تقابل مسکو و واشنگتن در کییف مانند قبل نیست
«احمد وخشیته» سردبیر دیدبان روسیه در گفت وگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به شروع فاز جدید درگیری ها میان روسیه و اوکراین بیان کرد: موضوع تقابل روسیه و اوکراین، بحث تازه ای نیست و همواره از ۲۱ نوامبر ۲۰۱۳ که دولت کی یف تصمیم به تعلیق گفت وگوها با اتحادیه اروپا گرفت و به دنبال آن مردم به خیابان ها ریختند و نهایتاً منتهی به فرار رئیس جمهوری وقت اوکراین از کشورش شد، وجود داشته است. پس از این تاریخ یک دو قطبی در اوکراین شکل گرفت و ساکنان شهرهای شرقی مانند کریمه، دونتسک و لوهانسک به روس ها تمایل پیدا کردند و دیگر شهرها به سمت اتحادیه اروپا. در این مدت بارها دولت مرکزی اوکراین، روس ها را به تحریک مرزهای شرقی متهم کرده و از سوی دیگر نیز کرملین، کی یف را به نادیده گرفتن حقوق شهروندان روس در شرق اوکراین متهم کرده است و همواره درگیری های فصلی وجود داشته و دارد.
وی افزود: بعد از این که روسیه ماه گذشته مدعی شد شبه نظامیان اوکراینی قصد دارند به یکی از زیرساخت های اساسی حمله کنند، بار دیگر تنش ها بین دو کشور شدت گرفت. در واقع روس ها مدعی هستند که نقشه و توطئه دستگاه نظامی اوکراین برای حمله به منطقه کریمه را مختل و خنثی کرده اند. تحریم های غربی علیه روسیه که به موجب الحاق کریمه شکل گرفت، همچنان به قوت خود باقی است و شاید بتوان گفت این بالاترین موضع غرب و ناتو طی این سال ها بوده است. واقعیت این است که اروپایی ها تاکنون وارد حمایت جدی از نیروی نظامی دولت مرکزی اوکراین برای تقابل با روسیه در کریمه و دیگر مناطق شرقی اوکراین نشده اند.
باید توجه داشت که بحران اوکراین در زمانی شکل گرفت که روس ها و غربی ها تقابل تندی در سوریه با یکدیگر داشتند. اما شکل گیری ائتلاف ضد داعش میان کرملین و دیگر کشورهای غربی حاضر در منازعه سوریه سبب شده است تا غربی ها در ناتو رفته رفته شکیبایی خود را برای حمایت از دولت مرکزی از دست بدهند و حمایتشان کاهش پیدا کند.
این کارشناس مسائل روسیه در پایان با اشاره به سنایوی مورد نظر و مطلوب روسیه در اوکراین گفت: الحاق کریمه به روسیه و حفظ بندر استراتژیک سواستوپول بخش مهمی از خواسته ها و منافع کرملین در اوکراین را تامین کرد و به نظر می رسد روس ها خواستار حفظ وضع موجود در اوکراین هستند؛ چراکه در این وضعیت دولت مرکزی از مشروعیت و مقبولیت لازم در مناطق شرقی بهره مند نیست و این مناطق به سمت روسیه گرایش دارند. از سوی دیگر، شکل گیری ائتلاف در بحران سوریه موجب کاهش زبانه های تقابل روسیه و غرب در اوکراین می شود. شاید بتوان مدعی شد روسیه و آمریکا با یکدیگر به طور نسبی در سوریه و اوکراین در حال صلح هستند.
نظر شما :