هاس: توافق هستهای ارزش ۷ ماه مذاکره دیگر را دارد
رئیس شورای روابط خارجی و دیپلمات برجسته آمریکایی در یادداشتی در نشریه فایننشال تایمز، با اشاره به اینکه توافق نهایی ممکن است ایراداتی داشته باشد، نوشت: حتی چنین توافقی هم ارزش ۷ ماه دیگر مذاکره را دارد.
به گزارش فارس، «ریچارد هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا روز سه شنبه در مطلبی که در نشریه فایننشال تایمز منتشر شد، نوشته است حتی اگر توافق نهایی ایراداتی داشته باشد، باز هم ارزش مذاکره بیشتر با ایران را دارد.
ایران و گروه موسوم به 1+5 روز دوشنبه در حالی مذاکرات هسته ای را برای هفت ماه دیگر تمدید کردند که بر اساس توافق موقتی که سال گذشته به دست آمده بود، طرفین تا روز سوم آذر برای رسیدن به راهکار جامع زمان داشتند.
هاس با اشاره به تمدید مذاکرات، نوشته است: «این به هیچ وجه به آن معنی نیست که وقت اضافه دیپلمات ها را قادر می سازد تا موفق شوند. موانع اصلی، پرشمار و اساسی هستند.»
این دیپلمات برجسته آمریکایی مسئله میزان غنی سازی، بازرسی ها، نحوه لغو تحریم ها و همچنین مدت زمان اجرای توافق نهایی را اصلی ترین موانع رسیدن به توافق جامع خوانده و نوشته است: «اهرم های طرفین کجا به موازنه می رسد؟ پایین آمدن قیمت نفت انگیزه ایران برای تلاش در راستای کاهش تحریم ها و بهبود اوضاع اقتصاد را افزایش می دهد. در سوی دیگر، این واقعیت وجود دارد که ایالات متحده همین الان هم به اندازه کافی در خاورمیانه مشکل دارد؛ مشکلاتی که مصالحه با ایران می تواند شدت برخی از آن ها را بکاهد. قابل درک است که دولت باراک اوباما به دنبال تقابل نظامی با ایران و افزایش شدید قیمت نفت به تبع آن نباشد.»
وی با اشاره به محدودیت ها و خط قرمزهای تیم های مذاکره کننده، نوشته است: «واقعا احتمال دارد که کنگره برای افزایش تحریم های ایران وارد عمل شود. چنین اقدامی تنشی شدید در روابط آمریکا با اروپا ایجاد کرده و موجب می شود تا ایران از توافق اجتناب کند.»
هاس می افزاید: «اگر هنوز مشخص نیست که در ژوئن چه توافقی به دست می آید، دستکم می توان با اطمینان پیش بینی کرد که هر توافقی نمی تواند مسائل ناشی از فعالیت های هسته ای و آرمان های ایران را حل کند. در مقابل، حق ایران برای غنی سازی و انبار کردن اورانیوم غنی شده به صورت رسمی به رسمیت شناخته نمی شود، اما این کشور به صورت دو فاکتو به عنوان یک کشور هسته ای شناخته می شود.»
وی با بیان اینکه در مسئله شفافیت هم غرب در هر حال نمی تواند به اطمینان صد در صد برسد، چراکه «گشتن زیر هر سقف و زیرزمین غیرممکن است»، نوشته است: «نتیجه غیرقابل اجتناب آنکه هر توافقی که به واسطه مذاکره به دست آید، نهایتا بی عیب و نقض نخواهد بود. با این وجود، این توافق را نباید در مقایسه با یک توافق ایده آل که تمام توانمندی های هسته ای ایران را حذف می کند، قضاوت کرد. بلکه باید دید که جایگزین هایی که در صورت عدم توافق شکل می گیرند، چه مواردی هستند. جایگزین ها یا جنگ با ایران هستند یا تبدیل خاورمیانه ای با چندین کشور هسته ای، که هیچ یک از این ها چشم اندازی نیستند که به توافق ارجحیت داشته باشند.»
رئیس شورای روابط خارجی آمریکا با بیان اینکه توافق جامع می تواند فعالیت های هسته ای ایران را محدود کرده و اجازه بازرسی های گسترده بین المللی را می دهد، نوشته است: «این هدف محدود، اما در عین حال آرمان گرایانه ارزش آن را دارد که هفت ماه دیگر دنبال شود، هرچند اگر هم در پایان ماه ژوئن به همان دلایلی که توافق برای دومین بار تمدید شد، عنوان شد که به وقت بیشتری نیاز است، نباید متعجب شد.»
نظر شما :