راهنمای ساده سقوط ناگهانی قیمت نفت
خبرها در بازار قابل ملاحظه هستند: قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت (WTI) که اغلب به عنوان معیار قیمت های آمریکا استفاده می شود، برای نخستین بار از سال 2010 تاکنون به کمتر از 70 دلار در هر بشکه رسید. این روند ادامه افت قابل توجه قیمت نفت که تا ماه ژوئن بیش از 100 دلار در هر بشکه معامله می شد، است.
به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از واشنگتن پست، این تغییر به طور قابل توجهی میانگین قیمت بنزین آمریکا (که در حال حاضر کمتر از سه دلار در هر گالن است) را کاهش داده و ممکن است در آستانه فصل خرید کریسمس به واسطه پول بیشتری که در جیب مصرف کننده می ماند، اقتصاد این کشور را تقویت کند.
اما چه چیز باعث سقوط قیمت نفت که در حال تبدیل شدن به مهمترین داستان اقتصادی سال 2014 (و شاید 2015) است، شده است؟ این مسئله یک دلیل کوتاه مدت و سه دلیل بلند مدت دارد.
فوری ترین دلیل این مسئله تصمیم روز پنج شنبه سازمان کشورهای صادرکننده نفت- گروه 12 کشوری از جمله عربستان، ایران و ونزوئلا که قدرت بالایی در بازارهای جهانی انرژی دارند و 40 درصد نفت جهان را تامین می کنند- در جلسه وین بود مبنی بر اینکه سطح تولیدات را کاهش ندهند.
قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت (WTI)
این نشست مهمترین گردهمایی اوپک طی سال های اخیر بود چراکه در میانه افت قیمت ها برگزار شد. همه می خواستند بدانند آیا این سازمان هیچ اقدامی در جهت متوقف کردن افت قیمت ها خواهد داشت یا خیر. البته هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفت و قیمت نفت خام بلافاصله رو به کاهش است.
دلایل درازمدت شامل شکوفایی تولید نفتی آمریکا و جهان، تقاضای اندک در اروپا و ژاپن و ارتقاء استاندارهای بهره وری سوخت اتومبیل ها می شود.
1.شکوفایی تولید نفت آمریکا و جهان. با وجود آنکه اوپک سطح تولید را بدون تغییر حفظ کرده، تولید در قسمت های دیگر افزایش یافته است. آمریکا به دلیل انقلاب نفت شیل، بیش از همه شاهد رشد قابل توجه تولید نفت بوده است.
آمار و ارقام اداره اطلاعات انرژی آمریکا واقعا قابل توجه است: امروز در مقایسه به دهه 2000 میلادی میزان تولید نفت خام آمریکا تقریبا دو برابر شده است:
تولید نفت همچنین در بسیاری از کشورهای دیگر نیز افزایش یافته است. کانادا تولید نفت خاک خود را از حدود دو میلیون و 500 هزار بشکه در روز طی سال 2009 به بیش از سه میلیون و 300 هزار بشکه در سال 2013 افزایش داده است. تولید نفت روسیه که در سال 2009 معادل 9 میلیون و 500 هزار بشکه در روز برآورد میشد به روزانه 10 میلیون بشکه رسید. در این میان لیبی به دلیل افت تولید در سال 2011 که ناشی از جنگ داخلی در این کشور بود، عقب نشینی داشته است.
در مجموع، نفت بیشتری برای فروش وجود دارد که البته تاثیر قابل پیش بینی بر قیمت ها خواهد داشت و منجر به کاهش آنها خواهد شد.
2. تقاضای اندک در بسیاری از مناطق از جمله ژاپن و اروپا. این واقعیت نیز وجود دارد که در شرایطی که آمریکا به طور پایدار از رکود دهه 30 خارج شده، بسیاری از دیگر کشورها اینطور نبوده اند. آنها در حال کشمکش هستند و همین تقاضای نفت را تقلیل می دهد.
برای مثال مجموع مصرف نفت اروپا در سال 2009 به طور میانگین 15 میلیون و 300 هزار بشکه در روز برآورد شده و این رقم در سال 2013 به 14 میلیون و 300 هزار بشکه کاهش یافته و این روند همچنان ادامه دارد. در مورد ژاپن نیز شرایط به همین شکل بوده است.
3. پیشرفت در زمینه بهره وری سوخت خودرو. در آمریکا استفاده از سوخت در خودروها به دلیل بهره وری بیشتر خودروها کاهش یافته است.
بنابراین به طور کلی به نظر می رسد روند قیمت نفت وابسته به اساسی ترین عوامل اقتصادی باشد: عرضه و تقاضا.
در آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
آیا این روند نزولی ادامه خواهد داشت یا ممکن است که اشتباه کرده باشیم و در آستانه بازگشت قیمت نفت قرار داشته باشیم؟ اطمینان چندانی وجود ندارد اما دلایلی برای احتمال بازگشت قیمت ها وجود دارد، به خصوص اگر شاهد بهبود اقتصادی اروپا باشیم. و در دراز مدت (به سمت 2040) مصرف کلی سوخت مطمئنا افزایش خواهد یافت، نه کاهش و عامل اصلی عمدتا افزایش تقاضا در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.
نظر شما :