اعتبار بیشتر گذرنامه ایرانی در دوران پسابرجام
مدیرکل کنسولی وزارت امور خارجه با بیان اینکه روادید ایران به ویژه در دوران پسابرجام اعتبار بسیار بیشتری یافته است گفت: به طور متوسط 35 تا 55 درصد کشورهای اروپایی صدور روادید را برای اتباع ایران افزایش داده اند.
علی چگنی مدیرکل کنسولی وزارت امور خارجه و سفیر سابق ایران در هاوانا که به منظور رسیدگی به مشکلات اتباع ایرانی مقیم در کشورهای آمریکای لاتین وزیر خارجه را در سفر اخیر به آمریکای لاتین همراهی می کرد، در گفت وگو با خبرنگاران اعزامی به آمریکای لاتین به تشریح وضعیت اتباع ایرانی در این کشورها پرداخت و به سؤالاتی درباره صدور روادید، توافقنامه انتقال محکومان و استرداد مجرمان و ... و مناسبات کنسولی ایران با دیگر کشورهای دنیا پرداخت.
وی در این گفت وگو از سفر مدیرکل کنسولی وزارت خارجه شیلی به ایران در آینده نزدیک برای انجام گفت وگوهای کنسولی با ایران خبر داد و نسبت به لغو روادید بین ایران و عراق در آینده نزدیک ابراز امیدواری کرد.
این دیپلمات کشورمان با بیان اینکه گذرنامه جمهوری اسلامی ایران بخصوص در بعد از دوران پسابرجام اعتبار بسیار بیشتری گرفته، گفت: به طور متوسط 35 تا 55 درصد کشورهای اروپایی، صدور روادید را برای جمهوری اسلامی ایران افزایش داده اند.
چگنی همچنین در این گفت وگو عنوان کرد که دیجیتالی کردن گذرنامه ها به صورت تدریجی و کشور به کشور در حال انجام است که افراد به صورت آنلاین اطلاعات خود را وارد کرده و مدارک را بفرستند.
وی همچنین از برگزاری دو دور مذاکرات کنسولی در یک سال گذشته با آلمان ها خبر داد و افزود: این سفارتخانه 5 کنسول را بدین منظور اضافه کرده است و افزود: در یادداشت تفاهمی که امضا کردیم در صورتی که ثابت شود تجار واقعی هستند، روادید کثیرالمسافره (چند بار ورود) برای آنها صادر شود.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه همچنین گفت که در خصوص موضوعات کنسولی تاکنون دو دور مذاکره با انگلیسی ها انجام شده و قرار است یکی دو ماه آینده این مذاکرات ادامه یابد.
چگنی درباره ارائه خدمات کنسولی به اتباع ایرانی مقیم کانادا نیز گفت: خوشبختانه با گفت وگوهایی که بین دو کشور انجام شده و امیدواریم در آینده به نتایج مثبتی برسد، به شکل دفتر حفاظت منافع و در نهایت بتوانیم دفاتر و خدمات کنسولی را راه اندازی کنیم که هموطنان دچار زحمت نشوند.
مشروح این گفت وگو را در زیر می خوانید.
به گزارش فارس، مدیرکل کنسولی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر وزیر خارجه کشورمان به شش کشور منطقه آمریکای لاتین شامل کوبا، نیکاراگوئه، اکوادور، شیلی، بولیوی و ونزوئلا عنوان کرد: منطقه آمریکای لاتین به عنوان یکی از مناطق بسیار پراهمیت در دنیا امروزه مورد توجه است و بطور طبیعی در جمهوری اسلامی ایران نیز نگاه ویژه ای نسبت به این منطقه وجود دارد.
وی افزود: این منطقه مشترکات زیادی با کشور ما دارد، با مردمانی آزادیخواه و انقلابی که هیچ سابقه منفی در روابط ما با اکثریت قریب به اتفاق این کشورها وجود نداشته و ندارد و طبیعی است هموطنان ما به این منطقه بیایند و به دنبال تجارت، تحصیل و حتی گردشگری باشند.
چگنی با بیان اینکه در ارتباطات مردم با مردم باید یکسری تسهیلات برای ایرانیان قائل شویم، ادامه داد: غیر از ایرانیان، بسیاری از مردم این منطقه هستند که علاقه مندند به ایران سفر کنند و با کشور ما به صورت متقابل ارتباط داشته باشند، چه به صورت گردشگر، سرمایه گذار و چه به صورت تاجر و دانشجو. لذا ارتباطات بعد از انقلاب به صورت گسترده و تصاعدی بوده است و بنابراین لازم است امورات کنسولی که پایه آن روابط مردم با مردم است، شکل و مهندسی خاص خودش را داشته باشد.
*صدور روادید 90 روزه فرودگاهی برای اتباع اکثر این کشورها
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه با بیان اینکه به محض ورود اکثریت اتباع این کشورها به فرودگاه برای آنها روادید 90 روزه صادر می کنیم، اظهار داشت: با برخی از این کشورها لغو روادید سیاسی و خدمت و حتی لغو روادید عادی داریم. مثلا با ونزوئلا و اکوادور لغو روادید عادی داریم و در سایر کشورها نیز تسهیلاتی در این زمینه فراهم است.
وی افزود: برخی از ایرانیان نیز در دوران گذشته در منطقه کارائیب مستقر شده اند با نیت های مختلف حتی برخی از آنها به مقاماتی رسیده اند و رشد و نمو خوبی داشته اند و ما در این منطقه دانشجویانی در آرژانتین، برزیل، کوبا و حتی در ونزوئلا داریم که در برخی از این کشورها بین 200 تا 250 دانشجو داریم که اکثر آنها مشغول تحصیل در رشته های پزشکی هستند.
چگنی ادامه داد: دانشجویان ما در این منطقه مورد استقبال هستند و موفق بودند و برخی از دانشگاه های این منطقه در ردیف چهارم و پنجم دنیا هستند. البته رنکینگ دانشگاه ها یک بیزنس (تجارت) در دنیاست و هر شرکتی پولی می گیرد و براساس یکسری استانداردهایی که تعریف می کنند، این رنکینگ ها بیان می شود که بخشی از آن هم سیاسی است.
به گفته وی فاصله و دوری مسافت و هزینه ها باعث شده که دانشجویان ما در این منطقه تعدادشان نسبت به بقیه بیشتر نباشد.
وی همچنین گفت که دانشجویانی از این کشورها برای تحصیل به ایران آمده اند که بیشتر آنها بورس متقابل هستند.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه گفت: اتباع ایرانی از هائیتی بگیرید که یکی از کشورهایی است که شرایط خاص اقتصادی دارد تا در پولدارترین آنها مثل برزیل، آرژانتین و شیلی مستقر هستند و تجارت می کنند و موقعیت های خوبی دارند و خیلی مورد احترام می باشند و ما کمتر شکایتی درباره آزار و اذیت ایرانیان در این منطقه می شنویم. ایرانیان بسیار مورد احترام هستند و در این منطقه نسبت به فرهنگ ایرانی، پارسی و اسلامی احترام زیادی قائلند.
چگنی با بیان اینکه اقلیت های زیادی از مناطق ما در دوران عثمانی به این منطقه آمده اند که ارتباطات دینی و فرهنگی با ما دارند، عنوان کرد: اتباع ایرانی در این مناطق تحت فشار خاصی نیستند که نگران آنها باشیم و خودشان نیز افراد برجسته و موفقی بودند و خیلی از این کشورها نیز به وجود این افراد در کشورهایشان افتخار می کنند.
* تعداد انگشت شمار زندانیان ایرانی در این مناطق
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه در خصوص تعداد ایرانیان زندانی در این مناطق گفت: به لطف الهی در مقایسه با دیگر مناطق دنیا کم ترین میزان زندانی حتی در حد انگشت شمار در این کشورها هستند که به صورت طبیعی سفارتخانه های ما امورات آنها را پیگیری می کنند و با غالب آنها با عدالت نسبی برخورد می شود و اغلب آنها نیز آزاد شده یا می شوند. به عنوان مثال در یکی از کشورهای خیلی بزرگ منطقه سه زندانی داریم که متاسفانه در ارتباط با مواد مخدر بازداشت شده اند.
* 130 هزار ایرانی در آمریکای لاتین/آنهایی که به قصد کشور ثالث رفته اند و زمین گیر شده اند
به گزارش فارس، وی درباره تعداد ایرانیان مقیم این منطقه عنوان کرد: اگر از مکزیک حساب کنیم با توجه به پرونده ها و مراجعاتی که به سفارتخانه ها دارند تعداد اتباع ایرانی به 120 تا 130 هزار نفر نمی رسد.
چگنی گفت که بیشتر ایرانیان مقیم در کشورهایی که وضع اقتصادی خوبی دارند، مستقر می باشند و یادآور شد: عده قلیلی هم برای مهاجرت به این کشورها رفته اند که بیشترین مشکلات را این افراد داشته اند که به قصد رفتن به کشور ثالث به این منطقه آمده اند و زمین گیر شده اند.
وی در توضیح بیشتر عنوان کرد: بیشتر آنها در جزایر کارائیب هستند و به صورت غیرقانونی در آنجا حضور دارند و اگر این افراد به سفارتخانه های ما مراجعه کنند و به محضی که ایرانی بودن آنها برای ما ثابت شود، برای آنها اسناد و مدارک صادر می کنیم و اگر راغب باشند به ایران بازگردند، هر نوع تسهیلاتی را برای آنها فراهم خواهیم کرد.
سفیر سابق ایران در هاوانا با بیان اینکه ایرانی هر جا باشد برای ما ایرانی است و باید از حقوق آن دفاع و به آن کمک کرد، اظهار داشت: ما زمانی از رفتن افراد به کشوری دیگر خبردار می شویم که جایی ثبت شود و به سفارت مراجعه کنند و یا مدرک کنسولی بخواهند یا مشکلی برای آنها پیش بیاید و یا دولت مقصد از ما استعلام کند. برخی کشورها نیز گزارش می دهند که این تعداد ایرانی در کشور ماست.
این دیپلمات ادامه داد: ما دوربین نگذاشته ایم که ببینیم چه تعداد ایرانی وارد دیگر کشورها شده اند، چون برخی از ایرانیان بعضا با اسناد دیگری وارد دیگر کشورها می شوند.
چگنی ادامه داد: ما در هر کجا که سفارت داشته باشیم خدمات کنسولی فراهم می کنیم. الان در مکزیک، نیکاراگوئه، شیلی، اکوادور، آرژانتین، کوبا، برزیل، اروگوئه، بولیوی و کلمبیا سفارتخانه داریم و بقیه کشورها را نیز پوشش می دهیم. در کشورهایی که نمایندگی نداریم اتباع ایرانی یا به نزدیک ترین سفارتخانه مراجعه می کنند یا به صورت پستی اقدام به ارسال مدارک می کنند. البته برای برخی از خدمات کنسولی حضور فرد الزامی است مثل دادن وکالتنامه.
* 4 تا 5 میلیون ایرانی در خارج از کشور
این دیپلمات درباره تعداد دقیق ایرانیان در خارج از کشور با بیان اینکه نمی توان رقم دقیقی در این زمینه بیان کرد، گفت: رقم معروفی که داریم حدود 4 تا 5 میلیون نفر هستند که این میزان سیال است، تعدادی دانشجو فارغ التحصیل می شوند و برمی گردند و یکسری خروجی و یکسری ورودی داریم که بیشتر در آمریکا، کانادا، اروپا و بعد منطقه آسیا و عربی هستند.
* سفر مدیرکل کنسولی وزارت خارجه شیلی به ایران در آینده نزدیک
چگنی که در این سفر مشکلات ایرانیان مقیم این کشورها را نیز بررسی کرده، گفت: در این سفر قرار شد با برخی کشورها که هیچ رابطه کنسولی جدی نداشتیم؛ در آینده اجلاس کنسولی برگزار کنیم و قرار است در آینده نزدیک همتای شیلیایی من به تهران بیاید و ما مذاکرات کنسولی داشته باشیم و حتی اسناد تسهیل رفت و آمد اتباع را فراهم کنیم و این مقدمه گسترش روابط در امور کنسولی است.
وی با یادآوری این نکته که ما برای صدور روادید به این کشورها مشکل زیادی نداریم، عنوان کرد: ولی اغلب اینها تمایل خود را برای برداشتن برخی موانع اعلام کردند مثلا اینکه موانع را برای تجار بردارند و صحبت کردیم که روادید آسانتر و حتی به صورت چند سفره (کثیرالمسافر) صادر شود. این از جمله توافقاتی بود که مطرح شد و در اغلب کشورها با آن مخالفتی نشد و از آن استقبال کردند.
چگنی درباره شیلی نیز گفت: قرار است با شیلی بحث کنیم. با کوبا که اصلا مشکلی نداریم و با ونزوئلا و اکوادور لغو روادید داریم و با کشورهای دیگر هم مشکل خیلی عمده ای نداریم.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه افزود: کشورهای این منطقه سختگیری خیلی کمتری در قبال اتباع ایرانی دارند.
*به دنبال فراهم کردن تسهیلات بیشتر برای تجار و سرمایه گذاران ایرانی هستیم
وی اضافه کرد: عمده تلاش ما این است که در کنار گسترش روابط، بیشترین اهتمام را بر روی روابط تجاری بگذاریم، چون الان با برخی از کشورها بیش از دو سه میلیارد دلار ارتباط تجاری داریم و معلوم است رفت و آمد زیادی بین تجار صورت می گیرد و به دنبال این هستیم که به سمتی برویم که برای تجار و سرمایه گذاران ایرانی تسهیلات بیشتری فراهم کنیم.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه در ادامه با بیان اینکه برخی از کشورهای این منطقه بسیار امن هستند و برخی هم جزو کشورهای ناامن جهان هستند، عنوان کرد: بطور طبیعی جاهایی که ناامن است، برای همه ناامن است و ما به کسانی که به این مناطق رفت و آمد می کنند، توصیه می کنیم که شرایط امنیتی را رعایت کنند.
وی درباره اخبار مطرح شده مبنی بر اینکه مترجم سفارت ایران در یکی از این کشورها کشته شده، توضیح داد: ایشان مترجم سفارت نبوده به صورت پاره وقت با سفارت همکاری می کرده، در یکی از این کشورها اتفاقی افتاده بود و یکی از شهروندان ما توسط باندها یا افرادی با نیت خاص و اهداف اقتصادی، مورد حمله قرار گرفته است.
چگنی عنوان کرد: ما پیگیر وضعیت هر ایرانی در هر جا که برایش شرایط ناامنی فراهم شود اعم از کارمند یا غیر کارمند هستیم. در مجموع کمترین مشکل برای ایرانیان در این منطقه هست.
* امضای توافقنامه استرداد مجرمان و انتقال محکومان با برخی از کشورهای آمریکای لاتین
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره امضای توافقنامه استرداد مجرمان و انتقال محکومان با کشورهای این منطقه با بیان اینکه با برخی از کشورهای این منطقه این توافقنامه ها امضا شده، عنوان کرد: با برخی از این کشورها پیشنهاد شده که در حال بررسی هستند و با برخی مثل شیلی نیز در آینده مطرح خواهیم کرد.
* صدور روادید فرودگاهی برای اتباع 190 کشور
به گزارش فارس، چگنی در ادامه این گفت وگو اضافه کرد: صدور روادید در هر کشوری تابع قوانین حاکمیتی آن کشور است و هر کشور براساس منافعش در این راستا اقدام می کند، همانطور که ما نیز چنین می کنیم.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه افزود: در حال حاضر ما برای اتباع 190 کشور روادید فرودگاهی صادر می کنیم. این به دلیل ملاحظات خودمان است و اگر روزی تشخیص بدهیم صادر نخواهیم کرد.
این دیپلمات کشورمان ادامه داد: روابط سیاسی و تعاملات دو کشور در زمینه های اقتصادی و فرهنگی باعث می شود، صدور روادید به صورت دیگری باشد.
وی با بیان اینکه هر کشوری برای خودش مسائل امنیتی و ملاحظاتی را دارد، عنوان کرد: این گونه نیست که هر کسی وارد شود برای آن روادید صادر شود، با در نظر گرفتن ملاحظات آن کشور روادید صادر می شود. این گونه نیست که هر کسی آمد صد در صد روادید صادر شود. ما چک می کنیم که آن فرد جزو ممنوع الورودها نباشد یا توسط پلیس بین الملل (اینترپل) تحت تعقیب نباشد.
این دیپلمات با بیان اینکه ما کمترین میزان دیپورت (رد کردن روادید) را داریم و ارقام آن به صدم درصد هم نمی رسد، اظهار داشت: کمترین میزان رد کردن روادید افراد از فرودگاه های بین المللی ایران است.
* امیدواری به لغو روادید بین ایران و عراق در آینده نزدیک
وی درباره لغو روادید بین ایران و عراق و در پاسخ به فارس با اشاره به لغو روادید خدمت و سیاسی بین دو کشور، عنوان کرد: پیشنهاد ما این است که روادید عادی نیز لغو شود و با برادران عراقی نیز این موضوع را مطرح کرده ایم و آنها مخالفتی هم نداشته اند، ولی به دلیل شرایط امنیتی در عراق هنوز زمان این کار را مناسب ندیده اند.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه اضافه کرد: بارها از مقامات عراقی در سطوح مختلف شنیده ایم که علاقه مند هستند بین دو ملت دوست و برادر روادید لغو شود، اما به دلیل شرایط امنیتی عراق هنوز این کار صورت نگرفته است.
چگنی افزود: امیدواریم به زودی بتوانیم این سند (لغو روادید) را با عراق امضا کنیم.
این دیپلمات کشورمان درباره لغو روادید با دیگر کشورها نیز گفت: با برخی کشورها از جمله ترکیه، ونزوئلا، گرجستان، اکوادور، لبنان، ارمنستان و ... لغو روادید عادی داریم و در آذربایجان نیز به صورت فرودگاهی روادید صادر می شود که مقدمه ای برای لغو روادید است.
*با روسیه به گام های خیلی نزدیکی در لغو روادید رسیده ایم
وی همچنین افزود: حتی با روسیه نیز به گام های خیلی نزدیکی رسیده ایم، ولی لغو روادید نیست. اینکه برای 190 کشور در فرودگاه روادید صادر می شود به نوعی لغو روادید است. لازم نیست فرد به سفارت مراجعه کند، اگر مشکلی نداشته باشد با اطمینان خاطر می تواند به فرودگاه بیاید و راهی ایران شود.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه یادآور شد: با برخی کشورها روادید دو هفته ای یا یک ماهه صادر می شود و برخی به صورت یک طرفه و با برخی دو طرفه است که این لزوما به معنای اعتبار گذرنامه یا عدم اعتبار گذرنامه نیست.
به گفته وی رتبه بندی ها و رنکینگ هایی که در شبکه های اجتماعی توسط برخی تحت عنوان «رتبه بندی و اعتبار گذرنامه ها» مطرح می شود، اصلا درست نیست و پایه و اساس منطقی ندارد.
چگنی ادامه داد: هیچ کس هم مسئول این کار نیست و سازمانی وجود ندارد که در این زمینه طراحی کند و بگوید اعتبار گذرنامه یک کشور این میزان است و دیگری به میزان دیگر. این هم مثل رنکینگ دانشگاه ها است که عمده دلیل آن سیاسی است.
*اعتبار بیشتر گذرنامه ایرانی پس از برجام
وی تصریح کرد: گذرنامه جمهوری اسلامی ایران بخصوص در بعد از دوران پسابرجام اعتبار بسیار بیشتری یافته است. شاید باورتان نشود به طور متوسط 35 تا 55 درصد کشورهای اروپایی، صدور روادید را برای جمهوری اسلامی ایران افزایش داده اند.
چگنی با بیان اینکه تقاضا برای دریافت روادید دیگر کشورها در داخل زیاد است، عنوان کرد: اینکه تقاضا خیلی زیاد است، لزوما به معنی این نیست که گذرنامه ما دارای اعتبار نیست.
*بیشترین مشکل با کشورهای اطراف
به گزارش فارس، این دیپلمات کشورمان در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه بیشترین مشکلات این اداره کل با کدام مناطق دنیاست؟ خاطرنشان کرد: متاسفانه بیشترین مشکلات ما با اطراف خودمان است. یکسری از ایرانی ها به دلیل آشنا نبودن با قوانین این کشورها، دچار مشکل می شوند به عنوان نمونه برخی از اتباع ما نمی دانند استامینوفن کدئین در بسیاری از کشورها جزو مواد مخدر محسوب می شود. خیلی از زندانیان ما در امارات، ترکیه و روسیه قرص استامینوفن کدئین به همراه داشته اند و این یکی از مشکلات ماست.
به گفته وی عدم آشنایی با قوانین کشور مقصد از جمله مشکلاتی است که ایرانیان با آن مواجه هستند.
چگنی ادامه داد: از سوی دیگر برخی اتباع کشورمان مقدار زیادی ارز به صورت سنتی به همراه خود داشته اند، در حالی که این پول باید اظهار شود و چون با قوانین پولشویی آشنا نیستند دچار گرفتاری می شوند که خیلی از گرفتاری های ما از این ناحیه است و بخش دیگری نیز متاسفانه به دلیل مواد مخدر است که برخی اتباع ما خواسته یا ناخواسته گرفتار باندهای مافیایی شده اند.
این دیپلمات کشورمان اضافه کرد: تلاش و انرژی زیادی را صرف زندانیان ایرانی در دیگر کشورها به دلیل حمل و قاچاق مواد مخدر کرده ایم که بخش عمده آنها نیز در کشورهای اطراف ما بوده اند که به دلیل عدم آشنایی با قوانین کشور مقصد و سرسری (ساده) گرفتن این قوانین بوده است.
وی گفت: حتی ممکن است عبور از چراغ قرمز در کشوری جرم محسوب شود که اتباع ایرانی باید به این نکات واقف باشند.
*اتباع افغان زندانی در ایران
چگنی درباره تعداد زندانیان افغان در ایران گفت که در زمینه مواد مخدر بیشترین تعداد زندانی افغان در زندان های ایران حضور دارند.
* مکانیزه کردن کارها
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه در بخش دیگری از این گفت وگو با بیان اینکه ما درصددیم کارها را بیشتر به صورت مکانیزه و الکترونیکی به پیش ببریم، اظهار داشت: یعنی میزان مراجعه حضور هموطنان به سفارتخانه ها را به حداقل برسانیم و تلاشی است که در حال انجام است و هزینه زیادی نیز در این زمینه صرف شده است. حتی به دنبال این هستیم که برای بحث انگشت نگاری، اگر شخصی می خواهد عدم سوءپیشینه بگیرد آن را به صورت الکترونیکی انجام بدهیم.
این دیپلمات کشورمان ادامه داد: در تلاشیم این اقدامات به صورت الکترونیک، آنلاین و یا حداقل به صورت پستی انجام شود و اهتمام آقای ظریف بر این است و وزارت امور خارجه تلاش زیادی را در این راستا انجام می دهد و به زودی شاهد خواهیم بود بسیاری از مواردی که نیاز به مراجعه حضوری داشت، حذف شده و به صورت الکترونیکی انجام شود.
*دیجیتالی کردن گذرنامه ها
وی با بیان اینکه علاوه بر این درصدد دیجیتالی کردن گذرنامه اتباع ایرانی هستیم، خاطرنشان کرد: دیجیتالی کردن گذرنامه ها به صورت تدریجی و کشور به کشور در حال انجام است که افراد به صورت آنلاین اطلاعات خود را وارد کرده و مدارک را بفرستند. الان هم سیستم تاک (تایید اسناد کنسولی) در حال اجراست و قابل پیگیری هم هست.
چگنی اضافه کرد: آقای ظریف آدرس ایمیلشان را به همه دنیا داده است و الان خیلی از مراجعاتی که صورت می گیرد و به ما ارجاع می دهند.
وی گفت: به دنبال طراحی سیستمی هستیم که هر ایرانی در هر جای دنیا هر مشکل و سؤالی برای آن پیش بیاید وارد آن شبکه شود و سؤال و خواسته آن مورد توجه وزارت خارجه و نمایندگی های ما در آن کشورها قرار می گیرد.
این دیپلمات گفت که این سیستم در آینده نزدیک راه اندازی خواهد شد.
* ارائه خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم کانادا
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگر فارس درباره ارائه خدمات کنسولی برای اتباع ایرانی در کانادا با بیان اینکه ستادی در تهران به این منظور تشکیل شده، گفت: هموطنانی که به ایران بیایند به این ستاد مراجعه و کارشان انجام می شود و حتی می توانند مدارکشان را برای اقوام و بستگان خود بفرستند که کارشان انجام شود. آنهایی که نمی خواهند به ایران بیایند و یا کسی را در ایران ندارند؛ به صورت پستی و از طریق دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن اقدام می کنند.
وی اضافه کرد: خوشبختانه با گفت وگوهایی که بین دو کشور انجام شده و امیدواریم در آینده به نتایج مثبتی برسد به شکل دفتر حفاظت منافع و در نهایت بتوانیم دفاتر و خدمات کنسولی را راه اندازی کنیم که هموطنان دچار زحمت نشوند.
* دو دور مذاکرات کنسولی با آلمان/ امضای سند با آلمان ها
وی در خصوص سختگیری های سفارتخانه های اروپایی در صدور روادید برای ایرانیان گفت: صدور روادید تابع قوانین و شرایط خاص آن کشور است. ما دو دور مذاکرات کنسولی در یک سال گذشته با آلمان ها داشتیم و دولت آلمان 5 کنسول را بدین منظور اضافه کرده است.
چگنی با بیان اینکه یک ماه و نیم پیش سندی در این زمینه امضا شد، خاطرنشان کرد: میزان تقاضا خیلی زیاد است. ما هم در افغانستان همین مشکل را داریم بعضا دو ماه طول می کشد و ما نمی توانیم افراد را ببینیم و مصاحبه انجام دهیم و این بدان معنا نیست که ما نمی خواهیم روادید صادر کنیم. تعداد امکانات و پرسنل برخی کشورها محدود است.
این دیپلمات ادامه داد: شرایطی را نیز برخی به وجود آوردند و در راستای سودجویی و حتی انتقال افراد از طریق مسیر غیرقانونی اقداماتی را انجام دادند.
وی با بیان اینکه کشورها محدودیت دارند، اضافه کرد: کشوری هست که نمی خواهم نام ببرم، زمانی که مذاکرات کنسولی با آنها داشتیم عنوان می کردند کل جمعیت کشور ما هشت میلیون نفر است یک دفعه سه میلیون نفر می خواهد وارد کشور ما شود و ما دچار بحران می شویم.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه با بیان اینکه قصد من دفاع از هیچ کشوری نیست و هر کشوری اختیار کشور خودش را دارد، عنوان کرد: کما اینکه ما به برخی از اتباع کشورها یک دانه روادید هم نمی دهیم.
*صدور بیش از یک و نیم برابری روادید آلمان نسبت به سال قبل/صدور روادید چند بار ورود برای تجار
چگنی با ذکر این نکته که رقم دقیقی ندارم، یادآور شد: ولی می دانم آلمان بیش از یک و نیم برابر سال گذشته درخواست اتباع ایرانی را پذیرفته و روادید صادر کرده است.
وی ادامه داد: ما با آلمان ها اخیرا سندی امضا کردیم که بسیار سند خوبی است که ایران و آلمان راه های قانونی تبادلات مردمی دو کشور را براساس قرارداد 1929 (عهدنامه مودت بین دو کشور) گسترش می دهند و طبیعی است با کسانی که می خواهند اخلال ایجاد کرده و غیرقانونی عمل کرده و غیرقانونی اقامت کنند، برخورد خواهد شد.
چگنی یادآور شد: پیشرفت های خوبی در این زمینه حاصل و قرار شده در یادداشت تفاهمی که امضا کردیم در صورتی که ثابت شود تجار واقعی هستند، روادید کثیرالمسافره (چند بار ورود) برای آنها صادر شود.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه افزود: سند ارائه تسهیلات و رفع موانع برای دانشجویان ایرانی نیز در این دیدار توسط طرف آلمانی امضا شد و کپی آن هم در اختیار ما قرار گرفت.
وی یادآور شد: نباید میزان صف جلوی سفارتخانه را ببینیم، باید ببینیم آن کشور و کشور ما دارای چه شرایطی هستند. حق نداریم از کشوری درخواست نامشروع داشته باشیم به این مفهوم که یک کشور تقاضای روادید کند و اصرار کنیم که به شهروند ما روادید ارائه دهند.
وی گفت: می گوییم برای شهروند ما تسهیلات قائل شوید ما هم برای شهروندان شما قائل می شویم، ولی اینکه درخواست مصرانه دون عزتی داشته باشیم، چنین نیست.
* سومین دور مذاکرات با انگلیسی ها در یکی دو ماه آینده
چگنی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره صدور روادید انگلیس برای اتباع ایرانی که گاه گفته می شود روندی طولانی دارد نیز اضافه کرد: در مذاکراتی که با انگلیسی ها داشتیم، در حال حاضر سفارت انگلیس در تهران اقدام به صدور روادید می کند، ولی عنوان کرده اند که امکاناتشان محدود است. دو دور مذاکره با آنها داشتیم و یکی دو ماه دیگر این مذاکرات ادامه خواهد یافت که توافقی داشته باشیم.
وی افزود: صدور روادید را به یک شرکت واگذار کرده اند که ایرانی ها به سفارتخانه مراجعه نکنند، ولی میزان صدور روادید کم است چون عنوان می کنند شبکه ای که وقت و ساعت تعیین می کند از انگلستان تعیین می شود و زمانی هموطنان مشاهده می کنند تهران محدود است، کشورهای اطراف را تیک می زنند که زودتر وقت بگیرند.
مدیرکل کنسولی وزارت خارجه ادامه داد: مقامات آنها عنوان می کنند مجری صدور روادید وزارت کشور انگلستان است و این وزارتخانه این تمهیدات را فراهم کرده است. ما درخواست کرده ایم که برای دانشجویان، بیماران و کسانی که در آنجا اقامت دارند تسهیلات بیشتری ارائه دهند و قول داده اند در آینده نزدیک تسهیلاتشان را بیشتر کنند.
نظر شما :