توطئه ناتویِ عربی علیه ایران

۰۲ اسفند ۱۳۹۵ | ۲۲:۵۱ کد : ۱۹۶۷۲۷۰ سرخط اخبار

در حالیکه دونالد ترامپ و دولتش وارد جنگ لفظی با رسانه ها و منتقدان اش شده از حمله لفظی به ایران نیز غافل نشده اند. تقریبا هر روز یکی از مقامات آمریکایی علیه ایران سخن می گوید. در این میان روزنامه وال استریت ژورنال از طرح ضد ایرانی تازه آمریکا خبر داده است. طرحی که به اعتقاد کارشناسان می تواند هشداری به ایران باشد برای ایجاد تغییر در سیاست های منطقه ای خود.

به گزارش فرارو، مایک پنس، معاون دونالد ترامپ، در نشست امنیتی مونیخ ایران را در کنار کره شمالی یک "تهدید" برای امنیت و شیوه زندگی غربی خواند.

معاون ترامپ از اسلام گرایی افراطی و "کشورهای سرکشی که دنبال سلاح هسته ای هستند" به عنوان تهدیدهای جهان معاصر نام برد و گفت از زمان فروپاشی شوروی به این سو جهان هرگز مانند امروز جای خطرناکی نبوده است.

او در اولین حضور بین المللی عمده خود به عنوان معاون رئیس جمهور آمریکا، گفت: «ایران به عنوان "اصلی ترین کشور حامی تروریسم" همچنان به بی ثبات کردن منطقه خاورمیانه ادامه می دهد و رفع تحریم های هسته ای به ایران کمک کرده است که منابع بیشتری برای این کار در اختیار داشته باشد.»

در روزهای گذشته نیز دونالد ترامپ از هر فرصتی برای حمله به ایران استفاده کرده است. این در حالی است که آمریکا به دنبال ترمیم روابط خود با اسرائیل است. از سوی دیگر آمریکا از ترمیم روابط با کشورهای عربی سخن می گوید و دولت های عربی مخالف ایران نیز از ظهور ترامپ استقبال کرده اند.

در همین حال چند روز پیش روزنامه وال استریت ژورنال گزارش منتشر کرده که در آن از تلاش آمریکا برای تشکیل ائتلاف منطقه ای علیه ایران خبرد اده بود.

وال استریت ژورنال در گزارشی به نقل از چندین مقام خاورمیانه ای نوشت: «دولت ترامپ در مذاکرات با متحدان عربی(آمریکا) است تا آنها یک ائتلاف نظامی تشکیل دهند؛ ائتلافی که برای مقابله با ایران دشمن مشترکشان، با اسرائیل تبادل اطلاعاتی خواهد داشت.»

در گزارش به نقل از 5 مقام کشورهای عربی دخیل در مذاکرات بین دولت ترامپ با کشورهای عربی آمده است: «ائتلاف مذکور کشورهایی از قبیل عربستان سعودی و امارات عربی متحده که به صورت اعلانی دشمنان اسرائیل هستند و همچنین مصر و اردن که از مدتهای قبل معاهدات صلح با اسرائیل دارند را شامل خواهد شد. امکان آن وجود دارد که دیگر کشورهای عربی هم به ائتلاف بپیوندند.»

این مقامات تاکید کردند که ائتلاف مذکور برای کشورهای عربی، شبیه به ناتو یک مولفه دفاع متقابل خواهد داشت که بر مبنای آن، «با حمله به یک کشور عضو، به مثابه حمله به همه اعضا تلقی خواهد شد.»

وال استریت ژورنال نوشت: «به گفته مقامات(عربی)، آمریکا فراتر از پشتیبانی محدود کنونی اش به ائتلاف به رهبری سعودی در جنگ با حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن،  از ائتلاف(نظامی کشورهای عربی در مقابل ایران) حمایت نظامی و اطلاعاتی خواهد کرد اما نه آمریکا و نه اسرائیل، بخشی از این پیمان دفاعی متقابل نخواهند بود.»

این گزارش تاکید دارد که این ائتلاف تهاجمی نخواهد بود فقط پیمانی دفاعی است اما در ادامه می گوید: «یمن، اولین آزمون ائتلاف جدید خواهد بود. آمریکا کمک نظامی به کارزار علیه یمن را تشدید و دریای سرخ را امن خواهد کرد؛ دریایی که مسیر مهم کشتیرانی بین المللی و مورد تهدید جنگ بوده است. ماه گذشته حوثیها حمله ای مرگبار به ناو جنگی سعودی در دریای سرخ ترتیب دادند.»

وال استریت ژورنال در حالی از تشکیل ائتلاف منطقه ای علیه ایران سخن می گوید که چندی پیش بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل پیش از سفر به بریتانیا اظهار کرده بود که به دنبال ترغیب بریتانیا به پیوستن به یک ائتلاف جدید علیه ایران است. هر چند که به نظر می رسد نتانیاهو به اهداف ضد ایرانی اش در بریتانیا نرسید اما مطرح کردن این موضوع به گمانه زنی ها درباره نقش اسرائیل در ائتلاف تازه افزوده است.

وال استریت ژورنال در این باره می نویسد: «نمایندگان اماراتی و عربستانی در مذاکرات دو هفته اخیر خود با دولت ترامپ، توامندیهای امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل را مورد تمجید قرار داده و تلویحا توافق کردند که در صورت تشکیل ائتلاف، (با اسرائیل) شراکت اطلاعاتی داشته باشند.»

دکتر علی بیگدلی تحلیلگر مسائل  بین الملل در گفت و گو با فرارو احتمال تشکیل این ائتلاف را بسیار قوی می داند اما تاکید می کند که "آمریکا با مشکلات داخلی روبه رو است و آقای ترامپ نیز گفته است که مسائل داخلی برای ما و اولویت دارند. ترامپ گفته که امریکا دیگر آمریکای جنگنده و تهاجمی نیست."

البته سخنان ترامپ عموما با عمل متفاوت است. با این حال علی بیگدلی معتقد است: «امکان جنگ به هیچ عنوان وجود ندارد چرا که هم منطقه دچار تلاطم است. هم اوضاع داخلی آمریکا مناسب نیست و این کشور ظرفیت لازم را برای باز کردن فضای جنگی جدید ندارد.»

علی بیگدلی درباره اینکه احتمالا چه کشورهایی به این ائتلاف  می پیوندند، می گوید: «امارات و عربستان دو کشور  مهم منطقه ای هستند که در این ائتلاف جای می گیرند. مصر نیز کشوری است که شرایط خاصی دارد این کشور به خاطر بحران های داخلی و اقتصادی که به آن دچار است به دنبال این است که بتواند از این موقعیت مسائل داخلی و بحران اقتصادی اش را رفع کند. به همین خاطر ممکن است به این ائتلاف اضافه شود. درباره پیوستن اردن این کشور آنقدر اهمیت ندارد فقط اسمی است که به ائتلاف اضافه شده است.»

او درباره نقش احتمالی ارتباط اظهارات نتانیاهو در سفر به بریتانیا با ائتلاف منطقه ای اظهار کرد: «مسئله نتانیاهو در سفر به بریتانیا برجام بود. او به دنبال آن بود که از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا استفاده کند و این کشور را ترغیب کند تا در مسیر برجام سنگ اندازی و آن را متزلزل کند که البته جواب مثبت نگرفت.»

اما بیگدلی درباره نقش احتمالی بریتانیا در این ائتلاف گفت که ترزا می بر همکاری و حمایت از عربستان تاکید کرده است.  

اگر ایده تشکیل "ناتوی عربی" برای فعالیت علیه ایران را جدی تلقی کنیم و از طرف دیگر تخریب ها و تهدید های آمریکا و رژیم اسرائیل علیه ایران ادامه یابد، به نظر می رسد اوضاع منطقه شکل پیچیده تری به خود خواهد گرفت. در این شرایط ایران باید چه کند؟

علی بیگدلی دراین باره می گوید: «ایران باید در سیاست منطقه ای خود بازنگری کند. دنیا در حال ورود به مرحله جدیدی می شود و ایران برای این مرحله نیاز به استراتژی جدید دارد. پیشروی راست افراطی در نقاط مختلف جهان و موفقعیت ترامپ در آمریکا این شرایط را رقم زده است.»

به اعتقاد این تحلیلگر مسائل بین الملل "حوزه نفوذ منطقه ای ایران گسترده شده است، این باعث دردسر می شود."

بیگدلی به دولت و وزارت خارجه توصیه کرد که نیازی نیست به تمام اظهارات ترامپ واکنش نشان دهد چرا که سخنان ترامپ بی پایه و اساس است و استراتژی مدونی ندارد. به اعتقاد او اما باید تمام حرکات آمریکا و متحدانش را زیر نظر گرفت.

بیگدلی درباره سفر اخیر روحانی به عمان و کویت گفت: «سفر روحانی سفر خوبی بود. ما باید حوزه بحران و کانون های بحران را کاهش دهیم. سفر روحانی در این راستا اقدامی خوبی بود اما آنچنان اثر بخش نیست، ایران نیاز به اقدامات بیشتر و موثر تر دارد.»

کلید واژه ها: بیگدلی


نظر شما :