظر می‌رسد این کشورها در حال عمل به وظایف خود هستند، زیرا منافع این کشورها هم در این موضوع مستتر شده است. به طور مثال اگر می‌بینیم که عمران خان نخست وزیر پاکستان تلاش‌هایی را برای بهبود رابطه تهران – ریاض انجام می‌دهد به‌خاطر امنیت کشور خودش است چون درگیری ایران و عربستان احتمالاً آسیب و خطراتی را هم برای پاکستان داشته باشد.

نایب رییس پیشین مجلس می‌گوید: شینزو آبه هم که به تهران آمد و خواست نقش میانجی‌گر را بین ایران و آمریکا بازی کند، به‌خاطر احتیاج کشورش به نفت ایران بود و از طرفی نگرانی‌هایی در رابطه با بحران در خلیج فارس داشت. در کل کشورهای میانجی‌گر ضمن حسن نیتی که دارند و می‌خواهند در صلح بین کشورها نفشی را ایفا کنند به منافع کشورشان هم توجه دارند.

او افزود: احتمال اینکه این جلسات و مذاکرات به نتیجه برسد، هست، زیرا هم عربستانی‌ها برای مذاکره با ایران ابراز تمایل کرده‌اند و هم ایران مایل به مذاکره با آن‌ها است و این رویکردها می‌تواند مذاکرات را به نقطه خوبی برساند.

مطهری تصریح کرد: چند هفته‌ای است که مکرون، رییس‌جمهور فرانسه هم تلاش می‌کند تا تنش‌های ایران و آمریکا به حداقل برسد، ولی معتقدم اگر رابطه ایران و عربستان بهبود پیدا کند در حل مشکل ایران و آمریکا هم اثرگذار خواهد بود. حتی این شرایط می‌تواند به‌گونه‌ای رقم بخورد که در آینده شاهد این باشیم که آمریکا با وجود رییس‌جمهوری مثل ترامپ به برجام برگردد.

عضو فراکسیون امید مجلس اظهار داشت: بهبود روابط ایران و عربستان قطعاً منجر به کاهش تحریم‌ها علیه ایران خواهد شد و ایران را در موضع بالاتر قرار می‌دهد و آنگاه آمریکا مجبور به تغییر در سیاست‌ها و رفتارهایش خواهد شد.

مطهری می‌گوید: اینکه امروز می‌بینیم که کشورهایی برای میانجی‌گری ایران با آمریکا و عربستان وارد گود شده‌اند، حاصل مقاومت یک سال و نیم مردم ایران و دیپلماسی فعال کشور است.

کلید واژه ها: ایران و عربستان سعودی


( ۱ )

نظر شما :