روزی که القاعده عراق تبدیل به داعش شد

از دیدار با بعثی‌ها تا جذب نیرو از سنی‌های ناراضی

۱۸ دی ۱۳۹۳ | ۱۵:۱۷ کد : ۱۹۴۲۷۶۳ اخبار اصلی خاورمیانه
با این وضعیت غرب مجبور است با حکومت بشار در مبارزه با داعش همراه شود، چرا که وحشی‌گری‌های داعش و دامنه نفوذ آن که تا قلب اروپا نیز رسیده مایه نگرانی غربی‌ها هم شده است.
از دیدار با بعثی‌ها تا جذب نیرو از سنی‌های ناراضی

دیپلماسی ایرانی: در گزارشی که چندی پیش مارتین گولوف، یکی از کارشناسان زبده امور خاورمیانه در روزنامه بریتانیایی گاردین منتشر کرد، به نقل از منابع عراقی می گوید که سازمان امنیت سوریه با داعش ارتباط داشته و حلقه اتصالشان نیز افسرهای بعثی در ارتش صدام حسین بوده است.

بعد از این که ارتش سوریه احساس کرد که داعش از انتظارات آن و اهدافی که برایش تعریف شده، فاصله گرفته است، رویه خود را تغییر داد. ابو احمد به لوگوف می گوید که زمانی که توسط امریکایی ها در زندان بوکا، جنوب عراق زندانی بوده است، تصمیم گرفت که عنصری اساسی در تشکیل دولت اسلامی شود و از همان جا بود که وارد گروه های شبه نظامی تندرو شد. در آن موقع او جوان کم سنی بود که به دلیل اشغال امریکا و همکاری شیعیان با آنها علیه حاکمیت شده بود و همانند بسیاری از سنی های دیگر که از این که از قدرت رانده شده بودند، خشمگین بودند، علیه وضعیت موجود سر به شورش بر آورده بود.

ابو احمد با ابو بکر البغدادی اولین بار در زندان بوکا، جنوب عراق آشنا شده بود. او الآن البغدادی را به عنوان امیر دولت اسلامی می شناسد. وی ابوبکر البغدادی را خطرناک ترین مرد جهان می داند. او در این گزارش به لگولوف همچنین خبر از دیدار مهمی می دهد و می گوید که دو دیدار سری در منطقه الزبدانی، نزدیک دمشق در بهار سال 2009 انجام شد که در آن فرماندهان بعثی سابق عراق که به سوریه پناه برده بودند به همراه شماری از نمایندگان سازمان امنیت سوریه با افراد مهمی از عناصر القاعده در عراق دیدار می کنند. به گفته وی در پی این دیدار القاعده عراق تغییر می کند و رفته رفته به گروهی که اکنون به داعش معروف است، تبدیل می شود. این دو دیدار در ضمن حلقه های همکاری میان سازمان اطلاعات سوریه با شبکه القاعده داخل عراق انجام شده بود تا علیه اشغال امریکایی ها و دولت نوری مالکی فعالیت کنند. ابو احمد سپس به سال 2011 اشاره می کند که در آن تاریخ عراقی های شورشی کار عبور از مرزهای عراق به سمت سوریه را آغاز می کنند، به ادعای وی در آن موقع حکومت سوریه دروازه های ورودی را به روی جهادی ها گشود و به آنها اجازه داد که از طریق سوریه به عراق رفت وآمد داشته باشند.

این اطلاعات نشان می دهد که بخشی از سازمان امنیت سابق سوریه با القاعده عراق ارتباط داشته و تلاش می کرده تا به این ترتیب فرصتی برای تقویت جایگاه داخلی حکومت سوریه به وجود بیاورد. اما این که گفته می شود که تشکیل دولت اسلامی طرحی غربی است برای نفوذ بیشتر غرب و تسلط کاملش بر جهان عربی اسلامی نمی توان با قاطعیت تایید کرد برای این که به دلیل خیلی ساده، در حال حاضر می بینیم که خشونت هایی که این شبکه تروریستی انجام می دهد در مقام اول علیه مسلمانان است که این نمی تواند به سود غربی ها در منطقه تمام شود. این مساله هم که گفته می شود کشتار و خشونتی که داعش به راه انداخته به سود اعراب سنی است و مورد حمایت آنها قرار دارد، غیر واقعی است و چندان محلی از اعراب ندارد برای این که رنج و سختی های بسیاری که در حال حاضر اعراب سنی در سوریه و عراق از رفتارهای داعش متحمل هستند هیچ توجیهی برای حمایت سنی ها از داعش باقی نمی گذارد.

طبیعی است که در چنین وضعیتی حکومت بشار اسد بتواند از وحشی گری های داعش بهره برداری کرده و به سود خود به مبارزه با آنها برخیزد. به هر حال با این وضعیت غرب مجبور است با حکومت بشار در مبارزه با داعش همراه شود، چرا که وحشی گری های داعش و دامنه نفوذ آن که تا قلب اروپا نیز رسیده مایه نگرانی غربی ها هم شده است.

 

منبع: الاهرام / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: القاعده داعش حزب بعث سوريه عراق عراق و سوريه


نظر شما :