ترکیه فعلا به ایران و روسیه نزدیکتر است تا غرب

۰۷ اسفند ۱۳۹۶ | ۱۸:۵۱ کد : ۱۹۷۵۲۴۷ سرخط اخبار

مسئول روابط خارجی ریاست جمهوری ترکیه در مصاحبه با روزنامه دیلی صاباح درباره مسائل مختلف از جمله عملیات شاخه زیتون، حضور نظامیان آمریکا در منبج، روابط ترکیه با قدرت های غرب و شرق و امکان برقراری مجدد ارتباط با دولت دمشق صحبت کرد.

به گزارش فارس، یک مقام ارشد دولت ترکیه از احتمال اجرای طرحی برای کنترل مشترک مناطق شرق رودخانه فرات به وسیله نیروهای مسلح ترکیه و عراق خبر داد.

«عایشه سوزِن اولسوئر» مسئول بخش روابط خارجی ریاست جمهوری ترکیه با قانونی خواندن عملیات نظامی شاخه زیتون در عفرین، ادعا کرد: «با اینکه جنگ سوریه بیشتر شبیه درگیری داخلی بین دولت و معارضان بود اما شبه نظامیان کُرد (PYD/YPG) از این وضعیت سوء استفاده کردند. آنها منشأ جدایی طلبی در سوریه هستند و می خواهند با ازبین رفتن دولت مرکزی، خودمختاری کامل به دست بیاورند.»

اولسوئر در مصاحبه با روزنامه «دیلی صاباح» ضمن غیرعقلانی دانستن حمایت دولت سوریه از کُردهای حاضر در عفرین گفت: «ما درباره سازمانی صحبت می کنیم که از الان مرزهای خودش را تعیین کرده، می خواهد منابع طبیعی نفت و گاز را دیرالزور به کنترل درآورده و دولت خود را در مناطق پاکسازی شده از داعش، ایجاد کند.»

وی در ادامه ایران را به حمایت از یگان های مدافع خلق کُردی (YPG) متهم کرده و افزود: «آمریکا به YPG ماموریت داده تا نفوذ ایران در سوریه را تضعیف کرده و خط ارتباطی ایران با حزب الله و دولت سوریه را با هدف تامین امنیت اسرائیل، قطع کنند. اگر بخواهیم بیشتر توضیح دهیم، هدف آنها مشروع کردن اشغال بلندی های جولان توسط اسرائیل است.»

این مقام ارشد ترکیه درباره احتمال برقراری مجدد ارتباط آنکارا و دمشق گفت: «حتی اگر ترکیه روابط با بشار اسد (رئیس جمهور سوریه) را مجددا برقرار کند، برای حفاظت از حقوق و منافع معارضان خواهد بود. همچنین این بدان معنی نخواهد بود که اسد (از نظر ترکیه) مشروعیت دارد.»

اولسوئر همچنین با ابراز امیدواری درباره اینکه آمریکا به وعده خود برای عقب نشینی شبه نظامیان کُرد از منبج، عمل کند، توضیح داد: «احتمالا امنیت کرانه شرقی رودخانه فرات به وسیله ارتش عراق و ترکیه به صورت مشترک تامین شود. چنین چیزی از طریق عملیات علیه پ.ک.ک در منطقه سنجار میّسر می شود.»

وی با بیان اینکه ترکیه دیگر نیازی به انتخاب بین قدرت های غرب یا شرق ندارد، تاکید کرد: «ترکیه چیزی را که برایش بهتر است انتخاب می کند. این دلیل اصلی چرایی نزدیکی بیشتر ترکیه به ایران و روسیه است.»

طی یک سال اخیر آمریکا و ترکیه بر سر مسائل مختلف از جمله استرداد فتح الله گولن (واعظ و اپوزسیون دولت آنکارا)، کودتای نافرجام، خدمات صدور روادید، عملیات نظامی شاخه زیتون و حمایت واشنگتن از کردهای سوریه به اختلافات جدی خورده اند.

ایالات متحده شبه نظامیان کُرد را مهره موثری در نبرد با گروه تروریستی داعش و پاکسازی شمال سوریه از لوث این عناصر دانسته و چندین ماه است که با ارسال تسلیحات، از آنها حمایت می کند.

ترکیه اما معتقد است شبه نظامیان کُرد سوری، تفاوتی با حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) که از نظر بین المللی تروریستی شناخته می شود، نداشته و سلاح های ارسالی آمریکا در نهایت به سمت ترکیه نشانه خواهد رفت.

آنکارا که از چندین ماه قبل تهدید به اجرای عملیات نظامی جدید در شمال سوریه علیه شبه نظامیان کُرد در این منطقه می کرد، بعد از اعلام تصمیم آمریکا برای ایجاد ارتش کُردی 30هزار نفری در سوریه، مجاب به آغاز آن شد.

ترکیه، حمله به عفرین در حلب در شمال غرب سوریه را از 20 ژانویه آغاز کرد؛ زمانی که با توپخانه مواضع نیروهای کُرد در ریف حلب شمالی و غربی را هدف گرفت. 

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز جمعه گفته بود تا کنون 415 کیلومتر مربع از منطقه عفرین به کنترل نیروهای ترکیه و همپیمانان آن درآمده و 1000 روستا را از کنترل کُردها خارج کرده اند.

ترکیه شاخه زیتون را از جهت امنیت خود و تاثیر در ژئوپلتیک منطقه حیاتی می داند. اما این تفکر برای این کشور هزینه نیز داشته است. شلیک شدن بیش از 90 راکت توسط ی.پ.گ طی دو هفته به جنوب ترکیه باعث کشته و زخمی شدن بیش از 120 نفر شده است. همچنین تا کنون 33 نظامی ترکیه کشته و بیش از 180 نفر زخمی شدند.

در عرصه میدانی اما ترکیه عملا تا کنون به غیر از حملات هوایی و توپخانه ای نتوانسته موفقیت چندانی در جبهه عفرین به دست بیاورد و فعلا در حد اشغال چند تپه و روستا پیشرفت داشته است. حملاتی که به گفته مقامات کُرد، علاوه بر آوارگی چند هزار نفر، 150 غیرنظامی را به کام مرگ کشانده و 300 مجروح برجای گذاشته است.

کلید واژه ها: عفرین شبه نظامیان کرد نظامیان کرد شاخه زیتون


نظر شما :