ریاض مسئول عدم انجام حج ایرانیان

۰۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ | ۱۵:۵۴ کد : ۱۹۵۸۴۲۴ سرخط اخبار

سخنگوی وزارت خارجه از دیدار ظریف با برخی نمایندگان کنگره آمریکا خبر داد و درباره حکم دادگاه عالی آمریکا هم گفت: این اقدام نشان داد که واشنگتن اراده ای برای خاتمه بخشیدن به دوران طولانی بی اعتمادی و برخورد با ملت ایران ندارد.

به گزارش فارس، حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در نشست خبری با خبرنگاران به پرسش های آنها پاسخ داد.

*سیاست عقیم در منطقه

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی در خصوص تحرکات عربستان در منطقه عنوان کرد: منطقه ما دستخوش تحولات درونی و بیرونی است و برخی از دولت ها تلاش می کنند در برابر روند تحولات ممانعت ایجاد کرده و شرایط را به شرایط پیش از آغاز این تحولات نگهدارند.

وی افزود: واقعیت این است که سیاستی که تحولات طبیعی سیاسی و غیرسیاسی را نمی پذیرد و در برابر روند تحولات مقاومت می کند، سیاست عقیمی است و در نهایت در برابر اراده ملت های منطقه مجبور به تسلیم خواهد بود.

جابری انصاری ادامه داد: اقداماتی که منجر به تشدید اختلافات بین کشورهای منطقه و بین اجزای طبیعی ملت های منطقه است، اقدامات و تاکتیک هایی است برای جلوگیری از تحقق مطالبات و خواسته های طبیعی تحول خواهانه دولت و ملت های منطقه و دیر یا زود محکوم به شکست خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: امیدواریم دولت هایی که این امر بدیهی را مورد توجه قرار ندادند با لحاظ این مسئله، از تحمیل هزینه های بیشتر به ملت ها و دولت های منطقه پرهیز کنند.

* تاکید بر حل مسالمت آمیز بحران قره باغ

وی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص بحران قره باغ و نقض پی در پی آتش بس در این منطقه، عنوان کرد: ما از ابتدای دور جدید تشدید درگیری ها در این منطقه صراحتا اعلام کردیم و اقدامات دیپلماتیک مبتنی بر این اقدام در پیش گرفتیم که تشدید درگیری و ایجاد ناامنی و بی ثباتی با توجه به مجموعه بحران های موجود در سطح منطقه، می تواند نتایج خطرناکی داشته باشد و کمربند بی ثباتی و ناامنی را را در کل منطقه گسترش دهد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما از دولت های آذربایجان و ارمنستان در رایزنی هایی که انجام شد با انتقال این موضع درخواست کردیم که به سمت حل مسالمت آمیز این موضوع پیش بروند و اجازه ندهند که بی ثباتی و ناامنی در منطقه و در شرایطی که بحران گسترش تروریسم و افراط گرایی باعث نگرانی دولت های منطقه شده، گسترش یابد.

جابری انصاری گفت: در همین چارچوب آمادگی خود را برای ایفای نقش فعال تر در این زمینه اگر دو دولت مرتبط با این بحران، درخواستی داشته باشند، اعلام کردیم که در صورت تمایل دو دولت ذیربط، آمادگی داریم نقش فعا لتری در مسیر حل این بحران داشته باشیم.

وی در عین حال یادآور شد: اما تا وقتی چنین درخواستی وجود نداشته باشد به طور طبیعی از سازوکارهای بین المللی در این زمینه که مورد توافق دو دولت است، حمایت می کنیم و امیدواریم با نقش آفرینی جدی سازمان های بین المللی و گروه تماسی که شکل گرفته، زمینه کنترل هر چه سریع تر این بحران و حرکت دو دولت ذینفع در این مسئله به حل مسالمت آمیز آن براساس سازوکارهای بین المللی فراهم شود.

* هرگونه مداخله خارجی در سوریه منجر به تشدید بحران این کشور می شود

خبرنگاری در خصوص اعزام 250 نظامی آمریکا به سوریه سؤال کرد که جابری انصاری اظهار داشت: از ابتدای بحران سوریه اعلام کردیم که هرگونه مداخله خارجی در این بحران در صورتی که بدون هماهنگی با دولت سوریه انجام شود، تنها به تشدید بحران منجر خواهد شد و نقشی در زمینه مهار بحران و جلوگیری از تشدید آن نخواهد داشت.

وی ادامه داد: همین قاعده در ارتباط با هر گونه مداخله و اعزام نیرو در سوریه حاکم است. می بایست تلاش های بین المللی و منطقه ای در هماهنگی کامل با دولت سوریه انجام شود و در مسیری که زمینه های مهار بحران فعلی و حرکت به سمت پایان آن را فراهم کند، خارج از این قاعده مندی هر اقدامی تنها به تشدید بحران و پیچیده تر شدن ابعاد بحرانی که واقعا تاکنون پیچیده است، منجر خواهد شد.

* برخی از دولت ها صراحتا و آشکارا قوانین بین المللی را نقض می کنند

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه در پی اقدامات آمریکا و از جمله در خصوص برداشت 2 میلیارد دلار از دارایی های ایران در آمریکا چرا از آمریکا به دادگاه های بین المللی شکایت نمی کنیم؟ گفت: برای مقابله با اقدامات مختلفی که توسط دولت ها در سطح جهان بر خلاف قوانین و مقررات بین المللی و موازین اصولی حقوق بین الملل انجام می شود، انجام هرگونه اقدامی بر اساس محاسبات نتیجه بخشی و میزان تاثیرگذاری آن انجام می شود و این یک قاعده مندی کلی است.

به گزارش فارس، وی افزود: واقعیت این است در سطح بین المللی برخی از دولت ها براساس قدرتی که دارند یا تصور می کنند که دارند قوانین بین المللی را صراحتا و آشکارا نقض می کنند و در احکامی که مورد اشاره سؤال شما بود، نقض مبانی اولیه حقوق بین الملل و قوانین و مقررات بین المللی بارز است اما این اولین بار نیست که توسط برخی از دولت ها، قوانین بین المللی و مبانی حقوق بین الملل نقض می شود.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: منازعه همیشگی در تاریخ روابط بین الملل بین موازین حقوقی و موازین سیاسی مبتنی بر قدرت وجود داشته و واقعیت های این تناقض بین سیاست و روابط بین الملل و مقتضیات آن و مقتضیات حقوق بین الملل را نمی توانیم از بین ببریم. هر دولتی تلاش خواهد کرد براساس امکانات موجود، امکانات خود را برای استیفای حقوق ملت و دولت خود انجام دهد.

جابری انصاری عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران هم براساس همین قاعده مندی در صورتی که امکان تاثیرگذاری و نتیجه بخشی در پیگیری روش هایی خارج از چارچوب های دوجانبه در قواعد بین المللی و دادگاه های بین المللی وجود داشته باشد، حتما چنین فرصتی را از دست نخواهد داد.

* دیدار ظریف با چند تن از نمایندگان کنگره آمریکا

یکی از خبرنگاران درباره سفر ظریف به نیویورک و دیدار وزیر خارجه با تعدادی از نمایندگان کنگره آمریکا سؤال کرد که جابری انصاری با تشریح این سفر که به منظور شرکت در مراسم رسمی امضای موافقتنامه تغییرات آب و هوایی (موافقتنامه پاریس) صورت گرفت، اظهار داشت: در این مراسم نمایندگان 175 کشور از جمله ایران حضور داشتند.

وی ادامه داد: در این سفر مجموعه ای از گفت وگوهای مطبوعاتی، رسانه ای، سخنرانی در محافل فکری آمریکا، دیدارهایی با برخی از شخصیت ها در برنامه وزیر خارجه تدارک دیده شده بود و دیدارها و گفت وگوهایی از جمله با چند تن از نمایندگان کنگره آمریکا در این سفر انجام شد.

* حضور سرمدی در اجلاس سیکا

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اجلاس وزرای خارجه سیکا که قرار است آخر هفته در چین برگزار شود، گفت: از ایران برای حضور در این اجلاس دعوت به عمل آمده اما وزیر خارجه در این اجلاس شرکت نمی کند و به احتمال زیاد مرتضی سرمدی قائم مقام وزیر خارجه در اجلاس مذکور حضور خواهد یافت.

وی همچنین گفت که ایران در اجلاس گفت وگوی تمدن ها در باکو شرکت می کند و سلطانی فر معاون رئیس جمهور به نمایندگی از ایران در اجلاس مذکور حضور می یابد.

* رژیم صهیونیستی ریشه بسیاری از نابسامانی ها و بی ثباتی های منطقه 

جابری انصاری در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص عادی سازی روابط برخی کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی و از جمله ترکیه، مصر و عربستان عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران موضع ثابت و آشکارش از ابتدای پیروزی انقلاب، عدم شناسایی مشروعیت این رژیم است و این موضع ثابت و اصل جدایی ناپذیر سیاست خارجی ایران است که همچنان ادامه می یابد.

وی افزود: معتقدیم رژیم صهیونیستی یک رژیم جعلی است که براساس نفی موجودیت و حقوق پایه ملت فلسطین شکل گرفته و منشا بحران ها و تروریسم نهادینه و سازماندهی شده دولتی در منطقه ماست و بسیاری از نابسامانی ها و بی ثباتی ها و به هم ریختگی های موجود در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا به دلیل نقش آفرینی این رژیم جعلی صهیونیستی در چند دهه گذشته و عدم تحقق حقوق بدیهی ملت فلسطین و ادامه اشغال سرزمین فلسطین اتفاق افتاده و هرگونه اقدامی در زمینه به رسمیت دادن به این اشغال و تعامل با این رژیم از دید ایران پذیرفتنی نیست و تاثیری جز تشدید وضعیت بحرانی در منطقه نخواهد داشت.

جابری انصاری اضافه کرد: امیدواریم دولت های اسلامی با توجه به این امور، منافع و حقوق اولیه و بدیهی ملت فلسطین در زمینه رفع اشغال و حق تعیین سرنوشت هیچگونه اقدامی که ناقض منافع ملت فلسطین و تشدید کننده وضعیت بحرانی در منطقه خاورمیانه را انجام ندهند و این مسائل را مورد اهتمام قرار دهند.

*  توافق جمعی بین دولت های منطقه ای راه حل بحران ها

حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست هفتگی امروز خود در پاسخ به سؤالی درباره پیشنهاد آمریکا در شورای همکاری خلیج فارس مبنی بر برقراری همکاری و رابطه بین ناتو و این شورا و موضع ایران در قبال گسترش ناتو به این منطقه عنوان کرد: اینکه ما در منطقه زیست طبیعی خود زندگی می کنیم و منشاء تهدیدی برای هیچ یک از همسایگانمان نیستیم و تاریخ بیش از دو سده اخیر به روشنی نشان می دهد که ایران تهدیدی نسبت به همسایگان خود نبوده و نخواهد بود.

وی افزود: اینکه بلوک بندی های نظامی جهانی که دوران آنها مدت هاست خاتمه پیدا کرده، بخواهد در حوزه های دیگر جغرافیایی گسترش یابد، بیش از آنکه یک امر واقعی باشد نوعی جنگ رسانه ای و روانی است و هیچ تاثیری در بهبود وضعیت امنیتی و وضعیت عمومی منطقه نخواهد داشت بلکه تشدیدکننده مسائل خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: راه حل امنیت و ثبات در منطقه و تامین منافع ملت های منطقه، توافق جمعی بین دولت های منطقه ای است برای امنیت دسته جمعی و ثبات و توسعه پایدار.

به گزارش فارس، وی افزود: جمهوری اسلامی ایران بارها در طول چند دهه گذشته طرح های عملیاتی را در این زمینه ارائه کرده، ولی متاسفانه با پاسخ مثبت لازم از سوی برخی دولت های دیگر مواجه نشده که ترجیح می دهند مسائل منطقه را بین المللی کنند و پای دولت های دیگری را به حل و فصل مسائل در منطقه باز کنند. سیاست تجربه شده ای که جز به ناامنی و بی ثباتی در منطقه ما منجر نشده و از این پس هم ادامه این سیاست های عقیم و شکست خورده، تاثیری جز همین هایی که تاکنون داشته، نخواهد داشت.

جابری انصاری افزود: البته آنچه در ارتباط با این موضوع در گزارش های رسانه ای منتشر شده، اغراق شده و مبتنی بر نتایج واقعی نشست برگزار شده، نیست. برخی بزرگ نمایی ها و پروپاگانداهای تبلیغاتی و رسانه ای است و حتی اگر به این سمت حرکتی صورت گیرد، تنها به تشدید مشکلات در منطقه منجر خواهد شد.

به گفته وی راه حل مسائل منطقه را در درون منطقه و در تعامل و گفت وگو بین دولت ها و ملت های منطقه باید جست، برای وصول به راه حل های دسته جمعی به منظور دستیابی به ثبات، امنیت و توسعه پایدار.

* در جزئیات سیاسی دیگر کشورها دخالت نمی کنیم

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره انتخابات آمریکا عنوان کرد: مسئله انتخابات در آمریکا مسئله داخلی این کشور است و هر دولتی در آمریکا بر سر کار باشد، طبیعتا منافع این کشور و تصوری از منافعی که دارد را پیگیری خواهد کرد.

وی ادامه داد: ما عمداً در جزییات زندگی داخلی و سیاسی کشورهای مختلف هیچگونه نظر خاص و ویژه ای را اعلام نمی کنیم، این منوط به انتخاب ملت هاست که روسای جمهور و پارلمان های خودشان را انتخاب کنند.

جابری انصاری گفت: جمهوری اسلامی ایران در چارچوبه سیاست های اصولی خود در سیاست خارجی، منافع و سیاست های خود را دنبال خواهد کرد و هر دولتی در هر نقطه ای از جهان آماده پذیرش تعامل برابر و مبتنی بر منافع مشترک داشته باشد، می تواند در مجموعه گفت وگوها و تعاملات ایران قرار گیرد و هر دولت و سیاستمداری بر خلاف آن عمل کند، با سیاست ثابت و مستمر جمهوری اسلامی مواجه خواهد شد که استقلال، برنامه های ملی و اهداف خود را قربانی هیچ سیاستمدار، حزب و دولتی در جهان نخواهد کرد.

* به دنبال برگزاری عزتمندانه و تامین حقوق بدیهی حجاج ایرانی هستیم

به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی در خصوص گفت وگوهای نمایندگان سازمان حج و زیارت با مقامات سعودی درباره حج عنوان کرد: گفتگوهایی به شکل جزیی بین دو طرف انجام شد، متأسفانه دولت عربستان بر اساس ادعای مستندی که از ابتدای فاجعه منا و تحولاتی که بعدا در موضوع قطع رابطه با ایران اتفاق افتاد، ادعایی که همواره مطرح کرده بودند این بود که حج مسئله ای غیرسیاسی و خارج از چارچوب اختلافات دولت سعودی با ایران است اما بر خلاف این ادعا در تعاملی که صورت دادند، سه بار تاخیر در صدور روادید برای اعزام هیأت ایرانی از ناحیه سعودی ها انجام شد.

جابری انصاری ادامه داد: فریضه حج یک فریضه واجب است و دولت جمهوری اسلامی ایران خود را موظف می داند که مقدمات برگزاری این فریضه را برای ملتش فراهم کند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: انجام حج در سال جاری منوط به این خواهد بود که روال طبیعی بین سازمان حج و زیارت و وزارت حج عربستان طی شود و امکان برگزاری عزتمندانه و تامین حقوق بدیهی حجاج ایران فراهم شود.

جابری انصاری گفت: متأسفانه تعاملی که عربستان در این مذاکرات داشته، برخلاف ادعاهایش بوده و مشابه تاخیر در صدور روادید بوده و در صورتی که این شرایط فراهم نشود- شرایط بدیهی مبتنی بر مسئولیت های دولت میزبان مناسک حج -، ما هیچ خواسته فوق العاده نداریم و مسئولیت های دولت میزبان باید انجام شود تا امکان برگزاری حج فراهم شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در صورتی که این امور با برخورد غیرمنطقی دولت عربستان زمینه اش فراهم نشود، مسئولیت آن برعهده دولت عربستان باقی خواهد بود که به وظایف خود به عنوان دولت میزبان مناسک حج عمل نکرده و همانند اقدامات دیگر همه مسائل را در هم تنیده با اختلافات سیاسی کرده و در چارچوب سیاست عقیمی که در تعامل با ایران دنبال می کند، این موضوع را مشمول همین سیاست اشتباه و مبتنی بر تشدید اختلافات قرار داده است.

وی گفت: تصمیم نهایی در این زمینه توسط مراجع ذی ربط و مسئول پرونده به اطلاع افکار عمومی می رسد.

* سیاست ما اجتناب از تشدید بحران در منطقه است

خبرنگاری با اشاره به تعامل دولت عربستان با ایران از سخنگوی وزارت خارجه پرسید که آیا تهران بنا ندارد رویکرد خود نسبت به ریاض را تغییر دهد؟ که وی گفت: رویکرد ما براساس منافع ملی و اهداف سیاست خارجی ماست و برخلاف عربستان که به دنبال تشدید بحران ها در منطقه است. سیاست ما اجتناب از تشدید بحران هاست و ما به عنوان ایران، به هیچ وجه تمایل نداریم بحران های موجود را تشدید کنیم.

وی گفت: صبر جمهوری اسلامی ایران و نمایندگان ملت بزرگ ایران حد و حدودی دارد و تاکتیک های تعامل با موضوعات مرتبط با این مسئله بر اساس این اصل و منافع و اهداف جمهوری اسلامی در سیاست خارجی اش تصمیم گیری و در مورد آن اقدام می شود.

* گروه ها، شخصیت ها و رسانه ها در پیگیری مسائل آب در آسیاب دشمنان نریزند

جابری انصاری در پاسخ به سؤال دیگری درباره امنیت سرمایه گذاری در ایران و برنامه های وزارت خارجه برای معرفی این موضوع به سرمایه گذاران خارجی، خاطرنشان کرد: بخشی از مسئله امنیت سرمایه گذاری مربوط به تصمیمات دولت های دیگر در سطح جهان است که معمولاً آن دولت ها علاقه مندی نسبت به منافع جمهوری اسلامی ندارند و براساس منافع خودشان اقداماتشان را تنظیم می کنند اما بخشی از این موضوع مربوط به اقدامات خودمان است، مجموعه گروه ها و شخصیت های ما آیا با اقدامات خود موضع گیری ها و مجموعه کارهایی که انجام می دهند، به سیاست و منافع برخی از بازیگران بین المللی دامن می زنند یا اجازه نمی دهند که فضای ناامنی تشدید شده و گسترش یابد.

جابری انصاری اضافه کرد: ما به عنوان مجموعه های داخل جمهوری اسلامی، هم به معنای دولت جمهوری اسلامی و نهادهای دولت و هم به معنای مجموعه های سیاسی، گروه ها و شخصیت ها و رسانه ها باید در پیگیری مسائل به نحوی اقدام کنیم که آب در آسیاب دشمنان ملت ایران نریزیم.

وی اضافه کرد: هرگونه اقدام و اظهارنظری تشدیدکننده این فضای ناامنی در زمینه جلب سرمایه های خارجی و فناوری خارجی باشد، به نفع جمهوری اسلامی نخواهد بود.

جابری انصاری اضافه کرد: البته در تعامل با دولت ها و بازیگران بین المللی که بر خلاف منافع ملت ایران اقداماتی را برای بازگرداندن فضای قبل از برجام پیگیری می کنند، هم دستورالعمل دولت جمهوری اسلامی است و مجموعه اقداماتی که در جریان است، تسهیل رفت و آمد هیأت های مختلف از کشورها و رفتن هیأت های ایران به کشورهای مختلف، مدیریت اظهارات و گفتمان سیاسی مقامات ایران و مسائل دیگر با این هدفمندی که اشاره شد، باید پیگیری شود و با همین اولویت ها مورد توجه وزارت خارجه است.

وی گفت: ما در دو مسیر موازی باید اقدامات خود را طراحی و مدیریت کنیم. یکی در تعامل با دولت های دیگر در جهان، بدین معنا که مجموعه اقدامات مثبت و منفی را شامل می شود و یکی هم برنامه ریزی و اقدامات هدفمند در درون ایران به نحوی که امکان بهره برداری حداکثری از فضای توافق برجام را برای ایران فراهم کند.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: اصول ثابت ما در زمینه اقتصادی در مرحله فعلی در چارچوبه اقتصاد مقاومتی که اولویت جمهوری اسلامی است، دو اصل اساسی آن جذب سرمایه خارجی و جذب فناوری خارجی است. همه اقدامات ما در جمهوری اسلامی می بایست به نحوی تدبیر و مدیریت شود و جزیی از این امر تدبیر فضای سیاسی، رسانه ای و گفتمان سیاسی در خدمت منافع ایران و تحقق این اصول اساسی اقتصاد کشور است.

* حکم دادگاه آمریکا خلاف قواعد بین المللی است

حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه نشست خبری با خبرنگاران رسانه ها درباره برداشت 2 میلیارد دلار اموال ایران در آمریکا و در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره تناقضات دولتی در این زمینه و اینکه بعیدی نژاد، سیف و جهانگیری دولت قبل را مسئول این قضیه دانستند، عراقچی در وین عنوان کرد که این خرید اوراق در سال 2003 صورت گرفته است، عنوان کرد: موضوع حکم این دیوان بعد از طی فراز و نشیب از چند زاویه می تواند مورد ارزیابی قرار بگیرد.

وی ادامه داد: اول اینکه به لحاظ حقوقی این اقدام برخلاف مبانی یا اصول اولیه حقوق بین الملل و قوانین بین المللی است که دولت آمریکا قانون داخلی خودش را حاکم بر روابط و فضای بین المللی قرار دهد و براساس ضوابط بین المللی یک دولت چنین اختیاری ندارد که قوانین داخلی خود را حاکم بر این قواعد بین المللی قرار دهد.

جابری انصاری گفت: این اقدام به لحاظ سیاسی معنایش برای ملت و دولت ایران این است که هیچ اراده ای در آمریکا برای خاتمه بخشیدن به دوران طولانی تاریخ بی اعتمادی و برخورد با ملت و منافع ملت ایران وجود ندارد.

به گزارش فارس، جابری انصاری ادامه داد: چنین اقداماتی تنها به تشدید وضعیت سابق و ادامه آن وضعیت منجر می شود.پیام روشن این حکم به لحاظ سیاسی برای ملت ایران این است.

* روابط ما با آمریکا دستخوش تحول نشده

وی گفت: نکته دوم در زمینه سیاسی نیز این است که توافق برجام، توافقی در یک موضوع خاص با آمریکاست و فضای حاکم بر شرایط راهبردی روابط ما با آمریکا دستخوش تحول نشده بود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: صدور چنین احکامی تأییدکننده آشکار چنین مسئله ای است که توافق در خصوص یک موضوع به معنای پایان شرایط حاکم بر روابط یک کشور به لحاظ تاریخی نیست.

وی گفت: اما به لحاظ آسیب شناسی داخلی بدون ورود به دوره بندی ها و مسائل داخلی، آنچه مربوط به وزارت خارجه است به عنوان وزارتخانه حاکمیتی که نمایندگی ملت ایران را برعهده دارد باید به این نکته اشاره کنیم که از نگاه آسیب شناسانه جدا از اینکه در چه دوره و چه سالی این اتفاق افتاده باید مورد بررسی آسیب شناسانه قرار گیرد و برای جلوگیری از تکرار اشتباهات این گونه که منافع ما را در معرض خطر دولت هایی قرار می دهد که قوانین داخلی خود را بر قوانین بین المللی تحمیل و حاکم می کنند.

به گزارش فارس، جابری انصاری افزود: به عنوان وزارت امور خارجه معتقدیم این مطلب باید با نگاه آسیب شناسانه مورد توجه قرار گیرد و بدون تسویه حساب های سیاسی و ورود دعواهای داخلی به این موضوع، زمینه تکرار چنین اشتباهاتی سد شود.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: اگر آسیب ها و اشتباهات خود را انکار کنیم، زمینه تکرار آن رخ می دهد. مهم برای ما این است که با نگاه آسیب شناسانه زمینه این مشکلات را فراهم نکنیم.

وی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص دستگیری رضا ضراب در آمریکا به دلیل دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران و اینکه آیا دولت ایران وضعیت او را پیگیری می کند؟ اظهار داشت: تصمیمی اگر اتخاذ شود به اطلاع افکار عمومی می رسد.

* مسئولیت موضوع حج با سازمان حج و زیارت است

به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری درباره گزارش وزارت خارجه به کمیسیون امنیت ملی در خصوص حادثه منا خاطرنشان کرد: مسئولیت موضوع حج با سازمان حج و زیارت است. ما به عنوان وزارت امور خارجه در سطح حاکمیتی و تصمیمات حاکمیتی مربوط به مسئله حج دخالت داریم و در شرح وظایفمان هست، اما مسئولیت پیگیری این پرونده و حصول به توافقات و گزارش اقدامات انجام شده با سازمان حج است و بر اساس رویه های موجود اقدام خواهد کرد.

* مسئولیت با عربستان است/ درخواست ویژه ای نداشته ایم

وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره مسئله حج و اینکه آیا ایران حاضر است تسهیلاتی فراهم کند که زائران ایرانی در کشور ثالثی روادید را دریافت کنند؟ عنوان کرد: اگر دولت میزبان وظایف طبیعی خود را براساس رویه های سابقی که بین دو کشور وجود دارد، محقق کند، به طور طبیعی زمینه اجرای این امر واجب اسلامی فراهم خواهد شد و در صورتی که این کار را نکند، مسئولیت عدم انجام حج حجاج ایران با دولت میزبان است.

جابری انصاری خاطرنشان کرد: ما هیچ امر ویژه ای را درخواست نکرده ایم. آنچه گفته ایم و تاکید داریم این است که رویه های سابق موجود بین دو کشور و وظایف دولت میزبان مناسک حج در زمینه تامین امنیت حجاج و فراهم کردن شرایط برگزاری آبرومندانه و درست حج توسط حجاج ایرانی فراهم شود و در همین چارچوب هم مسئله را مدیریت خواهیم کرد.

* اطلاع رسانی درباره جزئیات و نحوه فروش و قیمت آب سنگین با سازمان انرژی اتمی

وی در پاسخ به سؤالی در خصوص مکانیسم دریافت مبلغ 32 تن آب سنگین اراک که به آمریکایی ها فروخته شده نیز گفت: مسئولیت مذاکره در ارتباط با این موضوع فنی با سازمان انرژی اتمی است.

جابری انصاری ادامه داد: کارخانه تولید آب سنگین که جدا از راکتور اراک است برای تأمین آب سنگین تأسیس شده و تاکنون 200 تن تولید داشته و تصمیمی که در مراجع تصمیم گیری کشور گرفته شده، این است که حداقل 70 تن از 200 تن در بازارهای بین المللی به فروش برسد که مذاکرات فنی با مشتریان از جمله آمریکا در این زمینه انجام شده است.

وی گفت: عملاً با این اقدام حضور ایران در بازار بین المللی معاملات مربوط به آب سنگین به رسمیت شناخته می شود و با این جزئی از برنامه مسالمت آمیز اتمی ایران تثبیت می شود و هم منطق اقتصادی خواهد داشت و هم منطق راهبردی ناظر بر تثبیت حقوق مشروع و قانونی جمهوری اسلامی در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی.

جابری انصاری ادامه داد: اطلاع رسانی درباره جزئیات و نحوه فروش و قیمت ها در این زمینه با سازمان انرژی اتمی است و اطلاعات را در این زمینه اعلام خواهند کرد.

* ایران از ابتدا در سوریه نقش مستشاری داشته است

وی درباره اعزام نیروهای ارتش به سوریه به عنوان نیروهای مستشاری که سؤال یکی از خبرنگاران بود نیز گفت: تصمیم دولت جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران سوریه تامین و موافقت با درخواست های دولت سوریه برای خدمات مستشاری نظامی بوده است. اینکه چه نیروهایی این خدمات را انجام می دهند، حسب نیاز و زمان مربوط به این اقدامات در مورد آن تصمیم گیری می شود.

به گزارش فارس، سخنگوی وزارت خارجه در عین حال یادآور شد: هیچگونه تغییری در تصمیم گیری ایران اتفاق نیفتاده است. مجموعه نیروهای مسلح ایران، نیروهای مسلح ایران هستند و تصمیم دولت ایران این بوده که خواسته های ملت سوریه را در زمینه ارائه خدمات مستشاری قبول کند و محقق کند و در همین چارچوب در زمان های مختلف و در این دوران حسب نیاز به شرایط و درخواست دولت سوریه این خدمات مستشاری ارائه شده و تصمیم اخیر در همین چارچوب است. هر تصمیمی اتخاذ شود براساس درخواست دولت سوریه است.

*خبری که تایید نشد

جابری انصاری درباره برگزاری رزمایش مشترک ایران و روسیه نیز گفت: چنین مطلبی در مجاری رسمی دو کشور تصمیم گیری نشده است. چنین اقداماتی منوط به تشخیص دو دولت است که در این زمینه به توافق برسند. اخبار رسانه ای که براساس اظهارات یک فرد عنوان می شود، خبر رسانه ای است.

وی درباره بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در تهران نیز گفت: چنین درخواستی را اتحادیه اروپا دارد ولی تصمیم گیری درباره آن بر اساس مسائل و پرونده های مرتبط انجام خواهد شد. تصمیم قطعی در این زمینه به اطلاع افکار عمومی خواهد رسید.

سخنگوی وزارت خارجه درباره سامانه موشکی S-300 نیز عنوان کرد: در ارتباط با این سامانه، بین دولت ایران و دولت روسیه توافقاتی در این خصوص وجود دارد که در حال طی مراحل اجرایی خود براساس زمانبندی های جدید بین دو دولت است و امیدواریم روال طبیعی خود را طی کند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره تشکیل کمیته پیگیری حقوقی در خصوص 2 میلیارد دلار دارایی ایران عنوان کرد: مجموعه اقداماتی که به لحاظ سیاسی و حقوقی و قانونی در زمینه استیفای حقوق ملت ایران انجام خواهد شد و نتایج آن در زمان خود به اطلاع افکار عمومی خواهد رسید.


نظر شما :