جدال جدید مسکو و واشنگتن بر سر قاهره
روسیه پایگاههای نظامی مصر را برای چه میخواهد؟
نویسنده: مارکو مارجانوویچ
دیپلماسی ایرانی: قاهره و مصر به توافقی اولیه دست پیدا کرده اند که براساس آن دو طرف قادر خواهند بود از پایگاه های نظامی و هوایی یکدیگر استفاده کنند. نیویورک تایمز با اشاره به این موضوع این توافق را مشکلی عمده در روابط ایالات متحده و مصر خوانده است: «در عمل حضور جت های روسی در مصر نگرانی ها را در مورد امنیت عملیات نظامی نیروهای آمریکایی افزایش داده و نیاز به هماهنگی با هواپیماهای نظامی که در آن پایگاه ها حضور دارند را بیشتر می کند. این مشکلی بزرگ در ارتباطات دفاعی ایالات متحده و مر خواهد بود.» اندرو میلر، مقام ارشد سابق وزارت امور خارجه که هم اکنون در پروژه دموکراسی در خاورمیانه کار می کند این اظهارات را در نیویورک تایمز انجام داد.
واضح است که آمریکایی ها از رشد روابط میان مصر و روسیه خشنود نیستند مشخصا پس از اینکه 40 سال را در مصر صرف کرده و اردوگاه های خود را در این کشور گسترش داده اند. اما منافع روسیه در اینجا چیست؟ دیکتاتور مصر دیگر به حامی آمریکایی خود اطمینان ندارد به ویژه پس از اتفاقات سال 2011 که در جریان تقابل با اخوان المسلمین روی داد. علاوه بر این ایالات متحده در سوریه از شورشیان حمایت می کند درحالی که مصر علاقمند است که نیروهای روسی حامی اسد به پیروزی برسند. بنابراین مصر دلایل زیادی دارد که رابطه خود را با مسکو گسترش دهد اما روسیه با استفاده از پایگاه های نظامی مصر به چه دستاوردی می رسد؟
باید صادقانه اعتراف کنم که نمی دانم. مصر آن قدر دور است که نتواند در جریان مداخله روسیه در سوریه کمکی به نیروهای روسی باشد. استفاده از پایگاه های مصری در صورتی برای مسکو مفید خواهد بود که بخواهد با نیروهای داعش در صحرای سینا مقابله کند یا در لیبی مداخله کند اما فکر نکنم نشانه ای وجود داشته باشد که روسیه بخواهد ماجراجویی خود را پس از سوریه ادامه دهد. شاید روسیه بخواهد به این وسیله نظارت خود را بر کشتی های جنگی اش در شرق مدیترانه افزایش دهد همان طور که کشتی ها و هواپیماهای جنگی ایالات متحده را در این منطقه نظاره می کند.
مسکو در روزهای شوروی سابق عادت داشت که حضور زیادی در مصر داشته باشد. هزاران مشاور شوروی سابق، کشتی و نیروهای دفاع هوایی در جریان جنگ اعراب و اسرائیل در بین سال های 1967 تا 1973 در مصر حضور داشتند. اما هیچ ایده ای درباره اینکه این روزها روسیه چه نگاهی به پایگاه هایش در مصر دارد در دست نیست.
آنچه می توانم بگویم این است که واشنگتن هر کاری خواهد کرد تا از نهایی شدن این قرارداد جلوگیری کند. در غیر این صورت روسیه در کشوری نفوذ پیدا می کند که می تواند به خوبی از آن بهره ببرد. حالا همه چیز به مصر تحت هدایت سیسی بستگی دارد که آیا بخواهد سیاست مستقل تری را دنبال کند یا همچنان آلت دست ایالات متحده باقی بماند.
منبع: چک پوینت آسیا/ مترجم: روزبه آرش
انتشار اولیه: جمعه 17 آذر 1396 / انتشار مجدد: دوشنبه 4 دی 1396
نظر شما :