در صورت شکست مذاکرات، چه بر سر تحریمهای ایران خواهد آمد؟
مذاکرات ایران و گروه 1+5 برای دستیابی به توافق نهایی هسته ای در حالی در جریان است که با نزدیک شدن هرچه بیشتر به زمان ضرب الاجل تعیین شده برای حصول توافق، گمانه زنی ها درباره نتیجه این گفت و گوها تشدید شده است. در این زمینه، یک پایگاه تحلیلی آمریکایی به بررسی این موضوع پرداخته که در صورت شکست مذاکرات چه بر سر نظام تحریم ها خواهد آمد؟
به گزارش «تابناک»، پایگاه تحلیلی Middle East Eye در مطلبی به بررسی این موضوع پرداخته که در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5، سرنوشت تحریم های بین المللی وضع شده علیه ایران چه خواهد بود. به عقیده این سایت، حتی در صورت تحقق چنین سناریویی نیز تحریم های ایران پابرجا نخواهد ماند.
این سایت در مطلب خود ضمن استناد به سخنان سفیر آلمان در آمریکا می نویسد در صورتی که مذاکرات جاری هسته ای به حصول توافق نهایی منجر نشود، نظام تحریم های ایران شروع به زوال خواهد کرد. وی گفته: «گزینه های جایگزین رویکرد دیپلماتیک، چندان جذاب نیستند».
این دیپلمات آلمانی در جریان یک سخنرانی در موسسه «شورای آتلانتیک» اظهار داشته: «در صورت شکست دیپلماسی، نظام تحریم ها احتمالاً فرو خواهد پاشید... و احتمالاً ما شاهد خواهیم بود که ایران همانند زمان آغاز مذاکرات، بار دیگر به غنی سازی اورانیوم خواهد پرداخت».
سفیر انگلیس در آمریکا نیز کم و بیش با دیدگاه های همتای آلمانی خود موافق است، اما می گوید اگر ایران مسئول شکست مذاکرات قلمداد شود، خطر فروپاشی تحریم ها کمتر است. پیتر وستماکوت گفته: «اگر عدم دستیابی به توافق به دلیل عدم پایبندی ایران به تعهدات خود یا ناکامی در اجرای آن ها باشد، به نظر من نظام تحریم پابرجا خواهد ماند و در برخی حوزه های مشخص، می توان برای افزایش سطح این تحریم ها نیز تلاش کرد».
با این وجود، وی نیز تأکید دارد که اگر ایران مسئول شکست مذاکرات نباشد، نظام تحریم ها از هم خواهد پاشید. وی می گوید: «در عین حال، اگر ما از مذاکرات کنار بکشیم یا اگر کنگره آمریکا، اجرای توافق را غیرممکن سازد، در این حالت من فکر می کنم جامعه بین المللی مایل نخواهد بود به افزایش تحریم ها علیه ایران بیندیشد». وی اشاره می کند که هم اکنون نیز برخی کشورها به تحریم های ایران اهمیت نمی دهند و از ایران نفت می خرند.
سفیر فرانسه در آمریکا، از دیگر دیپلمات هایی بوده که در جریان جلسه اخیر شورای آتلانتیک به سخنرانی پرداخته است. وی درباره اینکه بتوان در زمان مقرر به توافق نهایی با ایران دست یافت، ابراز تردید کرده و گفته: «بسیار محتمل است که تا پیش از پایان ژوئن یا حتی پس از این تاریخ به توافق دست پیدا نکنیم». به عقیده وی، حتی در صورت دستیابی به توافق، می بایست جزئیات آن در قابل ضمیمه های فنی تفسیر شود و به همین دلیل، زمان دقیق پایان مذاکرات به گونه ای مبهم خواهد بود.
پیتر جنکینز، نماینده سابق انگلیس در آژانس بین المللی انرژی اتمی، از جمله دیگر دیپلمات هایی است که درباره سرنوشت مذاکرات هسته ای و چشم انداز بعد از آن اظهار نظر کرده است. وی معتقد است حتی در صورتی که ایران مسئول شکست مذاکرات باشد نیز نمی توان این کشور را کاملاً منزوی کرد. جنکینز می گوید: «من تردید دارم که کشورهای غیر غربی آمادگی پذیرش این موضوع را داشته باشند که مسئولیت شکست مذاکرات صرفاً بر عهده ایران باشد».
وی می افزاید: «آن ها بر این گمان خواهند بود که بخشی از این مسئولیت؛ به گردن آمریکا و اتحادیه اروپاست که درخواست هایشان فراتر از ملزومات معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای بوده است. در نتیجه، آن دسته از این کشورها که تحریم ها را رعایت می کنند، این کار را متوقف خواهند کرد». البته به عقیده این دیپلمات انگلیسی، در صورت وقوع چنین امری اغلب کشورهای غربی همچنان با آمریکا همراه خواهند بود.
نظر شما :