اوباما؛ تنها 3 رای تا تایید توافق هسته ای در آمریکا

۰۹ شهریور ۱۳۹۴ | ۲۱:۵۰ کد : ۱۹۵۱۵۲۷ سرخط اخبار

با حمایت سی و یکمین سناتور دموکرات از توافق هسته ای با ایران ، باراک اوباما رییس جمهور آمریکا برای اطمینان یافتن از تصویب توافق هسته ای با ایران در سنا تنها به رای 3 سناتور دموکرات دیگر نیاز دارد.

به گزارش عصر ایران به نقل از وب سایت رادیو ملی آمریکا (NPR) با حمایت "جف مرکلی" سناتور دموکرات ایالت اورگان از توافق هسته ای در روز یکشنبه تعداد حامیان دموکرات توافق هسته ای در سنای آمریکا به 31 نفر رسید.

مرکلی با صدور بیانیه ای مفصل ضمن حمایت از توافق هسته ای با ایران اعلام کرده است: "این توافق بهترین استراتژی برای جلوگیری از دست یابی ایران به سلاح هسته ای است."

جمهوری اسلامی ایران همواره اتهام تلاش برای دست یابی به سلاح هسته ای را رد کرده است و تا کنون هیچ مدرک معتبری درباره انحراف برنامه های هسته ای صلح آمیز ایران از سوی مراجع معتبر بین المللی منتشر نشده است.

سناتور مرکلی در بیانیه اش به زغم خود به کاستی های توافق هسته ای نیز اشاره کرده و از جمله بر این نکته تاکید کرده که این توافق جلوی توسعه قابلیت های نظامی و موشکی ایران را نمی گیرد. همچنین او در بیانیه خود مشخص نبودن نحوه هزینه کرد میلیارد ها دلار از دارایی های آزاد شده ایران را از نقاط ضعف و کاستی توافق دانسته است.

با این حال این سناتور دموکرات گفته است به این توافق رای مثبت خواهد داد و در بخش پایانی بیانیه خود تاکید کرده است:" هیچ انتخابی در عرصه سیاست خارجی همراه با تضمین آینده نیست. آینده این توافق از منظر تایید یا رد آن ناشناخته است و ممکن است خطراتی نیز در پی داشته باشد. اما این توافق چشم اندازی بهتر برای جلوگیری از دست یابی ایران به سلاح هسته ای در اختیار ما قرار می دهد و ابزارها و اهرم هایی در اختیار ما قرار می دهد که از این امر اطمینان حاصل کنیم. بنابراین، پس از روز کارگر که قرار است سنا بررسی این توافق را در دستور کار قرار دهد من به تصویب این توافق رای مثبت خواهم داد."

با وجود حمایت مرکلی و رسیدن تعداد سناتورهای حامی توافق به 31 نفر هنوز 10 تن از اعضای دموکرات مجلس سنا موضع نهایی خود را درباره این توافق آشکار نکرده اند. 34 رای دموکرات ها تضمین کننده عدم توانایی جمهوریخواهان برای عبور از سد وتوی اوباما است . اوباما تهدید کرده است در صورت رای منفی کنگره به این توافق ، بر اساس اختیارات قانون اساسی این مصوبه کنگره را وتو خواهد کرد و در این صورت با بازگشت مجدد توافق هسته ای به کنگره برای رای گیری مجدد جمهوریخواهان برای عبور از سد وتوی اوباما باید رای دو سوم اعضای کنگره (مجالس نمایندگا و سنا) را کسب کنند.

همزمان در روزهای گذشته در رسانه های آمریکا و محافل سیاسی این کشور احتمال به نتیجه رسیدن تلاش جمهوریخواهان برای رد توافق هسته ای در نخستین رای گیری کنگره (تا 26 شهریور) در هاله ای از تردید قرار گرفته است.

جمهوریخواهان برای رد این توافق در نخستین رای گیری خود در سنا نیاز به رای 60 سناتور دارند در حالی که اگر با فرض رای منفی همه 54 عضو جمهوریخواه سنا به توافق، آنها به رای 6 سناتور دموکرات نیز نیاز دارند . تا کنون تنها دو سناتور دموکرات با این توافق مخالفت کرده اند و با فرض حمایت تمامی جمهوریخواهان و دموکرات های مخالف سنا آنها تا کنون 56 رای دارند و 4 رای کمتر از میزان لازم برای رد این توافق در نخستین جلسه رای گیری درباره توافق دارند.
 

با این حساب اوباما تا کنون در جدال سیاسی با کنگره از جمهوریخواهان مخالف در کنگره پیش افتاده است چون او برای اطمینان از حفظ حق وتوی خود تنها به رای 3 سناتور دموکرات دیگر نیاز دارد در حالی که جمهوریخواهان برای رد توافق در نخستین رای گیری سنا به رای 4 سناتور دموکرات دیگر نیز نیاز دارند و کسب نظر این تعداد سناتور دموکرات با توجه به رقابت حزبی موجود بین دو اردوگاه اصلی سیاسی آمریکا سخت تر به نظر می رسد؛ چون اوباما برای اطمینان از حق وتوی خود به رای 3 سناتور هم حزبی خود نیاز دارد در حالی که جمهوریخواهان برای رد توافق هسته ای در نخستین رای گیری سنا به رای 4 سناتور دیگر از حزب رقیب نیاز دارند.


نظر شما :