بی اعتمادی روشن ریاض به واشنگتن

عربستان حمله به یمن را از امریکا مخفی کرده بود

۱۴ فروردین ۱۳۹۴ | ۲۱:۴۳ کد : ۱۹۴۵۷۷۱ ترجمه برگزیده خاورمیانه
ژنرال لیود اوستین، فرمانده نیروهای مرکزی ارتش امریکا در جلسه پرسش و پاسخ سنا در پاسخ به این سوال که عربستانی ها چه وقت زمان دقیق حمله خود به یمن را به اطلاع امریکایی ها رساندند، گفت: «لحظاتی قبل از این که مستقیما وارد عمل شوند.»
عربستان حمله به یمن را از امریکا مخفی کرده بود

دیپلماسی ایرانی: مقام های امریکایی اعلام کردند که عربسیتان برخی از جزئیات اصلی عملیات نظامی اش علیه حوثی ها در یمن را تا آخرین لحظه از واشنگتن پنهان کرده بود تا به خیال خود بتواند نقش تاثیرگذار منطقه ای بیشتری در سایه آنچه کاهش نقش امریکا در خاورمیانه توصیف می کند، داشته باشد.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، به گفته این مقام ها عربستان سعودی چند هفته قبل از آغاز تحرکات خود به ایالات متحده اطلاع داده بود که در حال بررسی تحرکاتی در یمن است اما چیزی از جزئیات این تحرکات به اطلاع امریکایی ها نرسانده بود. برای همین امریکایی ها از حملات هوایی گسترده عربستان به یمن که پنج شنبه شب آغاز شد، خبر نداشتند.

سیاست باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا در تحولات خاورمیانه بر این اصل استوار بوده است که به جای دخالت مستقیم نظامی از نیروهای جایگزین استفاده کند. اوباما همین سیاست را در سوریه دنبال کرده و مخالفان سوری را علیه بشار اسد مسلح کرده است. او بر اساس همین سیاست در مبارزه با داعش در عراق برای بازپس گیری تکریت از گزینه حملات هوایی استفاده کرد و کار عملیات زمینی را به ارتش عراق واگذار کرد. البته این سیاست با انتقاد شدید جمهوریخواهان مواجه شده است. آنها اوباما را متهم می کنند که با اتخاذ این شیوه نقش رهبری امریکا را در جهان تضعیف کرده و باعث دوری متحدان امریکا از خود شده است. شاهد آنها برای این ادعا نیز عربستان سعودی است که به صراحت از رفتارهای امریکا شکایت می کند و می گوید واشنگتن ریاض را در بحبوحه جنگ ها و درگیری های خاورمیانه تنها رها کرده است و دیگر توجهی به مصالح آن نمی کند. کاخ سفید تمامی این اظهارات را رد می کند و می گوید در طول سالیان گذشته در ارتباط نزدیک با ریاض بوده و حتی در روزهای اخیر نیز ارتباطات ریاض و واشنگتن بسیار زیاد بوده و به هیچ وجه قطع نشده است.

با این حال و با وجود این که عربستانی ها می گویند با مقام های امریکایی برای حمله به یمن در راستای حمایت از عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری این کشور در هماهنگی کامل بوده اند اما مقام های امریکایی می گویند که حملات هوایی عربستان به این کشور ناگهانی بوده و آنها از اهداف و برنامه های عربستان در این حمله خبر نداشتند.

ژنرال لیود اوستین، فرمانده نیروهای مرکزی ارتش امریکا در جلسه پرسش و پاسخ سنا در پاسخ به این سوال که عربستانی ها چه وقت زمان دقیق حمله خود به یمن را به اطلاع امریکایی ها رساندند، گفت: «لحظاتی قبل از این که مستقیما وارد عمل شوند.»

وی در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه می تواند موفقیت این حملات را تایید کند، گفت: «تا زمانی که ندانیم دقیقا اهدافی که مورد حمله قرار می گیرند، چیستند، نمی توانیم اظهار نظری در این باره بکنیم.»

در همین رابطه عادل الجبیر، سفیر عربستان در ایالات متحده گفت که ما درباره یمن در تماس مستقیم و مرتب با واشنگتن هستیم اما وقتی که دیدیم حوثی ها به سمت مقر هادی در شهر عدن جنوبی حرکت کردند، درنگ نکردیم و خود به تنهایی تصمیم گرفتیم و وارد عمل شدیم. وی که در جمع کوچکی از خبرنگاران سخن می گفت همچنین اظهار داشت: «ما از این نگران بودیم که اگر عدن سقوط کند آن گاه چه خواهد شد؟ پیش ما مخاطرات سنگینی مجسم شدند که ما را بر آن داشتند تا فورا خود وارد عمل شویم.»

وی تاکید کرد، حملات هوایی عربستان برای دفاع از مصالح منطقه ای اش صورت گرفته و تا اندازه بسیاری زیر سایه امنیت امریکا انجام شده که مدتی طولانی است در این زمینه با عربستان در ارتباط است.

وقتی که در تابستان 2013 اوباما تصمیم گرفت که بعد از استفاده گاز کلر در سوریه از دخالت نظامی در این کشور خودداری کند و زمانی که واشنگتن ناگهان تصمیم به تماس های سری با ایران گرفت، عربستانی ها به شدت نگران شدند و خود را در معرض خطر دیدند.

مصطفی العانی، تحلیلگر امنیتی عراقی که ارتباطات بسیار نزدیکی با وزارت کشور عربستان دارد در این باره می گوید: «اگر عملیات عربستان در یمن به موفقیت برسد، تحولی بزرگ در سیاست خارجی عربستان رخ خواهد داد در آن صورت تعامل عربستان با نفوذ رو به گسترش ایران قاطعانه تر خواهد بود.»

عربستان امیدوار است که دخالت نظامی در یمن بتواند جلوی نفوذ ایران در خاورمیانه را بگیرد و در محاسبات ایران در حمایت از حکومت بشار اسد در سوریه تغییر ایجاد کند و همچنین محاسبات ایران در عراق را نیز دست خوش تغییر سازد. دو موضوعی که عربستانی ها نسبت به آنها بسیار حساس شده اند و جای خالی خود را در آنها به روشنی می بینند.

الجبیر می گوید: «همان طور که امریکایی ها هم می دانند و از روابط گسترده ایران با الحوثی ها خبر دارند، اعضایی از سپاه پاسدران انقلاب اسلامی ایران و حزب الله در حال توصیه نظامی به الحوثی ها هستند.»

امریکایی ها می گویند تا کنون در حد مشاوره های امنیتی با عربستانی ها در تماس بوده اند و چیزی بیشتر از این در اختیار آنها قرار نداده اند. آنها می گویند در طول هفته های گذشته درباره اوضاع نا به سامان یمن با عربستانی ها گفت وگوهای بسیاری داشته اند.

یک مقام امریکایی که نخواست نامش فاش شود، گفت: «عربستانی ها در طول دیدار طولانی جان کری، وزیر امور خارجه امریکا از ریاض که در پنجم ماه مارس انجام شد، هیچ چیز درباره احتمال حمله نظامی خود به یمن به او نگفتند.»

 

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

انتشار اولیه: شنبه 8 فروردین 1394 / انتشار مجدد: جمعه 14 فروردین 1394

کلید واژه ها: خاورمیانه عربستان و یمن حمله عربستان به یمن


نظر شما :