کودتای تبلیغاتی عربستان برای ایران

۰۱ خرداد ۱۳۹۳ | ۱۴:۱۷ کد : ۱۹۳۳۱۶۵ سرخط اخبار

پیروز مجتهدزاده در یادداشتی در آرمان نوشت:
 
سعودی ها مجبور هستند که روابط و مناسبات خود با ایران را تعدیل کنند. در همین مقطع باید دقت کرد که وضع سعودی به چه صورت درآمده است. دولت سعودی وقتی دید که ادامه فعالیت های تروریستی این گروه ها به زیان خودشان و خاورمیانه خواهد بود، فهمید که نمی تواند اینها را نابود کند. چراکه اینها آتش هایی بودند که خودشان افروختند و امروز اگر بخواهند دست به اقداماتی بزنند که این آتش خاموش بشود و اگر خیلی فشار به اینها وارد بشود، سلاح را به سمت خود سعودی ها نشانه خواهند گرفت. لذا با احتیاط زیادی در این رابطه راه می روند. در همین رابطه ها سعودی ها یک وضعیت پرسش برانگیزی را در قبال روابط با ایران در پیش گرفتند که ظاهر خیلی غلط انداز به نظر می رسد.

تلاش هایی که صورت می گیرد، به خصوص تلاش هایی که سعودالفیصل، وزیرخارجه عربستان پیگیری می کند، بیشتر برای ایجاد این استنباط در منطقه و جهان است که سعودی مبتکر بهبود روابط ایران و کشورهای عربی خلیج فارس است. درحالی که این طور نیست و این ابتکار ازآن دیپلماسی ایرانی است. ما همه شاهد هستیم و همه جا ثبت شده که وزیرخارجه دولت جدید ایران به دنبال چالش دیپلماتیکی که برای بهبود روابط با غرب آغاز کرد (به خصوص درباره بحث های هسته ای)،

همزمان همگان به چشم خویش دیدند که یک چالش دیپلماتیک برای بهبود روابط با کشورهای عربی هم آغاز شد و در عمل هم وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران مسافرت های زیادی به این مناطق انجام داد و این اقدام برای همه ناظران منطقه ای و بین المللی خیلی چشمگیر بود. وقتی سعودالفیصل دید که جز بهبود روابط با ایران چاره دیگری برایشان نمانده و مجبور هستند که با ایران رابطه داشته باشند، دست به یک ابتکار دیپلماتیک زد. هدف این ابتکار تنها یک چیز است و آن وانمودکردن به منطقه و جهان که آنها ابتکارعمل را در دست دارند. چند روز قبل سعودالفیصل رویترز را خواست و در پاسخ سوالی که رویترز درباره روابط با ایران مطرح کرده بود، گفت ما می خواهیم که این روابط را توسعه بدهیم و از وزیرخارجه ایران هم دعوت کردیم که به عربستان سعودی سفر بکند اما این واقعیت نداشت.

متاسفانه رسانه های ایرانی هم تحقیق نکرده این را منعکس کردند. درحالی که همین رسانه ها می دانستند که یک هفته قبل صحبت از این بوده که ظریف می خواسته به عربستان برود. رسانه های ایران درخواست ظریف برای سفر به عربستان را به خوبی منعکس نکردند اما صحبت های سعودالفیصل را پوشش زیادی دادند. همین رسانه ها باید به دنبال ادعای سعودالفیصل در دعوت رسمی از وزیرخارجه جمهوری اسلامی برای دیدار از ریاض، تکذیبیه وزارت خارجه ایران را نیز منعکس می کردند.

این بود بازی رسانه ای سعودی ها در وانمودکردن خود به عنوان قرارداشتن در راس همه سیاست ها و ابتکارات خوب برای بهبود مناسبات منطقه ای. در این بازی هایی که سعودی ها دست زده اند، می خواهند بگویند، حال که شرایط به این صورت در آمده است و ما مجبور هستیم روابط با ایران را درست بکنیم، بهتر است که به دنیا، آمریکا و به کشورهای عربی منطقه بگوییم که این ابتکارعمل در دست ماست و نه دولت جدید ایران. یک کودتای تبلیغاتی اینچنینی است. چیزی که در این رابطه حقیقتا مایه تاسف است، برخورد رسانه های ایرانی است. ما باید خیلی دقت و هوشیاری داشته باشیم که هیچ عملی در عالم سیاست به طورغیرمترقبه اتفاق نمی افتد. باید حافظه تاریخی خودمان را به کار ببریم تا متوجه حقایق بشویم. حافظه تاریخی در این رابطه به خصوص تنها دو الی سه هفته است. درحالی که سعودی ها مجبور به این کار بودند، ایران یک قدرت واقعی در منطقه است و همیشه ابتکارعمل را دردست دارد چنان که در گذشته هم، درموارد بسیاری مبتکر اصلاح کردن ها و تعدیل کردن ها وبهبود روابط و مناسبات با دیگران بوده است. این بار هم باید حافظه تاریخی دو هفته ای خود را به کار بگیریم که این آقای ظریف بود که در ادامه سفر خود به کویت وامارات و قطر و برای بهبود روابط با کشورهای عربی منطقه خواست که به عربستان برود اما آنها نپذیرفتند.

کلید واژه ها: سعودالفیصل


نظر شما :